Pohádky na kolejích

Podtitul pohádkové knížky O mašinkách Jiřího Kahouna láká všechny milovníky pohádek a železnice. Na výpravu za mašinkami jsou zvány děti, ale i dospělí, a to za každého počasí. Nenechte si toto pozvání ujít.

Autora titulu, Jiřího Kahouna, který osloví všechny, kteří mají rádi koleje, mašinky a vše co s tím souvisí, většina dětí i dospělých zná jako autora Příběhů včelích medvídků. Spisovatelské činnosti se věnuje dlouhá léta a napsal již mnoho knížek pro děti. Jednou z nich je i svazek pohádek nesoucí název „O mašinkách“, který vyšel v srpnu v nakladatelství Albatros.

Kdykoli, kdy nemůžete s dětmi zajít na nádraží, vezměte do ruky tuto knížku. Na kolejích v ní potkáte parní Mašinku Karkulku nebo Princeznu, kočičku Micinku nebo průvodčího Strejčka. A to nejsou zdaleka všichni hrdinové a hrdinky.

Spisovatel v pohádkách zachytil nejen mnoho vláčků a mašinek, ale také stanic, které čtenáři mohou znát. Kozolupy, Dobřichovice, Řevnice, Světlá nad Sázavou – to je jen část z těch, které se dostaly do pohádek.

Každý z příběhů je do jisté míry jedinečný a obsahově není složitý ani pro ty nejmenší čtenáře. Rozsah kapitol je vhodný nejen pro čtení menším dětem, které nevydrží sledovat příliš dlouhý text, ale i pro začínající čtenáře. A nejen začínající čtenáři, ale i babičky a dědečkové uvítají velikost písma. Text je podpořen četnými ilustracemi od Jiřího Fixla, které děti určitě osloví.

Kromě asi tří pohádek, ve kterých jsem měla pocit, jako by autor zapomenul napsat konec, nechybí kapitole jakési rozuzlení a pro děti při rozboru kapitoly s dospělým čtenářem i jakési ponaučení. Neboť i mašinky mohou mít své problémy a starosti, které se mohou přeneseně podobat i těm lidským.

Titul O mašinkách – Pohádky na kolejích se líbil nejen mně, ale i synovi, kterému jsem z knihy předčítala. Bude se určitě líbit nejen chlapcům, ale i děvčatům, které mají rády železnici, a může být velice milým dárkem k mnoha příležitostem.


O mašinkách – Pohádky na kolejích

Vydalo nakladatelství Albatros

Autor: Jiří Kahoun, Jiří Fixl
Počet stran: 72
Rozměry: 163×238 mm
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Vyšlo: 2012

Knihu O mašinkách – Pohádky na kolejích si můžete objednat například zde.


Nakladatelství Albatros je nejstarší české nakladatelství, které se od svého vzniku specializuje na vydávání literatury pro děti a mládež(bylo založeno v roce 1949; do roku 1969 působilo pod původním názvem Státní nakladatelství dětské knihy). Dnes je součástí moderní mediální společnosti Albatros Media a. s.

Za dobu své existence vydalo přes 10 tisíc titulů. V současné době je to cca 130 knížek ročně a soustředí se na kvalitní původní i překladovou literaturu především pro děti od 2 do 12 let.

Albatros je dlouhodobým exkluzivním vydavatelem knížek Astrid Lindgrenové a příběhů Harryho Pottera J. K. Rowlingové pro území České republiky. V poslední době vydává své nejlepší knihy pro nejmenší také ve slovenštině. U nás si vyberete od leporel pro nejmenší přes poezii, pohádky, knížky pro začínající čtenáře, literaturu populárně-naučnou a vzdělávací až po fantasy, detektivní příběhy i komiksy. Knížky bohatě barevně ilustrované i příběhy pro zdatnější a náročnější čtenáře. Vstupte a přesvědčte se!