Očima předškoláka: Vzhůru za šmoulím dobrodružstvím!

Na pomyslné řadě testujících dětí se tentorkát ocitli Jareček a Barborka. Do rukou dostali hned tři knížečky s oblíbenými modrými postavičkami. A jak se jim zpracování líbilo?

Nakladatelství Albatros vydalo již několik knížek a sešitů se Šmouly. Maminka Ježeček a děti Barborka a Jareček měli za úkol zjistit, nakolik jsou pro děti tři z nich poutavé a zajímavé…

K pracovním sešitům se šmouly jsem přistupovala s velkou kuráží a energií. Osobně se mi šmoulíci moc líbí, i když českou verzi jsem nesledovala. Jako dítě jsem je milovala na polské televizi, kde teda měli originální název. V naší verzi Šmoulové se mi to nějak nespojilo, ale díky dětem už to používám automaticky.

Ke hraní jsme dostali 3 pracovní sešity: Šmoulové – další bezva hry; Najdi šmoulu – kde je Koumák? a Učím se číst se šmouly.

Šmoulové – další bezva hry je perfektní.

Je to kniha plná spojovaček, bludišť, úkolů – najdi rozdíly v obrázcích, kolik je na obrázku objektů?(např. včel), najdi správnou cestu bez překážek…  Děti to neskutečně baví, hádají se, kdo bude hledat, předbíhají se, kdo našel první hledané…

Rádi se k tomu vrací a i vyplněné stránky znovu komentují, hledají a „čtou“ v nich.


Najdi šmoulu – Kde je Koumák? Tento titul se u nás moc nechytl.

Na každé dvoustraně je velký obrázek šmoulí aktitivity – jarní úklid, stavění přehrady, v Gargamelově chatrči… A opět spousta hledacích úkolů.

Najdi Koumáka je hlavní na každém z obrázků. Bohužel jsou Šmoulové příliš malí, splývají, hledané věci jsou napůl schované a ztrácí se ve spoustě jiných objektů.

A najít Koumáka v centimetrových postavičkách je docela náročné, zvláště, když jeho „poznávací znamení“ – brýle – si třeba sundá, má je schované v kapesníku.

Buď jsou děti netrpělivé, nebo je to pro trochu starší děti, ale toto je prostě baví tak deset minut. Pak komentují celý obrázek, ale hledat drobnosti v drobnotisku nechtějí.


Učím se číst se šmouly. Tak to je zase bomba!

V pár větách popsaný den u šmoulů s úkolem dolepit jednotlivé detaily. Např.: Taťka Šmoula je vezme do lesa sbírat ovoce a … (jen obrysem jsou nakreslané houby a děti musí najít na samolepkách barevnou kopii hub a nalepit). První čtení a nalepení obrázků bylo během chvilky splněno.

Obrázky byly hezké, jednoduché a snadno poznatelné právě v té obrysové verzi. Takže to šlo opravdu moc dobře.

Teď už čteme bez nalepování a i to je pro ně zajímavé. Nemůžu říct, že by to nalepením skončilo a sešit se odložil.

Děkuji za další zkušenost! Hezký den všem přejí *Ježečci*

Kompletní nabídku šmoulích příhod najdete tady.