Knížka pro děti od dvou do pěti

Také se vám to tak pěkně rýmuje? Jakpak by ne – autorem nádherně zpracovaného titulu pro menší děti je totiž autor, který básničkami a říkankami doslova žije…

Michal Černík patří mezi naše nejvýznamnější autory, co se týká dětské literatury, má na svém kontě už více jak dvě desítky vydaných titulů. V nakladatelství Knižní klub se nedávno objevilo další vydání jeho úspěšného díla Knížka pro děti od dvou do pěti.

Titul je nabitý říkankami a básničkami – jednoduchými a přesto lahodící dětskému oušku. Nutno upozornit, že se nejedná o nějakou náhodnou směsici. Všechny verše i krátké pohádky, které jsou rovněž součástí této knížky, mají své pevné místo. Autor se snažil vše rozdělit do tematických celků. Děti si tak můžou vybrat, jestli si chtějí číst o přírodě, o rodině nebo se bavit u kuchtění, když mamince pomáhají s nedělním obědem. Já jsem četla knížku se svými dětmi. Tříletá dcera miluje ty, které vypovídají o ročních obdobích a syn se zrovna aktuálně „potřebuje“ naučit tu o koledování, protože velikonoce jsou na dosah.

Mě se na básničkách a říkankách líbí také to, že většina z nich nevyzní tzv. do hlucha. Každá o něčem vypovídá, učí děti poznávat svět kolem sebe, zcela nenásilně a přitom zábavně. Aniž si to uvědomují, dozví se například, kdy kvetou některé kytičky, či jak se chovají některá zvířata.

Děti si uvědomují to, co kolem sebe denně vidí, objevují neznámé a díky zpracování do poezie si utvářejí kladný vztah k českému jazyku, který je tak krásný a bohatý.

Kdy má pampeliška svátek

Kdy má pampeliška svátek?
Nadarmo se ptáte.
Přeci od jara až do léta.
Potom odkvétá.

Právě tohle začlenění mě hodně zaujalo a myslím, že je to naprosto skvělý nápad. Stejně jako třeba básničky, které si rodiče s dětmi mohou říkat při činnostech, jež nepatří mezi těmi nejmenšími k těm oblíbeným nebo naopak, když se menší dítě něco nového učí –  a ideální je samozřejmě použít nějakou pěknou říkanku:

Oblékání košilky

Knoflík volá: Kudy?
Dírka volá: Tudy!
Zapínají košilku.
Už to bude za chvilku.

Michal Černík také využil známé krátké pohádky, které vypráví svým vlastním stylem. Třeba je to pohádka O veliké řepě. Jeho zpracování je veselé a samozřejmě se opět skvěle rýmuje.

Zmínila jsem, že jsem si knížku četla i se svým synem. Je mu šest let, a přesto se mu zalíbila. A protože se učí číst, je i tenhle titul pro jeho věk vhodný. Texty mají větší písmenka, což je pro začínající čtenáře ideální. Nejsou v nich žádná složitá slova, vše se pěkně rýmuje a hezky zní.

Hostina pro kosy

Sad pořádal hostinu,
pozval kosí rodinu.
Přiletěli spěšně,
snědli všechny třešně.

Co nemůžu opomenout, jsou nádherné ilustrace Gabriela Filcíka, ze kterých dýchá příjemná atmosféra radosti a laskavosti. V knížce jich je nespočet.

Každá básnička má svůj obrázek, což považuji za důležité, vezmu-li v potaz, že titul je učený pro ty nejmenší, kteří milují všechno barevné a knížky bez obrázků jim ani tak moc neříkají.

Dcera je z ilustrací nadšená a pokaždé, když přečteme nějakou říkanku či pohádku, snaží se sama „vyprávět“ jak podle toho, co si pamatuje, tak podle obrázku. Což je hodně důležité, zvláště v tom nejmenším věku – aby děti mluvily – učí se improvizovat, využívají svou fantazii a prostě povídají:-)
Vznikají z toho skvěle strávené chvíle nad velmi podařenou knížkou, kterou bych skutečně chtěla doporučit všem rodičům jako kvalitní titul do dětské knihovničky.


Knížka pro děti od dvou do pěti

Vydalo nakladatelství Knižní klub

Autor: Michal Černík
Ilustrace: Gabriel Filcík
Počet stran: 96
Formát: 217 × 307 mm
Vazba: vázaná

Více o knížce si můžete přečíst tady,
využít můžete i výhodnou slevu na objednání
.
Nezapomeňte si prolistovat ukázky!


Nakladatelství Knižní klub nabízí především českou a světovou literaturu, detektivní romány a thrillery, historické a válečné romány a dětskou literaturu.
Je součástí společnosti Euromedia Group, dceřinné společnosti Bertelsmann AG, která patří mezi nejsilnější a největší firmy podnikající v rámci knižního trhu v České republice.