Když je Hunger Games jen slabý čajíček…

Jak by podle vás, vypadal konec světa? Nevíte? Nebo si to nedovedete představit? Pak si rozhodně nenechte ujít první díl trilogie Čistý. Autorkou je Julianna Baggottová a kniha vyšla v nakladatelství Jota.

Víc už se lišit nemůžou, a přesto toho mají velice mnoho společného. Pressia žije se svým dědečkem v ruinách starého holičství a z období před explozí si toho moc nepamatuje. Jedno je ale jisté, svět už není to, co býval. Zbyl jenom prach, popel, zbořené domy, zmutovaní lidé a stvůry, kterým se podařilo přežít.

Pressia se musí skrývat před vojáky, kteří z mladých lidí cvičí vojáky, nebo v případě velkého zdeformování, je používají jako živé terče.

Partridge přečkal apokalypsu bezpečně za zdmi Dómu. Je zdravý, netrpí nouzí, hladem a není znetvořený. Jeho otec patří mezi nejvlivnější lidi v Dómu. Lidé, žijící v Dómu se nazývají Čistí, jejich těla jsou zdokonalována umělým kódováním. Přesto není všechno tak, jak se na první pohled může zdát.
Partridge už nevěří všemu, co je učí, a tak se rozhodne z Dómu utéct a najít svoji matku, o které si myslel, že je dávno po smrti. Náhodou se setká s Pressiou a jejich cesty se navzájem propojí.

Společně hledají Partridgovu matku a rozplétají pletenec lží a intrik.

Napovrch vychází hrůzná pravda nejenom o explozi, ale také o věcech, které tomu předcházeli. Co když všechno mohlo dopadnou jinak? Byla exploze pouze náhoda, nebo v tom bylo něco jiného?

Čistého spálíš a jeho popel vdechneš
Střeva si kolem krku zavěsíš
Vyrveš mu vlasy a provaz si z nich spleteš
Z kostí si polívku navaříš
Raz dva tři, tohleto mu patří
Raz dva tři a Čistí jsme teď my!

Na začátek bych asi použila slova Daniela H. Wilsona

„ A věřte, že Čistí přicházejí se zatraceně působivou apokalypsou.“

Je to tak, a pokud jste fanoušci Hunger Games, budete doslova nadšeni. Je tady ovšem jeden podstatný rozdíl. Hunger Games je pouze slabý čajíček v porovnání s knihou Čistý.

Autorce se podařilo napsat fascinující, strhující a děsivý příběh, od kterého se nedokážete odtrhnout. Hlavní postavy si velice rychle oblíbíte. Pressia žije ve světě, kde není nic normálního, lidé jsou znetvořeni, většina splynula s tím, co u sebe měli v době exploze. Matky s dětmi u nohy, dědeček s ventilátorem v krku, nebo s hlavou panenky místo ruky. Lidé mají hlad, žijí v ruinách a ukrývají se nejenom před vojáky, ale pozor si musejí dávat i před zmutovanými lidmi a stvůrami.

Naproti tomu Partridge žije v bezpečí, v Dómu, a je zdravý. Přesto se rozhodne utéct a hledat odpovědi na své otázky. Pomáhat mu bude Pressia, El Capitan a Bradwell.

Čistí vám otevřou oči a díky tomu uvidíte krásu i v rozvalinách bývalého města, v panence místo ruky, třepotajícím se ptákům v zádech. Jde opravdu o silný příběh, ve kterém najdete přátelství, lásku a ochotu pomoci druhému. A to je ve světě po explozi opravdu k nezaplacení.

Nedokážete si to představit?

Po přečtení téhle knihy s tím už nebudete mít žádný problém. Děj je velice působivý a nikde nenajdete „nudná“ místa. Těšte se na 472 stran naprosto strhujícího čtení.

Neodpustím si ale varování na závěr, nedoporučuji číst citlivějším povahám, mohly by z toho pak mít zlé sny.



Více o knize Čistí najdete tady, přečtěte si i ukázku!