Vánoční quilling – kometa a sněhulák

Podlehněte kouzlu namotávaných proužků papíru a pojďte si s námi vytvořit zajímavá přáníčka či vánoční obrázky! V dalším z quillingových článků vám ukážu, jak vyrobit kometu a sněhuláka.

Quilling, neboli namotávání proužků papíru, jsem vám poprvé představila v článku Seznámení s metodou quilling. Na konci článku naleznete užitečné tipy, jak si snadno „vyrobit“ potřebné proužky během pár vteřin nebo si stylem „co dům dal“ pořídit quillingovou tyčku. Případně si vše můžete zakoupit ve výtvarných potřebách. Nyní už ale přejděme k samotnému tvoření.

Časová náročnost: cca 20 min kometa, cca 30 min sněhulák (nebo méně, dle vaší zručnosti)

Náročnost tvoření: střední

Cenová náročnost: nízká

– barevný papír (měkký i tvrdý) formátu A4 stojí cca 1 Kč

– pohyblivá očička na sněhuláka: většinou se prodávají v sadě, 1 pár vyjde na cca 1 Kč

Potřebujete:

– 8 žlutých proužků
– tvrdý papír na přáníčko (ideálně modrý)

– 6 a ½ bílých proužků
– 3 hnědé proužky (+ zbytky hnědého papíru/proužku)
– ½ oranžového proužku
– pohyblivá očička (nemusí být)
– tvrdý papír na přáníčko (ideálně modrý)

– quillingovou tyčku
– lepidlo
– plochý, široký štětec
– popisovač (například stříbrné gelové pero, ale není nutné)

 

Postup:

Nejprve si připravte potřebné proužky. Papír formátu A4 rozřežte na délku, přičemž šířka jednotlivých proužků by měla být cca 5 mm. (Nebo taková, jakou umí vaše skartovačka. 🙂

Kometa

Namotejte žlutý proužek na tyčku, opatrně sundejte a nechejte mírně rozmotat. Poté volný konec přilepte. Zopakujte u dalších 5 proužků. Snažte se, aby jednotlivá kolečka měla stejný průměr. Jakmile máte hotovo, zmáčkněte kolečko na obou krajích palcem a ukazováčkem, a poté prsty lehce přitlačte k sobě. Vytvarujete tak kosočtverec. Zopakujte u ostatních pěti koleček. Základ na hvězdu je hotov.

Nyní je na řadě chvost. Ideální by bylo namotat zbývající 3 proužky na tyčku s velkým průměrem, ale pokud se vám nechce vyrábět, můžete na to jít jako já. Každý proužek jsem omotala kolem dvou prstů a s pomocí kapičky lepidla postupně vytvarovala. Tato část výroby je nejnáročnější a menší děti by ji nemusely zvládnout.

Jakmile máte hotovo, stačí už jen slepit jednotlivé části k sobě. Poté velmi opatrně naneste lepidlo na jednu stranu komety a zlehka ji přitlačte na tvrdý papír. Stačí už jen dopsat text a přáníčko je hotovo.

Sněhulák

Nejprve vyrobte 3 „sněhové koule“ – na spodní použijte 2 proužky bílého papíru slepené k sobě, na prostřední kouli 1,5 proužku a na hlavu 1 proužek. Postupujte stejně jako u komety – namotejte, opatrně sundejte, nechejte trošku rozmotat a volný konec přilepte.

Na každou ruku použijte 1 bílý proužek. Mírně rozmotaná kolečka (s již přilepeným koncem) zploštěte na obou koncích jako u komety, jen s tím rozdílem, že zde nebudete prsty tlačit proti sobě. Cílem je vyrobit tvar připomínající slzu.

Mrkvový nos vyrobte z ½ oranžového proužku, nenechávejte rozmotávat! Kolečko na jedné straně zmáčkněte, abyste získali potřebnou špičku.

Hrnec vyrobíte z 1 hnědého proužku papíru. Při rozmotávání ještě neslepeného kolečka přihlédněte k velikosti hlavy, aby sněhulákovi hrnec dobře seděl. 🙂 Opět kolečko stlačte, tentokrát ale tak, abyste získali lichoběžník. (Případně můžete nechat jakýkoli jiný tvar, který se vám bude dobře dělat.) Ucho vyrobíte z malého kousku proužku, jehož konce na hrnec přilepíte.

Koště se skládá z „třásní“ a čtyř koleček, přičemž na každé potřebujete jen ½ hnědého papíru. Namotané kolečko nenechávejte rozmotat, rovnou volný konec přilepte. Třásně vyrobte tak, že kousek hnědého papíru (případně proužku) nastříhejte na malé kousky a sestřihněte do špičky. Slepte k sobě v širším místě.

Nyní už jen vše nalepte na tvrdý papír. Vnitřní kroužky u sněhuláka posuňte k jednomu kraji tak, jako to vidíte na výsledné fotografii. Aby se vám dobře přilepovala, můžete jednotlivá kolečka donutit k poslušnosti pomocí lepidla. Zejména u hlavy je důležité, aby nejmenší vnitřní kolečko bylo dole jako sněhulákova otevřená pusa. Přilepujte jednotlivé části nejen na papír, ale i k sobě v místě dotyku.

Přilepte ruce, koště, hrnec a mrkvový nos. Můžete přilepit i pohyblivá očička. Nemáte-li je, nahraďte je například dvěma malými černými kolečky (lze vyrobit s pomocí děrovačky) a bílou barvou domalovat světýlka v očích.

Dopište text a můžete slavnostně předat. 🙂

Tipy na závěr:

Pokud k namotávání proužků používáte pomačkaný papír, je možné, že se vám kolečka nebudou chtít rozmotat. Dbejte proto na to, aby proužky byly rovné a bez ohybů, ušetříte si tím práci.

Při lepení motivu na přáníčko potírejte vždy jednotlivé tvary, nikdy ne přáníčko! Museli byste natřít příliš velkou plochu papíru a pokud použijete tekuté lepidlo, dojde ke zvlněné přáníčka. Nemluvě o tom, že zaschlé lepidlo je na přáníčku vidět a kazí celkový dojem.

Výrobou komety nemusí vaše tvoření skončit. Hvězda se může stát součástí quillingového betlému. Z koleček snadno vytvoříte postavu Marie, Josefa a malého Ježíška. A přáníčko se může rázem přeměnit na originální vánoční obrázek na stěnu.


Inspirace a část postupu získána z knihy Vánoční quilling, kterou v edici TOPP vydalo nakladatelství Anagram.

Naleznete zde například i návod na výrobu výše zmíněného betlému, sněhových vloček a dalších zimních či vánočních motivů.