Velmi častou vánoční dekorací bývají kolečka sušeného pomeranče. Je to rychlá, krásná a voňavá ozdoba, která se nádherně vyjímá na zelených adventních věncích. Pomeranče lze ale využít k dekorování i jinak, a to aniž byste si museli odepřít požitek pochutnání si na šťavnatém, sladkém ovoci.
Tou dekorací, o níž jsem se letmo zmínila v závěru prvního adventního článku, jsou spirálky z pomerančové kůry.
Časová náročnost: 30 min
Náročnost tvoření: střední
Cenová náročnost: nízká (v podstatě nulová, protože využijete to, co byste jinak vyhodili do koše)
Potřebujete:
– pevnou nit
– jehlu
– nůž a prkýnko
– nůžky (na ustřižení nitě)
– rozinky (nemusí být)
Postup:
Pomeranč oloupejte tak, abyste získali co největší kousky kůry. Ty nakrájejte na proužky, široké asi půl centimetru. Čím delší proužky budete mít, tím větší bude výsledná spirálka. Pokud je bílá vrstva příliš tlustá, seřízněte ji.
Připravte si jehlu a nit zakončenou velkým uzlíkem. Proužky pomerančové kůry stáčejte do spirálek a napichujte na jehlu. Aby se spirálky na niti nerozevíraly, dobře je utahujte (tlačte na sebe).
Jednotlivé spirálky můžete prokládat rozinkami, aby byla ozdoba barevnější a zajímavější.
Zakončete druhým pevným uzlem. Pozor, je-li uzlík příliš malý, má tendenci nořit se do kůry. Uzlík musí mít větší průměr než je průměr jehly.
Zavěste na vybrané místo a kochejte se. 🙂
Tipy na závěr:
Tuto voňavou dekoraci můžete po libosti obměňovat, například zkusit zkombinovat pomerančovou a citronovou kůru či místo rozinek použít jiné sušené ovoce.