Korálkové kraslice

Návodů, jak ozdobit slepičí vajíčka, je mnoho. V obchodech se prodávají speciální nálepky a barviva, některé rodiny využívají možností, které skýtá příroda v podobě cibulových šlupek, malých lístků, … Co si ale udělat něco méně tradičního?…


…Chtěla bych vám ukázat dva jednoduché návody na to, jak si můžete doma s pomocí korálků ozdobit velikonoční vajíčka. A zapojit můžete i velmi malé děti, postup výroby lze snadno přizpůsobit věku dítěte.

2D kraslice

Časová náročnost: 5 minut a víc, dle složitosti motivu
Náročnost tvoření: nízká až střední (s předpřipraveným vajíčkem tvoření zvládnou i úplná prťata)
Cenová náročnost: nízká až střední
– balíček korálků: od cca 14 Kč výš
– oboustranná lepící páska: kolem 20 Kč (záleží na délce a šířce pásky)

Potřebujete:

– oboustrannou lepící pásku
– tvrdý papír
– tužku
– nůžky
– korálky
– misku na korálky
– špejli či nitku

Postup:

Nejprve si na tvrdý papír nakreslete obrys vajíčka. Její rozměry by měly být takové, aby se vám vešla na šířku lepící pásky. Vajíčko vystřihněte a podle této šablony si na papír obkreslete další vajíčka. Vystřihněte.

Vystřižené vajíčko nalepte na lepící pásku a vystřihněte. Zopakujte i s druhou stranou vajíčka. Pokud budete chtít vajíčko zavěsit, propíchněte dírku (jehlou, špičkou nůžek, …). Na jedné straně odlepte ochrannou vrstvu.

Vajíčko nyní ozdobte.
Tvoříte-li s malými dětmi, nasypte jim do misky pestrobarevnou směs korálků (barevné složení mohou určit malí tvořílci sami) a nechejte je, ať vajíčko do korálků jen „namočí“.
Starší děti mohou zkusit vytvořit z korálků různé motivy – sluníčko, kytičky, domeček (z tyčinkových korálků), kuřátko, …

Vajíčka můžete ozdobit jen z jedné strany, na druhou stranu přilepit špejli a vytvořit si tak zajímavý zápich do květináče. Nebo můžete ozdobit obě strany a kraslici pověsit na větvičku, kterou máte ve váze. Jen pozor – pokud zdobíte druhou stranu, pracujte opatrně, aby korálky neodpadávaly.

Tipy na závěr:

 

3D kraslice

Časová náročnost: 10 minut a víc, dle složitosti motivu
Náročnost tvoření: nízká
Cenová náročnost: nízká až střední
– balíček korálků: od cca 14 Kč výš
– polystyrenové či vatové vajíčko: dle rozměrů, do 10 Kč

Potřebujete:

– polystyrenové či vatové vajíčko
– korálky
– misku na korálky
– tekuté lepidlo
– štětec

Postup:

Rozmyslete si, jak chcete mít vajíčko ozdobené. Zvolte raději nějaké jednodušší motivy – proužky, vlnky, … Štětcem namočeným v tekutém lepidle nakreslete část motivu a než lepidlo zaschne, namočte vajíčko do korálků. Opatrně přitiskněte.

Pokračujte po malých částech, aby vám lepidlo nezasychalo.
Tipy na závěr: