Jablíčkový svícen

S Vánoci mám neodmyslitelně spojeny (krom jiného) i tyto dvě věci – jablíčka a svíčky. A nejen já, i mnoho mých známých. Často mají na stole jako dekoraci mísu jablíček (a dalšího ovoce) a nějakou krásnou svíčku či rovnou velký svícen. Obojí ale zabírá poměrně dost místa, ač by vlastně nemuselo… 🙂

Obojí se totiž dá spojit dohromady do zajímavé a netradiční dekorace. A co víc – báječně sladké dekorace, které nikdo neodolá!

Časová náročnost: 15-20 min

Náročnost tvoření: nízká až střední (dle zvolené sladkosti)

Cenová náročnost: nízká až střední (opět dle zvolené sladkosti a jejího množství)

– od 10 do 40 Kč za balíček sladkostí

Potřebujete:

– jablíčko (krásné, velké, červené)

– malou úzkou svíčku (například dortovou)

– delší párátka či špejle

– nůž

(- prkýnko a talířek na ovoce)

– sladkosti – sušené ovoce či gumové bonbóny

Postup:

Připravte si párátka, případně rozlámejte špejle napůl a na jednom konci je nožem seřízněte do špičky.

Vyžaduje-li to zvolené ovoce, připravte si i to. Větší plátky sušeného ananasu / sušené meruňky / … nakrájejte na menší kousky.

Jablíčku vytrhněte stopku a pomocí nožíku či úzké škrabky vyhlubte menší dírku, tak akorát, aby se do ní dala zasunout svíčka.

Teď už stačí jen napichovat na párátka či špejle bonbónky či jednotlivé kousky ovoce a poté špejli zapíchnout do jablíčka. Špejle zapichujte tak, jako byste vytvářeli bodlinky ježečka.
Až je hotovo, stačí jen postavit na sváteční stůl a doufat, že se dekorací stihne někdo pokochat dříve, než ze špejlí zmizí všechny dobroty. 🙂

Tipy na závěr:

Při zapichování špejlí se sladkostmi dávejte pozor, abyste nechali dostatek místa pro hořící svíčku.

Každý druh ovoce nejde napíchnout snadno. Nejvhodnější jsou pro toto tvoření rozinky. Gumové bonbóny by měly být co nejmenší, protože se napichují špatně. Plátky sušeného ananasu, který jsme při tvoření použili, se zase rozlamovaly. Ale i přesto napichování zvládnou i malé děti.

Sušené ovoce lze sehnat v poměrně velkém barevném rozsahu. Čím více barev použijete, tím bude váš svícen zajímavější.

Pokud je dekorace určena k přímé konzumaci, můžete použít čerstvé ovoce místo sušeného, například nakrájené banány, jahody, ananas, jablíčka, mandarinky, …

Svícínek nemusí posloužit jen jako dekorace pro sváteční stůl, ale i jako netradiční dárek. Předat sáček s oblíbenou pochoutkou, na tom není nic neobvyklého, zatímco takto naservírované dobroty minimálně překvapí, a snad i ve většině případů potěší. Stačí jen zvolit ty správné pochutiny, které má obdarovávaný rád.

Jedná se o článek z VD adventního kalendáře.
Předchozí článek: Vánoční omalovánka jako sudoku.
Následující článek: Spirálky z pomerančové kůry.