Domácí barvy na vajíčka

Ráda bych se s Vámi podělila o zajímavou inspiraci – a to jak obarvit vajíčka i bez barev zakoupených v obchodě.
S touto inspirací o letošních Velikonocích budete moci koledníkům nabídnout originální vajíčka (dalo by se říci BIO, protože budou zkrášleny i bez syntetických barviček)!

Co k tomu budeme potřebovat?

Kari koření, červené víno, tureckou kávu, kysané červené zelí, cibulové slupky a samozřejmě vajíčka, která chceme obarvit.

Jak na to?

Fialové vajíčko vyčarujete, povaříte-li jej v červeném víně.

Hnědou kraslici vyčarujeme pomocí silné černé kávy (doporučuje se opravdový „smrťák“). Minimálně na čtvrt hodiny do ní ponořte vajíčko – a hnědá kraslice je na světě.

Oranžovou až hnědou skořápku bude mít vejce, které povaříte ve slupkách z bílé cibule. Barvu ovlivníte jednak množstvím slupek, jednak dobou vaření. Pokud chcete barvu nějak změnit, zkuste přidat slupky z česneku nebo z červené cibule.

Žlutá vajíčka vykouzlíme pomocí kari koření. V půl litru horké vody rozpusťte 2 lžíce kari koření (popř. kurkumy). V nálevu vejce buď povařte, nebo nechte alespoň 30 minut louhovat.

Vajíčko v barvě jarní oblohy získáme pokud povaříme vejce ve šťávě z kysaného červeného zelí.

Jak vajíčka ozdobit?

Záleží na Vašich možnostech a vynalézavosti. Tím nejjednosušším ozdobením jsou zcela jistě obtisky na vajíčka. Pokud máte chuť, zkuste vajíčka ozdobit také přírodně již během barvení. Budete na to potřebovat staré punčochy, pevnou nit a nasbírané rostlinky (lístky pampelišky, jitrocele, „čtyřlístku“, květ sedmikrásky apod.). Punčochu rozstříhejte tak, aby Vám vznikly obdelníky dostatečné pro zabalení vajíčka. Na punčochový díl dejte vybraný kousek rostlinky (můžete nakombinovat i květ s lístkem – vše dle Vaší fantazie) a na to přiložte vajíčko. Cípy punčochového dílu nyní stáhněte k sobě tak, že Vám z cípů vznikne „copánek“, který pevně podvážete nití. Čím pevněji to provedete, tím lépe – rostlinky se pak lépe obtisknou. Takto je vajíčko připraveno k barvení. Osobně toto používám na barvení za tepla – tj. takto připravené vajíčko vařím deset minut v lázni dle druhy barvy. Pro studené barvení lze ale jistě použít také.

Věřím, že s touto inspirací o letošních Velikonocích budete moci koledníkům nabídnout originální vajíčka (dalo by se říci BIO, protože budou zkrášleny i bez syntetických barviček)!