Bavíme prťata

Až mi bylo svěřeno vkládání článků pro rubriku „tvoření“, uvědomila jsem si, že už i moje malé dvouleté prtě není tak malé, abych s ním něco maličko nezkusila…


Nejde o žádné převratné nápady, ale aspoň trošku se naši maličcí zabaví a vy s nimi. U některých práciček je potřeba menší příprava, ale nemusí se zapojovat jen maminky. Starší sourozenci nebo tatínek to jistě zmáknou také.

Lepení tvarů

Potřebujeme:

– lepící barevné papíry
– výkres
– obyč. tužku, příp. fix, pravítko a kružítko
– nůžky
– navlhčenou houbu

Jistě si to pamatujete ze školky. Nakreslete na výkres nějaký tvar – já jsem zvolila tolik oblíbené sluníčko – a vystřihněte. Z barevných papírů nastříhejte různé tvary. Jelikož má syn teprve dva roky, zůstala jsem jen u koleček a neustále dokola jsem se ho ptala, kam kolečko nalepí. Maličký se zabavil, později to zvládl i sám a jak se tatínkovi chlubil, co vytvořil ;-).

Vlastní obrázek

Potřebujeme:

– výkres
– samolepky
– pastelky
– příp. obyč. tužku, fix, předlohy

Na výkres namalujeme (doporučuji pastelky, pozor na voskovky apod., jsou mastné) pozadí, na které potom bude náš drobek lepit koupené samolepky. Já jsem si vzala mustr domečku ze šablon na okenní barvy a zbytek je takový přírodní. U druhého obrázku jsem nakreslila jen silnici, aby tam vešla všechna auta. Nemusím asi dodávat, že maličkého to zaujalo natolik, že lepil nálepky hlavně po sobě :-).

První puzzle

Potřebujeme:

– výkresy
– pastelky, voskovky, fixy…
– průhlednou lepicí pásku
– nůžky
– pravítko

Výběr dětského puzzle je v obchodech velmi široký, ale jak se říká v jednom českém filmu, „nejvíce potěší dárek vlastnoručně vyrobený“. 😀 A navíc jen maminka s tatínkem, sourozenci a prarodiče vědí, na co nejlépe jejich prtě reaguje.
Na výkres nakreslíme jeden velký obrázek, pokud možno vybereme motiv, aby byl převážně z jedné barvy a dítě tak snáze poznalo, který kousek patří do obrázku. Vykreslíme a rozstříháme na požadované kousky. Nám pro začátek stačí klasicky na 4x. Okraje jednotlivých dílků můžeme oblepit průhlednou lepicí páskou, aby nám obrázky vydržely déle zachovalé.

Další oblíbenou zábavou je u nás bublifuk, „Bokulčino“malování do písku. Nebo na karton nakreslím cestičky, po kterých maličký brázdí s auty.

Mnoho inspirace pro menší na vás čeká v rubrice „tvoření s batolaty“.

Máte sami také nějaký tip? Sem s ním ;-), podělte se!