Monarchie na talíři

V Národopisném muzeu – Musaionu můžete od 5. října 2012 zhlédnout novou výstavu Krmě – jídlo – žrádlo z výstavního cyklu Monarchie, která představí stravování a stolování doby našich předků a Magdaleny Dobromily Rettigové, doby tak vzdálené dnešní éře sterilních fastfoodů. Výstava ukáže, jací gurmáni byli naši předkové a jak vypadal jídelníček i stolování šlechty, měšťanů i prostých lidí. Jak vypadaly jídelny a kuchyně v 19. století? Podle jakých kuchařek a receptů vařily naše praprababičky? Výstava Krmě – jídlo – žrádlo představí návštěvníkům fenomén gastronomie v druhé polovině 19. století – od přípravy a konzumace jídla i nápojů až po zvyklosti stolování jak venkovského lidu, tak i měšťanstva a aristokracie. Vedle předmětů běžné denní potřeby, jako je vybavení kuchyní a jídelen, návštěvník uvidí i řadu zajímavostí a kuriozit, například kufr s cestovním jídelním servisem či osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové. Dobovou atmosféru naladí i rekonstrukce pravé venkovské zabíjačky a dobové černé kuchyně. Návštěvníci budou moci obdivovat honosné stolování šlechty z českých zemí, zejména rodiny Kinských v autentickém prostředí klasicistního Letohrádku Kinských, kde sídlí Národopisné muzeum – Musaion.

„Stravování je dnes velké společenské téma a nová výstava Národního muzea ukazuje, že tomu tak bylo i v době monarchie,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.

 

Cesta od černé kuchyně k modernímu sporáku

Stolováním a stravováním lidé z nejrůznějších společenských vrstev období monarchie vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje související se střídáním ročních období nebo příležitostí. Výstava také ukáže, jak se v jídelníčku našich předků odrážel vývoj zemědělství, import surovin ze zámoří, globalizace i průmyslová revoluce, které značně zjednodušila přípravu a podávání pokrmů.

Stranou samozřejmě nezůstanou ani předměty, kuchařky a recepty spjaté s nejvýznamnější osobností tradiční české kuchyně, Magdalenou Dobromilou Rettigovou,“ přibližuje Petr Janeček, komisař výstavy.

Cyklus výstav Monarchie se po sportovcích zaměřuje na gurmány!

Výstava Krmě – jídlo – žrádlo je v pořadí již třetí výstavou z výstavního cyklu Monarchie, který Národní muzeum připravilo pro návštěvníky na sezónu 2012–2013. Po výstavách Kouzelné hrací strojky a Sportsmeni v zemích českých se cyklus zaměřuje na tradiční českou gastronomii.

Výstavy Národního muzea z cyklu Monarchie:

Již probíhá:

Kouzelné hrací strojky (České muzeum hudby) – probíhá od 29. června 2012

Sportsmeni v zemích českých (Národní památník na Vítkově) – od 7. září 2012

Krmě – jídlo – žrádlo (Národopisné muzeum – Musaion) – od 5. října 2012

Připravujeme:

Po stopě Karla Maye (Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur) – od 25. října 2012

Monarchie (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012

Dětský svět za císaře pána (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012

Člověk ve fotografii (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012

Století valčíku a polky (České muzeum hudby) – od 9. března 2013