V Národopisném muzeu – Musaionu můžete od 5. října 2012 zhlédnout novou výstavu Krmě – jídlo – žrádlo z výstavního cyklu Monarchie, která představí stravování a stolování doby našich předků a Magdaleny Dobromily Rettigové, doby tak vzdálené dnešní éře sterilních fastfoodů. Výstava ukáže, jací gurmáni byli naši předkové a jak vypadal jídelníček i stolování šlechty, měšťanů i prostých lidí. Jak vypadaly jídelny a kuchyně v 19. století? Podle jakých kuchařek a receptů vařily naše praprababičky? Výstava Krmě – jídlo – žrádlo představí návštěvníkům fenomén gastronomie v druhé polovině 19. století – od přípravy a konzumace jídla i nápojů až po zvyklosti stolování jak venkovského lidu, tak i měšťanstva a aristokracie. Vedle předmětů běžné denní potřeby, jako je vybavení kuchyní a jídelen, návštěvník uvidí i řadu zajímavostí a kuriozit, například kufr s cestovním jídelním servisem či osobní předměty Magdaleny Dobromily Rettigové. Dobovou atmosféru naladí i rekonstrukce pravé venkovské zabíjačky a dobové černé kuchyně. Návštěvníci budou moci obdivovat honosné stolování šlechty z českých zemí, zejména rodiny Kinských v autentickém prostředí klasicistního Letohrádku Kinských, kde sídlí Národopisné muzeum – Musaion.
„Stravování je dnes velké společenské téma a nová výstava Národního muzea ukazuje, že tomu tak bylo i v době monarchie,“ říká Michal Lukeš, generální ředitel Národního muzea.
Cesta od černé kuchyně k modernímu sporáku
Stolováním a stravováním lidé z nejrůznějších společenských vrstev období monarchie vyjadřovali své postavení, vkus a hodnoty, ale i náboženská či magická pravidla, zvyky a obyčeje související se střídáním ročních období nebo příležitostí. Výstava také ukáže, jak se v jídelníčku našich předků odrážel vývoj zemědělství, import surovin ze zámoří, globalizace i průmyslová revoluce, které značně zjednodušila přípravu a podávání pokrmů.
„Stranou samozřejmě nezůstanou ani předměty, kuchařky a recepty spjaté s nejvýznamnější osobností tradiční české kuchyně, Magdalenou Dobromilou Rettigovou,“ přibližuje Petr Janeček, komisař výstavy.
Cyklus výstav Monarchie se po sportovcích zaměřuje na gurmány!
Výstava Krmě – jídlo – žrádlo je v pořadí již třetí výstavou z výstavního cyklu Monarchie, který Národní muzeum připravilo pro návštěvníky na sezónu 2012–2013. Po výstavách Kouzelné hrací strojky a Sportsmeni v zemích českých se cyklus zaměřuje na tradiční českou gastronomii.
Výstavy Národního muzea z cyklu Monarchie:
Již probíhá:
Kouzelné hrací strojky (České muzeum hudby) – probíhá od 29. června 2012
Sportsmeni v zemích českých (Národní památník na Vítkově) – od 7. září 2012
Krmě – jídlo – žrádlo (Národopisné muzeum – Musaion) – od 5. října 2012
Připravujeme:
Po stopě Karla Maye (Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur) – od 25. října 2012
Monarchie (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012
Dětský svět za císaře pána (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012
Člověk ve fotografii (Nová budova Národního muzea) – od 23. listopadu 2012
Století valčíku a polky (České muzeum hudby) – od 9. března 2013
Napsal/a: Tisková zpráva
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
tak to by byl pro mě krásný výlet…tohle mám moc ráda
Zajímavé, to by se mi líbilo, ale děti by se nudily. Tak snad až budou větší a bude to někde blíže 🙂