Samostatnost u dětí? Lze tomu pomoci už v raném věku!

Možná tomu ještě není tak dávno, co jste vzali své dítě poprvé do náruče, otevřelo na vás poprvé svá malá očka a vy jste zaznamenali i jeho první výkřiky pláče. Možná čas utekl jako voda a vám ani nepřijde, že se vaše dítě pomalu ale jistě dostalo ke svým prvním krůčkům a jeho myšlenkové pochody jsou víc než jen fascinující.

Během let, kdy dítě roste a pomalu se vyvíjí, projevuje i zájem o hru. Samozřejmě že v batolecím věku jste spíš Vy tím prostředkem, který ke hře vybízí, ale jak se blíží druhý rok života dítěte, začíná se pomalu učit samostatnosti. Ve dvou letech se v dítěti začínají projevovat senzomotorické návyky a zároveň se dítě dokáže samo zabavit. Nemusí to být jen hra s plyšovými hračkami, ale jeho zájem se přesune i k multimediálním prostředkům.

Spojení počítače a dítěte v mnoha rodičích budí spíš hrůzu, než radost z toho, že by se jejich dítě mohlo i něčemu přiučit. Počítač lze využívat ku prospěchu, dítěti může značně pomoci a naučit ho i samostatnému a logickému uvažování. Jen je třeba jeho aktivity na počítači správně načasovat a v herním světě jej vést tou správnou a hlavně užitečnou cestou.

Děti od dvou let by měly u počítače trávit maximálně 20 minut denně a v tak nízkém věku je navíc ideální, pokud tento čas strávíte s ním. Spolupráce s rodinou je velmi důležitá a s volbou správné online hry to vlastně je i zábava pro oba dva. Během třetího roku života dokáže dítě celkem snadno vnímat i pravidla hry a dokonale si uvědomuje, jak se hra má hrát a čeho musí ve hře dosáhnout. Od dvou let můžete s dítětem začít hrát jednoduché hry, které se liší obsahem i formou. Vždy je ale dobré abyste se zaměřili na barvité hry, které rozvíjí jejich schopnosti vnímání.

Pro tento týden jsme si pro Vás připravili online hry, ve kterých se dítě učí samostatně pracovat i myslet. V tomto případě se jedná o dvě jednoduché a velmi poutavé hry z herního portálu raketka.cz.

Run Run Hamster

Run Run Hamster je příjemná online hra, při které se rozhodně Vaše dítě a dokonce ani Vy nebudete nudit. Hru ale může hrát pouze jeden a to za pomoci myši. Jedním klikem na myš uděláte jednoduchý skok, dvěma kliky pak skok vysoký, kterým lze překonat kdejaké překážky. Hlavním smyslem této hry je, že dítě je maximálně soustředěné, hra vyžaduje aktivitu a je nutné, aby dítě pracovalo zcela samo. Sami uvidíte, zda si poradí s překážkami, skoky do výšky i do dálky a samo nakonec dojde do cíle a zachrání svou křeččí princeznu.

Blow Bubbles

Blow Bubbles je hra, která je ještě méně náročná než ta předchozí. Opět jde o hru jen pro jednoho hráče, ve které procházíte několika stupni obtížnosti. Princip hry je velmi jednoduchý. Chodící panáček vytváří bubliny různých velikostí, které za pomoci myši musíte střílet, praskat. Co prasklá bublina, to body navíc. Dítě by samo mělo vědět, na jakou bublinu se zaměřit, respektive u které je největší šance, že se ji podaří prasknout dřív, než zmizí. Jde i o postřeh, protože bubliny v dalších kolech unikají poměrně rychle. Hra vyžaduje aktivitu při jednání a to značně působí na rozvoj a myšlenkové pochody Vašeho dítěte.