Má cenu porovnávat kvalitu hraček? Podle čeho vybírat?

Pokud máte doma nebo v rodině dítě, potom kupujete hračky – je to logické a nevyhnutelné. Podle čeho je vybíráte? Dáváte přednost kvalitě před cenou? Díváte se vůbec na materiál? Porovnáváte jednotlivé výrobce? Snažíte se nakupovat s ohledem do budoucnosti, nebo vsázíte na jednorázové hračky a koupíte je s tím, že je vaše dítě prostě chce, ale vy dobře víte, že se za pár dní rozpadnou? Pojďme se na výběr hraček podívat trochu podrobněji…

Nepodléhejte trikům

Na dětech se nejlépe vydělává. To je pravidlo, kterým se řídí většina výrobců hraček. V honbě za vysokým ziskem se ale často stává, že hračky nemají takovou kvalitu a výdrž, jakou by mít měly. Výrobci využívají touhy maminek, které chtějí pro své dítko „to nejlepší“. Na trh se dostávají stále nové a modernější hračky, které hýří všemi barvami, vydávají zvuky, pohybují se. Cíl je jediný – zaujmout děti, které vlastně donutí své rodiče, aby jim hračku koupili. A rodič touze dítěte neodolá, hračku koupí a většinou nepřemýšlí nad tím, jestli dítěti vůbec k něčemu bude.

Máte doma kupy?

V mnoha domácnostech se tak často kupí zbytečné hračky, ze kterých nemá nikdo požitek. Plýtvá se tak penězi a vlastně i časem. To si uvědomte a zkuste se nad svým počínáním při nákupu hraček trochu zamyslet. Opravdu jsou moderní hračky potřeba, nebo je lepší vsadit na osvědčené klasiky – třeba na tradiční obrázkové kostky?

Přehlcený trh dává velkou možnost výběru. Jak toho využít?

Na druhou stranu lze ale přehlcený trh využít ve prospěch váš i vašeho dítka. Vy jako rodič jste tím, kdo může hraní vašeho dítěte ovlivnit. Můžete mu nabídnout skvělou zábavu, která může podpořit rozvoj osobnosti dítěte a jeho dovedností. Zkuste nejdříve vybrat hračku a potom nabídnout dítěti, aby si vybralo určitý model. Spokojenost bude na obou stranách.

Modelový příklad kostek s obrázky – kvalita vs. cena

Jak správně vybrat hračku si ukážeme na modelovém příkladu – při výběru obrázkových kostek. Jsou výborné v tom, že rozvíjí dětskou kreativitu i motoriku. Dítě může kostky využít vlastně dvakrát: ke skládání obrázku nebo i ke stavbě komínků či hradů. Kostky s obrázky patří mezi klasické hračky a rozhodně by neměly ve „hrací výbavě“ chybět. Při jejich výběru máte dvojí možnost. Vsadit na kvalitu, nebo vybrat podle ceny. Pravdou je, že kostky dovezené ze zahraničí bývají o něco levnější. Stačí se ale podívat na materiál, ze kterého jsou vyrobeny, a hned vám bude jasné, proč tomu tak je.

Jak se rozhodnete?

Kostky mohou být vyrobeny z plastu (např. od italského výrobce Clementoni), který není pro děti příliš vhodný a není ani na pohled pěkný. Objevují se také kostky vyrobené z lisovaných pilin (ty jsou dováženy převážně z Číny). Na pohled jsou sice pěkné, ovšem při hraní už takovou peckou nejsou. Obrázky se z kostek odlupují a při žužlání v pusince se piliny rozpouští. Kostky se tak rychle opotřebují a po několika hrách je můžete vyhodit.
Jestliže vám ale kvalita lhostejná není, máte možnost. Zkuste se podívat například na dřevěné obrázkové kostky od českého výrobce hraček – firmy TOPA Toys. K jejich výrobě je použito smrkové dřevo z Podkrkonoší a zdobí je obrázkové motivy od českých malířů a ilustrátorů. Kvalita provedení i materiál jsou tak rázem o stupeň výš. Cena je v podstatě stejná jako u kostiček z dovozu, ale získáte za své peníze kvalitnější a mnohem hezčí hračku.

A jak vybíráte hračky vy?

Kostky nejsou jen jediným příkladem toho, že pokud budete hledat, porovnávat a možná i v případě, že vsadíte na tuzemské výrobce, můžete na nákupu ušetřit a současně pořídit kvalitní hračku, ze které budete mít všichni radost, poučení i užitek …

Podle čeho vybíráte hračky vy? Vsázíte na kvalitu, nebo je pro vás rozhodující cena? Dáváte přednost českým, nebo zahraničním hračkám?