Čím odměnit děti (nejen) za vysvědčení?

Konec školního roku je tady a s ním přichází pro všechny školáčky významná událost – předání vysvědčení. Ať už dopadne jakkoli, zaslouží si děti za celoroční snahu nějakou tu odměnu. Pokud jste o ní ještě nepřemýšleli, nezoufejte – máme pro Vás skvělou inspiraci!

Návštěva kina nebo cukrárny, výlet, kniha, počítačová hra či dokonce peníze – to jsou jen některé z alternativ, čím můžeme obdarovat svá dítka. Mezi nejoblíbenější dary však stále patří tradiční hračky. Právě hračky se těší oblibě nejen u dětí, ale i jejich rodičů od nepaměti – dnes by však nad takovou volbou zajásali i mnozí odborníci. Panenkám, autíčkům i plyšákům sice dnes vyrostla silná konkurence v podobě technologických hraček, ve zdravém vývoji dítěte však nadále hrají nepostradatelnou úlohu.

Odborníci mají jasno!

Tradiční hračky totiž významným způsobem přispívají k rozvoji všech psychických a motorických funkcí dítěte, podporují jeho kreativní myšlení, tvořivou fantazii, samostatnost i schopnost řešit problémy. Dítě dokáží zdravým způsobem zabavit a upoutat jeho pozornost na dlouho dobu, podněcují jeho zvídavost a prohlubují schopnost soustředění. Kromě toho se mezi dítětem a hračkou vytváří silný vztah – dítě tak získává pojem o hodnotě materiálních věcí, kterých si následně dokáže lépe vážit.

Jak vybrat vhodnou hračku?

Výběr hračky se zdá být velmi snadným úkolem. Každý rodič přece nejlépe ví, s čím si jeho dítko rádo hraje, co si přeje a co ho nejvíce potěší a zabaví. Pravdou však je, že vhodná hračka by se dítěti měla nejen líbit, ale měla by pro něj být i zcela bezpečná. A to už je oříšek. Jak tedy postupovat při výběru hračky, abyste nesáhli vedle?

Hračka musí být zdravotně nezávadná, tj. neobsahovat žádné škodlivé látky. Evropským standardům by měly odpovídat hračky označené certifikátem CE. Zárukou bezpečnosti jsou také ochranné známky Česká kvalita a Bezpečná a kvalitní hračka. Mnohé Vám prozradí také informace na obalu. Nebezpečné hračky často obsahují například jedovaté ftaláty, které velmi škodí dětskému organismu – negativně ovlivňují hormonální vývoj, zvyšují riziko vzniku alergií a astmatu a ohrožují funkce ledvin a jater. Pozor, tato látka je obvykle obsažena v nekvalitních hračkách z tržnic. Hračky by dále neměly mít ostré hrany a v závislosti na věku dítěte ani drobné součástky, které se snadno uvolňují.

Nenechte se zmást cenovkou a vždy dávejte přednost vysoké kvalitě před podezřele nízkou cenou. V široké nabídce hraček, která je na současném trhu k dispozici, se sázkou na jistotu stávají originální značkové hračky od známých výrobců s dlouholetou tradicí a zárukou kvality.