Svačinky na cesty II.

Rubrika: Cestování, Recepty

Chystáte se na cestu, na výlet nebo na dovolenou a nevíte, co přibalit za jídlo na cestu? Možná jsem vám alespoň trochu poradila v článku Svačinka na výlet. Dneska bych vám ráda nabídla ještě pár nápadů na jídlo, které si můžete vzít sebou.

Luxusní rohlíčky sladké i slané
500 g hladké mouky
1 kostička droždí
250 ml vlažného mléka
špetka cukru
150 ml oleje
sůl
NÁPLŇ – salám, sýr, marmeláda, tvaroh, ořechy…….
Žloutek na potření, kmín, sezam na posypání slaných rohlíčků

Slané rohlíčky
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve salám a nahoru sýr. Zabalíme do rohlíčku. Začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem, solí nebo sezamem. Pečeme dorůžova. Rohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami – např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ;

Sladké rohlíčky
Rohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) – např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, nutela …
Postup těsta a rolování rohlíčku je stejný jako u slaných.

Rohlíčky jsou opravdu senzační. Můžete si z půlky udělat slané a z druhé sladké a máte vyřešené jídlo na cestu .

Kuřecí bábovka
pečící papír
kuřecí maso
sůl
pepř
salám
sýr
žampiony
vajíčka
slaninu nebo jiný salám
cukina

Do formy na bábovku vložíme pečící papír, je to opravdu nutné. Jinak by bábovka nešla vytáhnout.
Jako první kolem dokola obložíme formu slaninou nebo jiným salámem. Kuřecí maso si lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Můžeme použít i jiné koření. Žampiony očistíme a nakrájíme. Smícháme asi se 3 vajíčky a nastrouhaným sýrem. Osolíme. Pak skládáme maso, žampionová směs, na plátky nakrájená cukina, maso, směs… Končíme masem. Můžeme přidat na plátku nakrájenou mozzarelu. Pečeme cca 2 hodiny při 180°C přikryté alobalem. Před dopečením odkryjeme.
Jako náplň můžeme použít cokoliv, nebo můžete prokládat pouze salámem a zeleninou.
Nakonec necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Nakrájíme jako bábovku. Vše krásně drží pohromadě, nic se nerozpadá.
Na cestu můžeme nakrájet a vložit mezi chleba, toust nebo dát do misky a pak jíst s rohlíkem.

Rozhodně nezkazíte nic tím, když nachystáte obloženou housku, tousty, ovoce a zeleninu. Důležitý je pitný režim. Zkuste vynechat sladké limonády, protože z těch akorát bude větší žízeň.
Pokud máte cestovní ledničku, je to ideální řešení. Můžete pak nabalit cokoliv.

Pár rad na závěr:

Svačiny, které přečkají teplo
Pokud budete brát kupované jídlo, vybírejte vakuované potraviny. K rychlému dodání energie jsou vhodná jablka, banány, ale také sušené ovoce a ořechy. Při přípravě svačiny pamatujme na to, že nemusíme mít možnost se umýt, proto není vhodné brát sebou vodnaté ovoce. Mějte sebou také vodu k umytí rukou nebo ovoce.

Co k jídlu rozhodně nebrat
Nic s majonézou a ani zákusky, čokoládu a mléčné výrobky také raději necháme doma.

Myslím, že jsem vyčerpala vše, co mě napadlo. Jídla mám vyzkoušené a chystám je také dětem na výlety školní i školkové, stejně tak na ty rodinné. Doufám, že i vás něco zaujalo. A pokud máte nějakou osvědčenou svačinku, kterou chystáte vy, podělte se o ní také s námi.

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Cyklistické dárky pro malé i větší cyklisty

Máte doma nadšeného cyklistu a nevíte, co mu pod stromečkem udělá největší radost? Podobným problémem se rok, co rok

Čtu dál →
Jindřichův Hradec

Prohlédněte si Jindřichův Hradec. S našimi tipy o nic nepřijdete

Jindřichův Hradec si zaslouží vaši pozornost. Je to nádherné město s pěknou historii. Najdete tu nádherné chaty a chalupy,

Čtu dál →

Jaké vybrat odrážedlo pod stromeček?

Chcete mít ze svého potomka vášnivého cyklistu? V určitém věku už nestačí jít příkladem. Vlastní dvoukolé odrážedlo, které je jedním

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)

  • Jsem moc ráda že všem chutná 🙂

  • Lien

    Rohlíčky jsem včera také udělala, jednu pětinu nasladko a musím říci, že oboje je výtečné. Navíc tedy s těstem se výborně pracovalo. Díky za recepty, já mám kynuté naopak ráda, ale ne vždy se mi vyvede, tohle ale bylo opravdu super.

  • Ježeček

    Luxusní rohlíčky jsou opravdu luxusní. Kynutá těsta nevyhledávám, ale tohle bylo fajn. Nebylo těžké do ruky a bylo takové jemné a nadýchané. Znám vlastně akorát knedle s ovocem a Honzovy buchty (cihly) a to fakt nemusím 🙂 Takže doporučuji! Chutnaly. Dělala jsem slanou variantu – kousek salámu a špetka sýru. *

  • Ježeček

    Bami, nevymazávám, nevysypávám. V tom je právě ta její úžasnost, že se to nemusí! *

  • bamiska

    já silikonovou bábovku koupila mamině k vánocům, a ani jsem se neptala jak se jí s tim dělá

    ježdečku také ji vymazáváš jako klasickou?

    ta bábovka mě také moooc láká asi vyzkouším a i to ostatní ach jo všechno vypadá super….

  • Ježeček

    Bábovku dělávám na oběd, výborné a okouzlím každého 🙂 Mám silikonovou formu na bábovku, takže nemusím papír – je to úžasná věc ty silikonové formy.
    Rohlíčky zkouším teď. Máme sice vysoké datum, ale měla jsem doma kostku droždí, tak jsem toho využila. Jinak kynuté vlastně vůbec nedělám. Poslala jsem taťku do Kaufíku pro šunkový salám a kousek sýru a odpolko dám vědět, jak jsme dopadli 😉 Díky, Nuni! *

    Chjooo, holky, já mít trochu peněz navíc, tak peču, vařím, tvořím… Moc mě to baví. Ale třeba se naskytne práce a bude líp 😉 Pořád jsem optimista, ikdyž to stojí moc sil 😀 *

  • Lien

    nuninko opět skvělé recepty. Rohlíčky určitě vyzkouším a na bábovku už se chystám leta, ale nikdy jsem se k ní nakonec nedostala, tak uvidíme

  • Marinada

    Nuninko, máš pravdu, měla jsem spíš napsat, že je to časové náročné. No ale mě se to těsto různě lepí a táhne, a každý můj rohlíček je opravdu originál 🙂

  • Marinado, já dělám vždy větší dávku a pak udělám půl slaných a půl sladkých 🙂 A neřekla bych, že jsou tak moc pracné. Spíše časově to trvá déle 🙂

  • Marinada

    Ty sladké rohlíčky s tvarohem občas dělám pro návštěvu – první den jsou opravdu vynikající. Ale naslano to musí být úžasný, úplně se mi sbíhají sliny a přemýšlím, proč mě to už dávno nenapadlo. Nuninko, dík za tip! Jenom musím napsat, že jsou ty rohlíčky dost pracné – aspoň teda pro mě 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist