Seznamte se s Politavím a Ždánickým lesem

Odpočívejte aktivně o dovolené nebo o víkendu a zbavte se stresu. Navštivte překrásný kraj Politaví a Ždánický les a nechte relaxovat mysl i tělo. Politaví vás dokáže uklidnit, pobavit i poučit. Vydejte se z města do nenarušené přírody, kraje, kde se nebudete muset tlačit mezi stovkami turistů a kde si užijete zážitků nejrůznějšího charakteru. Věnujte se turistice, cyklistice, procházce po památkách, kulturním zážitkům nebo jen odpočívejte v lesích či lukách a na zdravém vzduchu.

Mikroregion Politaví – Ždánický les je dobrovolný svazek

Přitažlivý a návštěvníky teprve objevovaný mikroregion najdete na Vyškovsku. Dobrovolně se do něj spojilo 27 měst a obcí. Smlouva o založení dobrovolného svazku byla podepsána v roce 1995 ve Slavkově. Spolek tvoří obce z několika okresů, hranici tvoří přírodní podmínky a krajina. Výrazné jsou zde vlivy jak Hané, tak Slovácka, proto nese toto území i označení Hanácké Slovácko. Původní označení bylo pouze Politaví, později byl přidán i Ždánický les, který zahrnuje rozsáhlé území od obce Bošovice až ke Kyjovu a Vlárám.

Činnost spolku oceníte i jako návštěvníci

Dobrovolné sdružení obcí Politaví – Ždánický les neřeší jen propagaci regionu, ale i zlepšení podmínek života obyvatel a tedy i návštěvníků regionu. Zabývá se i ekologií a turisté tak mohou ocenit oblast s propracovanou sítí stezek, se zachovanými živočišnými i rostlinnými druhy a s minimem černých skládek. Ždánický les byl díky snaze sdružení vyhlášen přírodním parkem. Co jistě oceníte nejvíce, je to, že se ve všech místech regionu můžete

Zabývejte se nejrůznějšími aktivitami

Různorodá krajina, ve které plynně přecházejí lesy v údolí s loukami a poli, rybníky, potoky a mírné kopce, to je krajina Politaví. Návštěvníci zde najdou mnoho možností pro delší výlety i krátké vycházky. Milovníci památek zde najdou zbytky tvrzí i historických opevnění, hrady a zámky, kostely, pomníky, památníky i muzea. V průběhu návštěvy se můžete zúčastnit i některé z akcí pořádaných sdružením obcí – sportovní akce, výstavy, setkání za účelem poznání regionu a tradic, nejrůznější tradiční oslavy a soutěže dělají mikroregion Politaví – Ždánický les turisticky atraktivním místem, jehož návštěva se vyplatí.