Přijeďte si prohlédnout Úvalenské RETRO MUZEUM!

Hezký den, ráda bych vás pozvala do Úvalna, do obce kde žiju. Úvalno se nachází v Moravskoslezském kraji, okres Bruntál. Je především známé díky rozhledně Hanse Kudlicha (1848).

Hans Kudlich byl rodák z Úvalna, lékař, politik a inspirátor zrušení poddanství. V obci je možno navštívit menší muzeum jemu věnované a v dolní části rozhledny zase naleznete jeho mauzoleum. Nahoře v rozhledně najdete spoustu dokumentů o obci, Hansi Kudlichovi i rozhledně samotné, takže o tom se zde rozepisovat nebudu. Navštívit tuto naši vyhlídku rozhodně stojí za to, navíc hned vedle rozhledny najdete Restauraci Strážiště, kde si můžete dát dobrý oběd a občerstvit se. Pro děti jsou zde houpačky a kolotoče, takže se rozhodně nudit nebudou.

A teď k našemu Retro muzeu. Od doby, kdy zde máme nového starostu, vymýšlí nespočet akcí pro děti i dospělé a naši obec krásně zvelebuje. Vedle našeho kostela je místní fara – dlouho nevyužitá krásná stavba.

Jeden z perfektních nápadů našeho starosty byl ten, že  předělá faru na Retro muzeum, kam vás chci pozvat. Jak toto muzeum vzniklo? Rukou nás všech – obyvatel Úvalna.

Konala se sbírka, kdy místní prohledávali své půdy, stodoly a podobně a hledaly věci, které by se do muzea hodily. Tyto se potom shromáždili a šikovní pracovníci obecního úřadu spolu s brigádníky všechny předměty naaranžovali do budovy bývalé fary. V jednom pokojíčku je navíc nově výstava panenek – ráj pro malé i velké holčičky. Výsledek je opravdu úžasný! Navíc hned naproti můžete ve stejnou otvírací dobu navštívit rychtu (dříve nazývanou sýpku), která byla zařazena mezi kulturní památky.

Otvírací doba rozhledny přes prázdniny: denně 9:00 – 12:00 13:00 – 18:00 hodin

I když prohlídka nezabere mnoho času, lze ji spojit s návštěvou např. rozhledny či přijet v den, kdy se koná některá z akcí, o kterých vás budu informovat v dalším článku. Zaručeně si vy i děti užijete krásný den!

Článek byl zařazen do soutěže Podělte se o tipy na výlety a vyhrajte spoustu dalších, ve které můžete vyhrát za tip na výlet vyhrát i vy.
V září vybere redakce portálu VašeDěti.cz výherce, kteří si mezi sebou rozdělí 10 knih z edice Kam v České republice, které do soutěže věnovala společnost Albatros Media.