Pásmová nemoc

„Jet lag“ – pásmová či přeletová nemoc. Vzniká při rychlém překročení více časových pásem, změna o pět a více hodin totiž může nabourat denní bioritmus – cyklus bdění a spánku, tělesné teploty nebo cyklus hladiny hormonů měnící se v průběhu 24 hodin.

Nabourání ustálených biologických rytmů se projevuje zvýšenou únavou, nespavostí, poruchami soustředění, bolestmi hlavy, nechutenstvím, nevolností, nízkým výkonem a špatnou náladou.  Tyto projevy trvají pár dní až dva týdny. Když se chystáme pouze na několikadenní pobyt, není nutné se na časový rozdíl připravovat. Při týdenním a delším pobytu bychom se na pásmovou nemoc měli připravit, abychom co nejvíce mírnili příznaky:

Spánek můžete podpořit krátkodobě působícími léčivy (Zolpid, Zopiclon). Ukazuje se však, že  léky na spaní potenciálně zhoršují příznaky pásmové nemoci zpožděním nastavení vašich vnitřních hodin.

Přiroznější cestou se ke spánku můžete dostat vypitím meduňkového, lipového nebo heřmánkového čaje s medem asi hodinku před spaním.

Pokud si naopak potřebujete prodloužit den, únavu lépe zvládnete s pomocí žen-šenu (k dostání v různých formách v lékárně). Velmi dobrý je také chmel – ne v podobě orosené sklenice piva, ale jako chmelový čaj z lékárny nebo kapsle z meduňky, chmelu a kozlíku také z lékárny. Kafe není dobrá volba – jakmile přestane působit, jsme mnohem vyčerpanější.

Pokud možno nekombinujte různé spánkové pomocníky, všechny reakce se sčítají.

Příště: Úžeh a úpal