Ukaž, co je IN, ukaž, co je OUT

Název patří soutěžnímu projektu, který uzavírá kampaň „Každý jsme jiný – všichni rovnoprávní“. Mladí lidé od 12 do 18 let v něm mohou skrze video, fotografii nebo koláž vyjádřit svůj pohled na to, jak vnímají rovnoprávnost všech lidí a zda i oni měří všem stejným metrem…
„Každý člověk je jedinečná lidská bytost a každý má stejná práva. Hezké, co? Možná na papíře, ale co ve skutečnosti? Měříš všem stejným metrem, přijde ti něco normální a něco divné? U čeho si řekneš, to beru a tohle ne? V čem jsi jiný než ti druzí? Natoč, nafoť či poskládej koláž dvou protichůdných pohledů na sebe, lidi či svět.“ Tak zní základní zadání pro tvorbu v soutěžním internetovém projektu, jak ho popisuje Tomáš Slavík, jeden z jeho koordinátorů.

Na www.nejsemout.cz mohou soutěžící od 1. září do 15. října nahrávat své soutěžní příspěvky, hodnotit díla ostatních a diskutovat navzájem o tom, jaké názory na lidská práva jsou podle nich IN a jaké OUT. Soutěž je určena pro mladé lidi především ve věku 12 – 18 let.

Nejlépe hodnocená díla budou v polovině října odměněna digitálními víceúčelovými kamerami. Stejně tak bude odměněno jedno náhodně vylosované dílo v každé ze tří kategorií a udělena bude cena poroty, složená z partnerů projektu, pro zvláště zdařilé dílo.

Kampaň „Každý jsme jiný – všichni rovnoprávní“, kterou soutěžní projekt uzavírá, je součástí celoevropské kampaně. Jejím cílem je motivovat mladé lidi aktivně se účastnit budování mírové společnosti založené na rozmanitosti mezi národy a sociálním začlenění, a to v duchu tolerance vůči rozdílnostem mezi národy a vzájemném respektu a porozumění. Realizátorem kampaně u nás je Česká rada dětí a mládeže, v jejím rámci uspořádala sdružení dětí a mládeže a další partnerské instituce od června 2006 doteď desítky národních, regionálních i místních akcí. Více o kampani najdete na stránkách www.kam-pan.cz.


Ukaž, co je IN, ukaž, co je OUT

Každý člověk je jedinečná lidská bytost a každý má stejná práva. Hezké co? Možná na papíře, ale co ve skutečnosti? Měříš všem stejným metrem, přijde ti něco normální a něco divné? U čeho si řekneš, to beru a tohle ne? V čem jsi jiný, než ti druzí?
Zkus to sdělit prostřednictvím soutěžního internetového projektu „Ukaž, co je IN, ukaž, co je OUT“. Natoč, nafoť či poskládej koláž dvou protichůdných pohledů na sebe, lidi či svět. Polemizuj s ostatními.
Co je pro tebe IN a co je OUT? Kouřit, jíst maso, mít hysteráka, poslouchat dechovku, sbírat žáby… Najdi to své pro (IN) a proti (OUT) a vyhraj super ceny.
Soutěž je určena mladým lidem především ve věku 12 – 18 let. Na www.nejsemout.cz můžeš od 1. září do 15. října nahrávat svá díla do jedné ze tří kategorií – krátké video (délka trvání max. 1 minuta), fotografie (dvojice IN-OUT) nebo koláž (dvojice IN-OUT). Nejlépe hodnocená díla v každé kategorii budou odměněna digitální víceúčelovou videokamerou. Stejnou odměnu obdrží náhodně vylosované dílo v každé kategorii a porota složená z partnerů projektu vybere a odmění také výjimečně zdařilé dílo. Přibudou možná i další ceny.
Soutěž „Ukaž, co je IN, ukaž, co je OUT“ je vyvrcholením kampaně „Každý jsme jiný – všichni rovnoprávní“, která u nás běží již od června 2006 a možná jste ji potkali i ve svém městě. Hlavními tématy kampaně jsou lidská práva, rozmanitá společnost a aktivní účast mladých lidí na životě společnosti neboli participace. Více o kampani hledejte na www.kam-pan.cz.
Nenech si ujít příležitost vyjádřit svůj názor a díky tomu vyhrát videokameru!

tisková zpráva ČRDM