Rizikové chemické látky v naší stravě

Většina lidí si zřejmě všimla, že každodenní strava a přijímané nápoje mají významný vliv jak na zdravotní stav, tak na to, jak se člověk cítí. Mnozí si možná položili otázku: „Proč tomu tak je?“…V rámci doprovodného programu Světového týdne respektu k porodu se uskuteční přednáška na téma Rizikové chemické látky v naší stravě.

Většina lidí si zřejmě všimla, že každodenní strava a přijímané nápoje mají významný vliv jak na zdravotní stav, tak na to, jak se člověk cítí. Mnozí si možná položili otázku: „Proč tomu tak je?“ Abychom na to mohli odpovědět, musíme se v prvé řadě zaměřit na celkové složení potravin a seznámit se s působením jednotlivých látek, které po strávení potravin přecházejí do naší krve. Kromě přirozených a pro růst organismu nezbytných živin se ale ve stravě vyskytují i umělé sloučeniny, které lidský organismus nepotřebuje a často je ani nemůže řádně zpracovat.

Do komerčních potravin, které byly nevhodně pěstovány a následně nepatřičně průmyslově zpracovány, se totiž dostávají mnohé chemické látky, které se v přírodě nevyskytují a jejichž dopad na lidský organismus může být až výrazně nepříznivý. Proč se to vše provádí? Hlavním důvodem uvedených zásahů je vypočítavá ziskuchtivost pěstitelů a výrobců, která nebere ohled na možné zdravotní dopady.

Přednášející vám sdělí své poznatky o tom, jakým způsobem lze z větší části omezit příjem škodlivých chemických látek – hlavně tzv. rizikových „éček“ – a jak se přibližovat ke správnému výběru potravin, které působí příznivě na lidské zdraví i celkovou kvalitu života. Zaměří se také na zdravotní rizika některých přídatných látek u dětí, těhotných a kojících žen. Upozorní vás rovněž na z toho vyplývající výživová omezení u těchto skupin, která jsou v mnoha případech daná i zákonem.

S Ing. Vítem Syrovým se můžete setkat v pondělí 12.5.2008 v 16 hodin v Kině Perštýn, více na www.respektkporodu.

Vít Syrový, http://natur.toe.cz