Pošlete na tábor i ty nejmenší

Pamatujete si na okamžik, kdy jste dali své tříleté dítko poprvé do školky? Ta scéna, kdy rodiče odchází a dítě se k nim snaží v pláči probojovat, potkala snad každého z nás. Jsou to většinou okamžiky, které si člověk ponese ve své mysli do konce života. O to důležitější je ukázat dětem i tu světlou stránku vzdálenosti od rodičů. Jednou z nich může být letní tábor.

Tábory pro nejmenší nabírají děti od čtyř let a snaží se pro ně připravit nezapomenutelné chvíle. V lepším případě dítě rychle zapomene na pocit odcizení od rodičů a začne se bavit. Jsou ale i takové případy, kdy dítě tábor probrečí a skončí pro něj už třetí den. Jak dítě připravit na táborové výlety už od malička postupně ho učit samotě?

Pozitivní myšlení je základ

Vaše dítě, i když má předškolní věk, by se mělo na tábor těšit. Strach a pocit úzkosti sem nepatří. Právě první kontakt s ostatními dětmi a prostředím tábora rozhodne, zda se příští rok rozhodne odjet na obdobnou cestu, anebo se rozhodnete tábory nadobro zrušit.

Tábory pro nejmenší mají velké množství aktivit, které jsou fyzicky méně náročné, než je tomu u dětí školního roku. Jsou připravovány dlouho dopředu tak, aby vše vyšlo podle představ a všichni caparti se radovali. Jak již bylo řečeno, první zkušenost rozhodne, zda se dítěti bude chtít prožít něco obdobného znovu. Pokud se rozhodnete jít do táboru pro nejmenší, vyberte takový, co dítě skutečně bude bavit. Široká nabídka táborů dává možnost vybírat i s těmi tematicky zaměřenými. Jednoduše tak dítě pošlete do Kačerova, za Scooby Doo anebo mezi Mimoně. Téma je rozhodující. Musíte se přizpůsobit přání dítěte. Pokud určitou postavičku nemá rád, tak ho nenuťte odjet na tábor s tímto tématem.

Lepší pozdě než nikdy?

Otázkou je jak moc pozdě máme na mysli. Čím déle máte dítě denně vedle sebe, tím spíše si vypěstujete závislost vy na něm a ono na vás. Děti potřebují pro svůj zdraví vývoj prostředí stejně starých přátel, aby začali co nejdříve hledat sebe sama. Kolektiv je pro ně důležitý, proto jim ho neberte. Existují i jiné formy, jak zabavit dítě o prázdninách, aniž by na týden odjelo z domova. Buď jsou to nejrůznější zájmové kroužky, které nahradí školku, anebo příměstský tábor, který si většinou parádně užijí. Vyzkoušet se má všechno, tak proč ne tábor pro nejmenší?