Navštívili jsme: Kurz vaření Chefparade

Rubrika: Akce pro děti, Volnočasové aktivity

Dne 5. 11. 2016 jsme s dcerou Luckou na vlastní kůži otestovaly kurz vaření v Chefparade, konkrétně Dětský kurz s recepty Jamie Olivera pod laskavým, ale pevným vedením Lukáše Neckáře. Je vidět, že se tento kuchař věnuje dětským kurzům a oslavám, s dětmi si umí poradit a nedělá mu potíže jejich snažení dovést do zdárného konce.

Děti vařily podle receptů z Food Revolution Day, což je akce pod záštitou Jamie Olivera, kterou v současné době podporuje již 196 zemí včetně ČR a jejímž cílem je ukázat dětem zdravější stravování.
Kurz byl už na první pohled výborně zorganizovaný. Dbá se na hygienu (hned po příchodu jsme byly vyzvány umýt si ruce), na praktičnost (je k dispozici prostor na odložení osobních věcí a oblečení), i na estetično (všichni dětští účastníci dostali zapůjčené kuchařské zástěrky, i když uznávám, že to je při vaření s dětmi také praktické).

logo

Jak kurz probíhal?

Po krátkém představení jak kuchaře, tak všech dětí (a domluvě na oslovování křestními jmény), následovalo stručné poučení o bezpečnosti práce včetně ukázky, jak bezpečně chodit po kuchyni s nožem (špičkou dolů vedle nohy). Na bezpečnost Lukáš dohlížel i během celého průběhu, takže pokud někdo zapomněl nůž na nevhodném místě nebo pokud děti neobratně manipulovaly s rozpálenou pánví na hořáku, upozornil na to a zjednal nápravu (poradil, kam nůž odložit nebo zaúkoloval přihlížející rodiče, aby pánev raději pohlídali). Kurz mohou absolvovat i děti samy, je tam o ně dobře postaráno, ale mít ve skupině i pár rodičů není špatné (třeba k té pánvi nebo hlídání doby pečení v troubě).

img_7520m img_7473m img_7466m
Děti byly rozděleny na dva týmy (po levé a pravé straně pracovní plochy s předpřipravenými ingrediencemi – tak trochu mi to připomnělo televizní vaření, ale uznávám, že přípravné práce jako např. vážení mouky, rozpouštění másla a vaření brambor ve slupce by děti mohly odradit).

Začínali jsme těstem na sušenky – Bezlepkové ovesné sušenky s hrozinkami, přičemž každý tým míchal jedno těsto, ale dokončovací fází si prošel každý účastník sám – tedy každý si válel svoje kuličky a tvořil placičky. Rozinky nakonec nebyly přímo v tom základním těstě, ale kdo chtěl, mohl si je tam doplnit, stejně tak sušenky nakonec poklást čokoládovými čočkami nebo oříšky.

img_7488m img_7486m

Mezitím, co se sušenky pekly v troubě a maminky je pečlivě hlídaly, se týmy pustily do přípravy kuřecích stripsů (Křupavé kuřecí kousky s bylinkovým dipem) – dostalo se jim poučení, že je to taková zdravější varianta smažených kuřecích kousků v oblíbených řetězcích rychlého občerstvení – a salátu (Jednoduchý salát) z více druhů zeleniny s avokádem.

Lukáš všechno nejdříve předvedl – ukázka byla kratší (trhání salátu, krájení tvrdší zeleniny a avokáda) nebo delší (krájení kuřecích prsou na stripsy) podle toho, jak to činnosti vyžadovaly. Také doporučoval, aby si jednotliví členové týmu rozdělili úkoly, přičemž měli povoleno se u jednotlivých činností vystřídat tak, aby každý uměl všechno. V každém týmu vzniklo několik plechů stripsů a mísa salátu se zálivkou v základní verzi.

img_7506m img_7501m

Mezitím, co se stripsy opět za bedlivého dozoru maminek pekly, si každý odebral trochu salátu do své misky a doplnil podle chuti tuňákem, kukuřicí, olivami, klíčky, cherry rajčátky, strouhaným parmazánem apod. Pak se saláty odložily stranou a děti se pustily do přípravy posledního chodu (který nakonec kvůli pomalejšímu pečení stripsů byl sněden dříve) – Lososa se zeleninou a pestem s opečenými brambory a fazolkami.

Takže děti dostaly instrukce, jak potírat lososa pestem, jak nejlépe loupat brambory vařené ve slupce, jak je nejvýhodněji nakrájet na pokud možno stejné kousky, že je vhodné pánev při opékání zcela zaplnit bramborami, aby olej „neprskal“ a moc nemíchat, aby měly čas se opéct a fazolky přidat až ke konci, aby se prohřály apod. Během opékání brambor se upekly kousky lososa, a proběhla ochutnávka stripsů, přičemž se kuchtíci usnesli, že je potřeba kuře do trouby ještě na pár minut vrátit. Takže všichni nejprve dostali svou porci lososa s brambory a až potom došlo na stripsy se zakysanou smetanou a již zmíněným salátem.

img_7513m img_7481m

K tomu si děti za Lukášovy vydatné pomoci (přeci jen práce s elektrickým odšťavovačem vyžaduje dohled dospělého, navíc takového, kdo zná ten konkrétní přístroj) vyrobily trochu pomerančového „freshe“.

Celkové dojmy

Myslím, že se kurz vydařil. Rozhodně nikdo z dětí nevypadal, že se nudí a všichni si nakonec pochutnali – i s rodiči se v tomto směru počítá (osobně jsem se trochu bála, že budu tři hodiny sledovat, jak se připravuje jídlo, a pak na mě nezbude ). Dokonce někteří měli při nandávání porcí tak „velké oči“, že si odnášeli ještě krabičky s jídlem s sebou.

Kromě toho každý dětský účastník dostal deskovou hru Roklinka. A díky pečlivé přípravě a důslednému vedení kurzu jsme byli hotovi už za dvě hodiny, a to včetně konzumace.

img_7484m img_7492m img_7519m

Cestou domů mě napadlo, že by možná bývalo nebylo špatné udělat mezi dětmi malou anketu a zjistit tak, kolik se jich chystá začít doma samostatně vařit nebo na koho udělala akce takový dojem, že by se chtěl stát kuchařem…

Rozhodně mohu tento dětský kurz vaření všem doporučit. Ať už jako součást „tmelení“ rodinných týmů (tady asi musím podotknout, že k jednomu dítěti má jeden dospělý účast v ceně, další za příplatek) nebo třeba jako netradiční dárek ve formě zážitku.

Tip na závěr

I moje dcera měla velké oči – dostala tak domů salát v plastové krabičce. Po zkušenostech s odnášením domů doporučuji účastníkům mít s sebou i igelitovou tašku (sáček), ve které by se salát se zálivkou lépe transportoval – než v látkové tašce, kterou jsme měly my. Než jsme došly k MHD – zálivka byla téměř vylitá.

Napsal/a: Konipas

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (1 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist