Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zápisníček hubnoucí matky
Takže holky – případně kluci – i když Zbyšek, bych řekla, nepotřebuje příliš hubnout – začínáme!!!
Já vím, už jsme začaly v TAM-TAMu, ale teď bychom to mohly vzít opravdu od podlahy a ne si říkat, začneme od pondělka, od středy, od zítřka, ale fakt si říct začnu teď hned okamžitě. Jo měla jsem ke snídani 2 housky a mléčnou rýži (opravdu měla :o)), ale k obědu si dám jen vařenou zeleninku s brambůrkem a k večeři třeba jogurt. No já vlastně dnes ne – kamarádka má oslavu 1. narozenin, tak asi bude něco dobrého – ale nemusím to tam přehánět, dám si jen trochu od každého.
Tak ukončím svou samomluvu a rozebírání mé diety, protože jdem do toho všechny, co chceme dát nějaké to kilčo dolů – i třeba Káča s tím svým 1-2 kily :o) – přejme jí to ;o)
Uvidíme, jakým směrem se nám to tu bude točit, jak si budem pomáhat. Ale myslím, že pomůže už jen to, že na to nebudeme samy a budeme si tu moct postěžovat, jak je to těžké – a ono to těžké opravdu bude (bohužel to znám).
Takže navrhuji své první motivační heslo:
„I KDYŽ BUDU OBČAS HŘEŠIT, NEBUDU TO NIJAK ŘEŠIT, PŘÍŠTE SE MI ZADAŘÍ, ZHUBNOUT SE MI PODAŘÍ!!!“
Tak a já koupila jáhly 🙂
Hledala jsem nějaké recepty a hned první mě zaujal – bramborová kaše nastavovaná jáhly. Před mixováním kaše tam přidáme uvařené jáhly a umixujeme spolu. To mi přijde jako super nápad, jak je propašovat do “normálního“ jídla.
Když jsem byla malá, četla jsem Čuk a Gek. Jediný co mi z toho utkvělo, že pořád jedli jáhlovou kaši. A já je chudinky litovala, že mají takovou bídu, že jedí jehly. A nešlo mi do hlavy, že je to nepopíchá :-). Asi to ve mě zanechalo takový dojem, že jsem se jáhlům podvědomě vyhýbala.
A co cirzna, tu jsem taky ještě nezkusila – vaříte někdo?
Virenko, tak s těma kroupama jsi mě normálně navnadila 😉 Asi to zkusím udělat o víkendu…díky 😉
A k těm jáhlům – už si přesně nevybavím, jakou formu mělo to, co jsem tehdy jedla (ten den jsem ochutnala i zelňáky a nějaké pečené kuličky z pohanky), ale asi to bylo něco jako kaše? A fakt mi to strašně chutnalo…
Doma občas s dětmi necháme naklíčit mungo, to pak taky zobou anebo ho dám do salátu.
Jinak, poslední dobou u nás vedou dýňová a slunečnicová semínka a Lukymu chutnají ořechové nebo mandlové tyčinky lepené medem.
Tak já se zatím pro změnu nepropracovala k pohance… Ale díky za nápady, zkusím něco z toho zrealizovat.
A jáhly mám moc ráda jako zavářku do polévky a na sladko jako jahlový nákyp – dělá se stejně jako rýžový. ALE! Už babička mě učila, že jáhly se musí před zpracováním spařit (klidně prolívám vroucí vodou i dvakrát) a pak propláchnout studenou vodou – právě proto, aby nebyly hořké.
A vločky nebo i obilní klíčky propašuje ledaskde – do lívanců, bramboráků, do chleba, do kdektré buchty, když peču.
Jahelné vločky jsou bezva, ale žluknou ještě rychleji než jáhly, stalo se mi víckrát, že byly žluklé, než jsem je zpracovala. Jako zavářka do polívky super a je z nich výborná kaše, zahušťují podobně jako ovesné vločky. Díky, Ivčo, za připomenutí 🙂
Sice sem nepatřím, hubnout naštěstí nepotřebuju, ale líbí se mi probírání těch jídel:-)
Já pohanku taky dávám kam to jde, pomaloučku, polehoučku – jak píše Lussy: karbanátky, bramboráky, bramboračka.Do karbanátků dám taky pohankovou lámanku.Je fakt, že má divnou chuť, pro mě nasládlou, takže přidávání beru s rezervou, ale vždycky jí tam dám:-)
Zase teda všechno, co se obaluje, obaluju v kukuřičné strouhance – je to pak daleko chutnější a samozřejmě zdravější.
Polévky zahušťuju jen rýžovou moukou (popř. ty tmavší jako čočková či bramborová tou pohankovou nebo taky ječnou moukou).
Do polévek dávám jáhlové vločky jako zavářku – je to naprostá lahůdka:-)Kromě toho si je přidávám do bílých jogurtů.Bílou mouku (klasickou) moc nepoužívám, jen málo – např. do palačinek si jí prostě neodpustím, ale zase tam dávám půlku mišutky (to je vlastně směs na přípravu kaše, ale dá se přidávat do koláčů atd.., těsto je nadýchanější).
Ivča
Já dělám moc ráda kroupové “rizoto“ – uvařené kroupy zapékám s podušenou paprikou na cibulce a syrovými rajčaty na kostičky, drcený česnek a majoránka, v tenčí vrstvě, navrch zapékám se sýrem. Strašně nám to chutná a kroupy nevadí ani manžovi.
Pohanku si manža strašně libuje na Ukrajině, v Rusku, ale nejvíc v Kazachstánu, o té mi básní už leta, ale nikdy jim v té ruštině nerozumí správný postup, jak to upravit. Oni to umí nějak upražit-uvařit, podávají jako přílohu,je to prý sypké a příjemně voňavé. Chlap je celkem vybíravý a sice se naučil na dovolených se mnou zkoušet nové chuti, ale je hodně opatrný a konzervativní, takže ta pohanka musí být jedlá. Moc mě mrzí, že jsem ji nikdy v té úpravě jako on nejedla, láká mě to.
Špaldoto jsem ještě nedělala, ale dojde na něj, dojde, budu mít víc času 😀
Jáhly jsem, když byly děti malé, dávala jako zavářku do polívek, ale jak snadno žluknou, tak co kluci odrostli, už to nekupuju, vždycky jsem udělala jednu polívku a zbytek se musel pro zahořknutí vyhodit. Lidi dělají jahelníky nasladko, ale já sladké nemusím a mám toho ovocného alergika, tak jsem s tím nezačala. Určitě by to šlo ala rizoto, ale k tomu já radši větší zrna, jáhly jsou droboučké…
Šárko,
to je na začátek těžký kalibr :-)!
Ona ta pohanka ani moc nevoní, takže talíř rizota z pohanky asi nebyl moc vábný ani po čuchu :-).
Já mám v plánu koupit Špaldoto – rizoto ze špaldy. Ale rozhodně ho neudělám jen tak, pomalu ho budu přidávát do normálního.
Musela jsem to tak dělat i s kuskusem, který mi taky nejedí. Takže ho používám aspoň jako zavářku do polívky a samotný kuskus si dělám, když jsem sama doma s malým (ten je ještě malý na to aby protestoval a navíc sní vše co mu dám).
Aha, tak teď už rozumím tomu, proč mi ta pohanka upravená jako rizoto nechutnala…bylo jí prostě na začátek asi moc. Dík za tip, do těch bramboráků bych ji mohla zkusit propašovat taky 😉
Šárko,
k jáhlům jsem se ještě nedopracovala 🙂
Ale kam strkám pohanku:
do bramboračky – buď udělám z mouky jíšku nebo nakonec na zahuštění nasypu vločky
do karbanátků – buď dám mouku, nebo vločky anebo prodávají výbornou pohankovou sekanou. Je to směs pohanky, sušené zeleniny, koření a hub. Mělo by se to smíchat jen s vejcem a vodou a upéct, ale to mi nikdo nejí, tak tu směs sypu do mletýho masa
třeba i řízky obaluju v pohankové mouce
Nebo do bramboráků
Opravdu všude. Ale ze začátku to chce dát jen třeba kávovou lžičku a zbytek klasickou a pomalu si na tu chuť zvykat.
Já třeba piju i pohankový čaj, ten piju už léta, protože pohanka obsahuje vitamín P který ovlivňuje pružnost cév a já mám křečáky. Takže já už na tu chuť byla zvyklá z toho čaje, ze začátku mi moc nechutnal,dneska ho piju normálně.
Ale že bych třeba udělala pohankovou kaši to ne, to bych jedla akorát já, takže tohle je takový kompromis 🙂
Marinado, taky to nenesu nejlíp, že jsem “vystavená“ takhle veřejně, ale zatím to je dobrý bič 😉 Jen je fakt, že jsem ji musela přesunout z místa “na boku“ přímo na dveře :-))- ať to ty oči pořááádně bolí..
Zbytky jsem dřív taky dost často po dětech dojídala, ani teď se semtam neubráním, ale už ne tak často – rostou, kobylky moje, a spasou o moc víc než kdysi..
Lussy, o té tvé dietě už jsem tady četla, asi to je zpočátku hodně o odříkání, ale pokud ti to pomohlo upravit hlavně zdravotní stav, tak to asi mělo smysl… Jen se zeptám k té pohance…
Nedávno jsme ji s mužem taky objevili, ale moc netuším, jak ji ochucovat a s čím dělat, aby to bylo “jídlo“. Mně totiž přijde, že je ta její chuť tak strašně výrazná (a jakoby pálivá?), že to přehluší všechno ostatní.
Tak nahoď nějaký tip, ju? 😉 A ještě, kdybys´věděla, jak chutně upravit jáhly…ty jsem totiž kdysi jedla na nějaké středověké slavnosti upravené nasladko a vážně mi moc chutnaly..jen netuším, jak se vaří, apod.