Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Vaše nej jídlo
Jaké je Vaše nejoblíbenější jídlo?Myslím vařené,smažené nebo pečené,dušené.
Lien,já ten tvůj bacán anebo toč znám od dědy, který pocházel od Plzně. Ale říkali tomu bác.
Hmmm, zajímavá jídla, o těch jsem neslyšela.
Zapomněla jsem na bramborák (ale klasický, může být se špenátem nebo se zelím) a taky mám moc ráda lokše – to jsou natenko usmažené placky z bramborového těsta plněné mákem a zatočené jako palačinky – mňam 🙂
babofko, viď, marcipán, to je něco…. :))) Toho můžu opravdu libovolné množství.
Lien bez toho pálivýho si to neumím představit, zkus to vynechat, ale kouzlo je v tom, že je to jemný a zároveň to trochu pálí. Je v tom i zázvor, tak by tomu chili nemusela tolik chybět. Černou hořčici seženeš v Praze v Govindě v Soukenický ulici nebo v prodejnách se zdravou výživou, tak jsem sehnala i ten kardanom. Přímo tu černou tam snad taky dávat nemusíš.
Inori a nestačilo by semínko normální hořčice, černou ani neznám a čili vůbec nechci, jde to i bez toho? Mě to přijde zajímavé, zkusila bych to, jen né pálivé. Je to pro mě problém u takových receptů, když tam není maso, tak je tam hrozné množství pálivého, nebo je to sladké jídlo.
Paťko a vy neděláte merendu z malin nebo jahod, že ti přijde ze švestek divná. U nás to frčí celé léto merendy, jen ty švestky se musí tepelně upravit.
Tak pocházím z města mezi Plzní a Domažlicema, ale tohle je od babičky z Českých Budějovic, jen tam říkají bacánu toč. Bacán se říká právě spíš blíž k tomu chodsku.
Já nevím, co mám nejraději, které jídlo. Je to těžké. Asi bych spíše vyjmenovala to, co nemám ráda.
Ale pokud jde způsob úpravy jídel, tak se hlavně nesmí opakovat, aby se mi to nezprotivělo. Nechápu mého drahého, který úplně v klidu může denně řízek. Já musím tu stravu mít pestrou. Jednou smažené, jednou pečené, jednou dušené, pak omáčku, salát.
Ale to, co teda opravdu ne, tak jsou ryby, lečo, pečené vepřové (kuřecí už nevadí), nesnesu tučné jídla, takže velmi málo oleje na přípravu. Když dělám hranolky, tak pečené v troubě, nesmažím.
Ale poslední dobou, kdykoliv jdu okolo, tak mi sliny tečou u obchůdku, kde dělají gyros. Ten jsem si oblíbila v Turecku, tady je už takový počeštěný (asi jako pizza), ale jedině do placky, nikdy nen do bulky a jiného pečiva!!! Jéé, to jsou chutě….
Lien, ten bacán, zní dost zajímavě. Připomnělo mi to naše bramborové placky, když se s nima nechci snažit, nebo péct na plotně, tak to těsto dám na pekáč a upeču v troubě, ale spíše se sýren na povrchu než se šlehačkou:-) Můžu se zptat, odkud ta specialita je? Nechce se mi vyhledávat v diskuzi odkud jsi;-) Díky! Až drahý někam pojede, tak to zkusím, on by mi to nejedl.
Ale takové kombinace asi nejsou špatné, když si vezmu, že se dělají třeba kuřecí osolené, do sojové omáčky a pak do medu a péct a musím přiznat, že to nebylo špatné, ale spíš dobré, jen pak umýt ten pekáček, to byl mazec, jen proto to nedělám:-D *
Hani, nějak jsem to asi nepochopila, jestli to s těma chuitěma myslíš na mě, tak tě zklamu. Ale neboj, kdyby to bylo aktuální, určitě se pochlubím.
Jo a ještě mám ráda čevebčiči, jak sala Lussy, ale am ho nedělám a tchyně ho dělá z obilí. Tušim pšenice, oves ..
A když se tu mluví o banánu, tak ulítávám, když j rozpůlenej a na něm šlehačka posypaná kakaem nebo sypkou čokoládou.
Je Hanino já tě přehlídla, no já si v poslední době celkově oblíbila východní kuchyni. Tak jemenská rýže je tu:
Bílá rýže:
tři sklenice vody
sklenice bílé rýže
tři zrna kardamonu
čtyři květy hřebíčku
cca 3cm dlouhá celá skořice
sůl
lžíce přepuštěného másla
malá cibulka
Do hrnce vlijete tři skleničky vody, osolíte. V hmoždíři roztlučete zrna kardamonu a hřebíček. Vše dáte do hrnce spolu s celou skořicí. Přivedete do varu. Do vařící vody vsypete skleničku propláchnuté rýže. Vaříte do poloměka. Na závěr na pánvi rozpustíte přepuštěné máslo, na kterém zpěníte nadrobno nakrájenou malou cibulku. Na ni pak vylijete rýži se zbytkem vody a dovaříte do měkka.
A včera jsem dělala toto a mohla jsem se zblánit jak mi to chutnalo :))) (za to nemůžu já, ale ten recept 😛 ):
Raita z brambor a kokosu (Alu narial raita):
6 středně velkých brambor
425 ml čistého jogurtu
2 čl soli
100 g strouhaného kokosu
1 čl semínek černé hořčice
1 pl strouhaného čerstvého zázvoru
1 nasekaná čerstvá čili
1 pl másla
snítek petržele
Brambory uvařte, oloupejte, nakrájejte na kostky a nechte vychladnout. Smíchejte jogurt, sůl a strouhaný kokos.
Na malé pánvi rozehřejte máslo a přidejte do něho hořčičná semínka. Když semínka přestanou prskat, přidejte zázvor a čili. Chvilku smažte a potom směs přidejte do mísy s jogurtem. Nakonec vmíchejte brambory.
Já nesehnala chili, tak jsem tam dala dvě červený papriky a k tomu 2 čl pálivý papriky sypaný.
A to první jsme měli první den málo osolený samotný, tak to moc dobrý nebylo, ale druhej den už jsem to dosolia a udělala k tomu omáčku, tak to bylo fajn .)