Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Improvizovaná plkárna
Ještě mě tak napadlo, že když plkárna ve stávající podobě moc nefunguje (prakticky nefunguje vůbec) a nové řešení je v nedohlednu, mohla by ji aspoň částečně nahradit nějaká živější diskuze. Jestli se nám ji teda (třeba aspoň příležitostně) podaří trochu rozhýbat.
Takže malý pokus…
Jak se dneska máte, co děláte atd. atd.
Tak jsem to přelouskala. Já používala podravku a vegetu, ale tam je glutamát, a to prý je taky svinstvo, masox je humus, takže jsem skončila u obyč soli, ale s podravkou to mělo výbornou chuť. A podobné koření bez glutamátu jsem nenalezla, tak jestli máte někdo typ, budu ráda.
Ještě něco málo o xanthanu 🙂
XANTHAN
Je to látka, která odvozuje své jméno od bakterií, které se podílejí na procesu zrání: Xanthomonas campestris. Jsou to bakterie, které způsobují například černé tečky na květáku, když začíná hnít. Ačkoli to zní trochu nechutně, bakterie vytvářejí slizovitou hmotu, která funguje jako přírodní stabilizátor a zahušťovadlo. Xanthan jako aditivum má číslo E 415. Je třeba vyzkoušet, zda člověk, který dodržuje bezlepkovou dietu, tuto látku snese, pochází totiž často z bakterií kultivovaných na obilí. I samotný xantham může způsobovat alergické reakce: je třeba ho zkoušet postupně a nepřehánět to s ním.
Ještě k těm Pribiňáčkům. Obsahuje Xanthan jinak E-415:
Pomáhá lepšímu uvolňování aroma z nápojů, omáček a mléčných výrobků. Při vysokých dávkách může způsobit průjmové potíže.
Skupina: zahušťovadla
Nebezpečnost: ještě přijatelná
Mariko, tvaroh se do roka nesmí? Proč?
Teda, vy mě dáváte, já už nevím, co mám brát, já totiž složení nestudují:)))
Jinak ty pribináky mi doporučila doktorka, protože jsem chtěla něco malému začít dávat, jsou smetanovéa neobsahuje lepek a tvaroh, který by se do roku neměl:)
Ještě k těm jogurtům. Vzpomněla jsem si, že jsem kupovala hlavně čistý bílý, když byla takhle malá, tj. do jedoho roku a rozmačkávala jsem jí do toho čerstvé ovoce (jahody, meruňky, banán apod.) Nebo jsem přidala lžičku přesnídávk od Hippu, ty tuším nebyly doslazované. Teď kupuji ty české , kde je na dně “marmoška“ 🙂
K tomu masu. Mám dojem, že jsem Eli dávala maso ještě před rokem. Rybu taky, ale byl to losos, ten je bez kostí. Z mas to bylo jak vepřové, hovězí tak i kuřecí. Hovězí jsem dělala v rajské, to baštila jak zjednaná 😀 S těmi játry bych byla opatrná, ne proto, že by škodila, ale jsou docela těžká na žaludek. My máme játrovou omáčku rádi, takže když jsem jí dělala, tak pro Eli jsem je rozmixovala v omáčce a podávala je s rýží.
K těm jogurtům a dochucovadlům. Holce kupuji takové ty české echt jogurty, jako je třeba Choceňský, Jihočeský, Kunín apod. Nejsou odtučněné, ani barevné. Jsou velice chutné, a myslím, že tyto nešizené obsahují právě to, co si u mléčných výrobků dítě žádá. U těch Pribiňáčků pozor. Hlásí se o nich, že mají velmi vysoký obsah kalorií, na to jak jsou malé.
K dochucovadlům. Moji rodiče mě zpočátku naučili používat bujony a masoxy. Ale časem jsem od nich upustila a od doby, co vařím i dcerce, tak je vůbec nepoužívám. Mě prostě smrdí a na mě obsahují moc soli. Naučila jsem se vařit klasické masové nebo zeleninové vývary a k těm dochucovadla typu bujon nebo masox nejsou potřeba. Stačí běžná sůl. Chuť polévce dodá maso a zelenina a barvu dodá přidaná celá neoloupaná cibule. Slupka totiž pustí takovou tu klasickou žlutohnědou barvičku a jak to krásně vypadá a voní 🙂 Když mi vývar připadá slabý, tak přidávám drťánek zmiňované Podravky. Trošánek to vylepší chuť a dodá také barvu.
Mariko, zrovna Dobrá Máma mi jako nejvhodnější jogurt nepřijde. Bylo o něm tady už hodně diskuzí, je to na tobě, samo že chutná, ale je tam plno nevhodných dochucovadel a přídavných látek, sáhni radši radši po něčem co má živé kultury:o)
Lien, mi taky vadí krájení jater, přemáhám se šíleně, když si je chci udělat, naštěstí je míváme v práci, takže mě toho nevědomky ušetřili:o) Občas i hovězí a vepřové se mi hnusí při zpracování, ale jak potom mám na talíři hovězí guláš, neznám bratra;o))) mňam!
Vidíte, jak mě měníte?? Budu muset otevřít diskuzi, která tady proběhla, jak mě mění VD:)
Jelikož ráda používám vegety a podravky, tak to budu nahrazovat tím, jelikož já tohle používám místo soli:)
A mě se zdálo, že ten bujon je lepší pro malého, jak podravka:)
Ale mrknu stejně i na ten bio bujon, jak psala Piškotka:)
Zašila jsem skoro vše, ale ještě mám nějaký dodělávky, ale ted pádíme s manželem venčit hafana:)
Když už jsme v diskuzi, co mohopu malé děti, jak to vidíte s jogurty dobrá máma? Ráda bych mu je i dávala, ale zatím baští jen pribináky a různé smetanové:)
A taky mě napadlo, co vepřové libové maso?? Dávali jste ho a od kdy??
Tak jsem jí je nedala, mě vždycky při té přípravě (masa) na to přejde chuť, tak jsem si nedala ani já, tak zítra. Když jsem byla těhotná, tak jsem nemohla umýt kuře před pečením, protože mi připadalo, že koupu malé dítě, no děs, tak játra neklapnou, udělala jsem jí polévku.