Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
zavařené jídlo
Dobrý den maminky, prosím Vás o radu. Za měsíc jedeme na 10 dní do Chorvatska a potřebuji sebou nachystat jídlo – zavařit, můžete mi prosím poradit nějaké jídlo? – mě totiž napadají jen ptáčci 🙂 a jak to zavaření mám udělat? mam jídlo klasicky uvařit zavíčkovat do zavařovacích sklenic a zavařit – jak – nemám zavařovací hrnec.
Děkuji
Sima
Matušenko, lečo (bez masa, jak píšeš) je valstně sterilovaná zelenina (tak jako okurky, apod.), to není problém.. Problém je maso!!!!!
Já jsem manželovi zavařovala jídlo když jezdil kamionem.Normálně co zbylo od oběda jsem dala do sklenic a vařila asi hodinu.Ale je lepší to mít v chladu a sníst do 10dnů .A lečo mám zavařené už rok ,ale bez masa a vajíček.
Dobrý den, já taky nevidím problém v to,když už chcete konzervy vézt, tak nakupte pro dítě klasické dět. výživy a můžete do nich přivařit čerstvou bramboru,těstoviny apod.. ,aby v tom byly větší kousky.
Já bych se taky bála, když to neumím, že se mi to po cestě zkazí, nebo nevydrží 14dní. Pěkný den
Monika
pokud by rozmrzlo, tak hned na místě uvařit,znovu nemrazit a je to. my to řešili zatavenými potravinami – uzené kuře, sekaná, párky, šunka, sýry apod. to vydrží a je to bez rizika.
radka
dobrý den všem, moc děkuji za vaše rady a názory, opravdu bude nejlepší malé nedávat zavařené jídlo, zřejmě se podívám po něčem instantním, i hotových skleničkách co jsou pro děti, těstoviny, palačinky, něco nakombinuju, jen ještě prosím váš názor – kdybych koupila např kuřecí špalíčky, nebo prsa, zmrazila a pak na cestu strčila do cestovní ledničky a zasypala ještě ledem co nejvíc, myslíte že by to šlo? cesta nám bude trvat asi 12 hod a v té ledničce s ledem by to myslím nemuselo rozmrznout, na místě ubytování bude lednice s mrazákem
Sima
Martasko, asi jsi ho zavařovala potřebnou dobu. spory botulotoxinu potřebují např. 120 stupňů po dobu alespoň 40 min, botulin samotný 25-45 minut při varu. ale všude, i uvnitř masa. otrava botulinem bývá dost často smrtelná, než se naplno projeví, může uběhnout i desítky hodin. proto doporučuji, zvlášť pokud je to pro dítě, neexperimentovat. nevidím problém v tom, nakoupit konzervy nebo jen zatavené uzené maso, instantních věcí je taky dost. brambory a zelenina a těstoviny se dají v pohodě koupit na místě.
radka
ještě např. lečo se dá zavařit
Dobrý den, zavařit se dá maso, vepřové maso, klobásky.
Třeba
3 kg vepřového (libového bůčku , plece, ap.), Kotáni směs a Vepřová pečeně
Maso nakrájet na kousky, smíchat se sáčkem koření, nastrkat do středních zavařovacích sklenic (cca 300 ml), zavíčkovat, sterilovat 1 hod nejlépe v papiňáku na utěrce (stačí zalít vodou do výše 5 cm) a druhý den ještě jednou 1 hod. Maso se úplně rozplývá,
skvěle se i maže na chleba jako vepřové ve vl.šťávě.
Vepřové maso ve vlastní šťávě
-1 kg hodně libového bůčku s kůží, nebo bůček
napůl s pleckem
-1,9 dkg rychlosoli, nebo-li pragandy !!! POZOR to jsou necelá 2 dkg!!!
Maso nakrájíme na kousky velké asi 1,5×1,5 cm, přimícháme sůl, kterou si PŘESNĚ navážíme !!!
Dobře propracujeme rukou a naplníme do skleniček. Otřeme okraj, dobře zavřeme a dáme vařit do vody (úplně potopené).
První den vaříme od doby varu 2 hodiny. Do druhého dne necháme skleničky v hrnci.
Druhý den vaříme maso od doby varu jednu hodinu. Po mírném zchladnutí vody skleničky vyndáme a dáme je do sklepa, nebo do spíže.
Právě když to nebudete dělat jenom z libového masa, tak se vytvoří takový dobrý rosol.
Maso je dobré s chlebem, můžeme z něho připravovat rizoto, směs na těstoviny, nebo si ho dát k bramborám.
Ze čtyř kil masa je asi 7 zavařovacích sklenic o obsahu 720 ml. HLAVNĚ nezapomeňte dát správný poměr soli k masu.
Jinak mě už nenapadá co a jak zavařit. :-))
Loni jsem zavařovala na dovolenou guláš. Normálně jsem ho klasicky uvařila, dala do šroubovací sklenice, do hrnce s vodou na dno utěrku, na to sklenice ale už nevím, jak dlouho jsem to zavařovala. Byl OK a nic nám po něm nebylo.
Můžeš si koupit takovou tu hotovou omáčku na těstoviny, polévky v pytlíku bez toho glutamanu, šunku v konzervě, luncheonmeat, …
simo, podívej se třeba sem:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=21128
někdo zavařuje 2,5 hod při 100 stupních. většinou 2x po hodině (ob den). záleží i na tom, jak máš maso před naložením do sklenic udělané.
ale pokud nemáš zkušenosti, můžeš opravdu skončit s těžkou otravou ve špitále, nebo ti jídlo zkvasí.
pokud bys „zavařovala“ jak píšeš, otrava zaručena:-)
radka