Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
S dětmi v restauraci
Jak nám holky povyrostly, čím dál tím častěji cestujeme a také navštěvujeme různá gastronomická zařízení.
Zpočátku jsme řešili, co pro ně objednávat – manža se o svou porci dělit nechtěl vůbec, já kdybych se podělila s oběma, tak budu mít hlad. Dětské porce jsou na naše holčičky ještě příliš velké (nemluvě o tom, že se docela prodraží – za poloviční porci se běžně platí ne 50, ale 75% ceny; a když to máte brát dvakrát).
Postupně tak nějak vyplynulo, že lepší varianta je objednat pro berušky ještě jednu normální porci a nechat si ji rozdělit.
Musím konstatovat, že zatím máme většinou štěstí. Nevím, jestli jsou restauratéři tak uvědomělí, nebo je prostě naši andílci (ovšem s ďáblíky v těle) okouzlili. Ale víceméně všude nám ochotně „rozlévají“ polévku do dvou menších misek, porci hlavního jídla dělí spravedlivě na dva stejné talíře. A kolikrát ještě přidají nějaký bonus (kompot, speciální ozdobu).
Ale včera jsme narazili (restaurace Na špici v Postřelmově – v cíli to mnoha vodáků splouvajích Moravu). Jsou vyhlášení, že skvěle vaří, ale setkali jsme se tam vážně s neochotou. Ohledně polévky jsme neuspěli vůbec (to vám v kuchyni neudělají, mají zákaz).
Obdobné to bylo s hlavním jídlem. Nakonec jsme to ukecali aspoň na další talíř. Ovšem servírují na „malá letiště“ (ten latíř má v průměru snad 50 cm) a narvěte polovinu z jídla po celé ploše tohoto talíře na malý dezertní talířek…
Jídlo bylo dobré, ale ta neochota (servírka „studený psí čumák“) mi teda ten dojem fakt pokazila (nemluvě o ledových záchodech). A přitom se jedná jen o pár kousků nádobí navíc – si mohli vzít nějaký malý příplatek na více umývaní… Nebo čekali, že budem tříletým dětem objednávat dvě velké porce?
Ostatně – nebyli jsme jediní, kdo „měl problém“ – vedle u stolu seděl tatínek tak s desetiletým chlapcem a řešili problém, že kluk nesní velkou porci. A za žádnou cenu nechtěla servírka objednat porci poloviční, ačkoliv ty byly výslovně uvedené i v jídelním lístku…
Jaké máte zkušenosti vy? A chodíváte s dětmi na jídlo do restaurace? Od jakého věku?
Já se můžu pochlubit, že už jsem byla s holkama v restauraci na jídlo i sama – a zvládly jsme to. A sleduji, jak jsou holčičky stále šikovnější a šikovnější – se lžící, vidličkou…
Jarmuschko…tak to bych teda udělala vítr:-))) tohle mi stráááášně vadí..pokud přijdu do restaurace(ne do zakouřené hospody,ne do 4cenové skupiny,ne do nádražního bufetu…) tak očekávám,že mi za mé peníze nabídnou kompletní servis…už bych tam nešla a velmi jim zdůraznila,že o jejich přístupu a neochotě se dozví široké okolí….. stejně jako moc ráda chválím kuchaře a obsluhu tak stejně tak bych jim to při odchodu řekla do očí:-))))
Já mám zatím jen báječné zkušenosti a většinou se personál může ,,pokakat“ z našeho prďoly a udělá i nemožné.
Zatím měl polévku-zelňačku u nás U Racka..v zahradní restauraci-kde jsem měli svatbu:-) a při jídle udělal z látkového bílého ubrousku velký oranžový,mastný bryndák..ale číšník ani nehnul brvou…
Většinou ještě probírám s číšníkem meníčko jestli je to pro dítko vhodné a ujišťuju se jestli není jídlo příliš slané a vždy mi vyberou výbornou variantu:-)))
A nakonec…ono chyba bude ve vedení podniku..tam bych směřovala svůj hněv:-))) K
Na té ceduli bylo mimojiné napsáno, že štamgasti chtějí mít na vypití svého piva klid, takže jsou děti nežádoucí. Nedovedu si představit, že to ustáli po uveřejnění v médiích, docela si dokážu představit ty naštvané rodiče, kteří si je pak podali…
Mimochodem, Jarmuschko, pokud je ta restaurace vyhlášená dobrým jídlem, bude na druhou stranu zase možná vyhlášená špatným přístupem personálu. Je na pováženou, co převáží. Já bych si to podruhé asi odpustila, protože, kde by se k nám chovali špatně, tam už bych nešla 🙁
Leni, to snad ne, ještě řekni, že to měli vedle cedulky zakazující vodit do restaurace psy… To je vážně síla. No, já moc zkušeností nemám, když jedem na výlet, vozíme si baštu s sebou a na místě spíš dokupujem ve formě pečiva, ev. zajdem do cukrárny, s tím, že doma pak vypleníme lednici :))) Ale několikrát jsme s dětmi v restauraci byli a nemůžu si stěžovat – Dájík dokonce dostal polštář pod zadeček, aby líp dosáhl na stůl, rozdělili nám velké porce a chovali se úplně skvěle. Asi je to vážně v lidech a ne v nařízeních nebo zákazech… nevidím jako prohřešek proti hygieně rozdělit velkou porci na dvě menší. A upřímně – při těch cenách v restauracích by snad měli i ty malinké strávníky hýčkat.
Ahojky Jarmuschko, taky chodíme s dětmi občas do restaurací. Kupodivu, i když doma zlobí u stolu, v restuaraci jsou všichni tři naprosto zlatí a dokonce jsou dáváni za vzor ostatním dětem. Problémy se servírováním polovičních porcí nebo rozdělením normální porce jsme zatím nikde neměli, ve většině restuarací jsme se setkali s personálem, který s dětmi problém neměl, dokonce byly děti odměněny i nějakou drobností při odchodu apod.
Určitě záleží spíš na lidech, ať jsme byli v restauaci naprosto běžné nebo dokonce jednou jsme s nimi vlezli do tzv. lepší, kde se to třpytilo sklem na stole, několika příbory, nikde se na nás nedívali skrze prsty a nehlídali každý pohyb dětí, natož aby dělali problémy s jídlem. Měli jsme zatím štěstí.
Jednou ale ukazovali v televizi, nebo jsem to viděla v novinách, že na dveřích restaurace měli plakátek, že si nepřejí, aby tam děti s rodiči vůbec hodily. To mi přijde dost drsné.
Jak nám holky povyrostly, čím dál tím častěji cestujeme a také navštěvujeme různá gastronomická zařízení.
Zpočátku jsme řešili, co pro ně objednávat – manža se o svou porci dělit nechtěl vůbec, já kdybych se podělila s oběma, tak budu mít hlad. Dětské porce jsou na naše holčičky ještě příliš velké (nemluvě o tom, že se docela prodraží – za poloviční porci se běžně platí ne 50, ale 75% ceny; a když to máte brát dvakrát).
Postupně tak nějak vyplynulo, že lepší varianta je objednat pro berušky ještě jednu normální porci a nechat si ji rozdělit.
Musím konstatovat, že zatím máme většinou štěstí. Nevím, jestli jsou restauratéři tak uvědomělí, nebo je prostě naši andílci (ovšem s ďáblíky v těle) okouzlili. Ale víceméně všude nám ochotně „rozlévají“ polévku do dvou menších misek, porci hlavního jídla dělí spravedlivě na dva stejné talíře. A kolikrát ještě přidají nějaký bonus (kompot, speciální ozdobu).
Ale včera jsme narazili (restaurace Na špici v Postřelmově – v cíli to mnoha vodáků splouvajích Moravu). Jsou vyhlášení, že skvěle vaří, ale setkali jsme se tam vážně s neochotou. Ohledně polévky jsme neuspěli vůbec (to vám v kuchyni neudělají, mají zákaz).
Obdobné to bylo s hlavním jídlem. Nakonec jsme to ukecali aspoň na další talíř. Ovšem servírují na „malá letiště“ (ten latíř má v průměru snad 50 cm) a narvěte polovinu z jídla po celé ploše tohoto talíře na malý dezertní talířek…
Jídlo bylo dobré, ale ta neochota (servírka „studený psí čumák“) mi teda ten dojem fakt pokazila (nemluvě o ledových záchodech). A přitom se jedná jen o pár kousků nádobí navíc – si mohli vzít nějaký malý příplatek na více umývaní… Nebo čekali, že budem tříletým dětem objednávat dvě velké porce?
Ostatně – nebyli jsme jediní, kdo „měl problém“ – vedle u stolu seděl tatínek tak s desetiletým chlapcem a řešili problém, že kluk nesní velkou porci. A za žádnou cenu nechtěla servírka objednat porci poloviční, ačkoliv ty byly výslovně uvedené i v jídelním lístku…
Jaké máte zkušenosti vy? A chodíváte s dětmi na jídlo do restaurace? Od jakého věku?
Já se můžu pochlubit, že už jsem byla s holkama v restauraci na jídlo i sama – a zvládly jsme to. A sleduji, jak jsou holčičky stále šikovnější a šikovnější – se lžící, vidličkou…