Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Co dnes vaříte ?
Jistě všechny občas řešíme co budem dnes či zítra vařit.
Občas nakupuji na MMB a i tam je mezi diskuzemi toto téma,není špatné se mít kam juknout a získat tak inspiraci pro své kuchtění a tak mě napadlo že by jsme mohly mít něco podobného i zde na VD.
Mati, fakt rychlovka!
400 g jater, 2 cibule, 4 stroužky česneku (dle chuti), zabijačkové koření, tymián, sůl, pepř, 3 lžíce smetany, 150 g másla.
Cibuli a česnek lehce osmahnout na kousku másla a trochu oleje, přidat koření (zabijačkové a tymián), pak játra a posmažo-dusit do udělání jater. Pak v mixeru tuto směs obhatit o sůl, pepř, máslo a smetanu a mixovat. Já dala na sáček a do krabičky ztuhnout. 15 minut a hotovo.
Psali, že se může dle chuti přidat i mandle a brusinky, ale jsem nedávala, protože to mám ráda jen já, ostatní by to nejedli.
Příště zkusím právě přidat i pečené maso. Já dělám pomazánku z pečeného masa a to mi moc chutná, tak to zkusím, jestli to ochutí i tuto paštiku.
Tak dobrou chuť! 🙂 *
Ježečku, sím sím – hodíš sem recept na tu domácí paštiku? CHystám se na ni už fakt dlouho, my játra můžem, ale mamča mi pořád slibuje recept na paštiku z pečených jater s kouskem bůčku, prý je skvělá, ale recept furt nikde 🙂
No, asi bych ho na netu našla, samozřejmě se vymlouvám, nezvládám časově 🙂
Játra děláme tak jednou za 14 dní, s mírnou obměnou od receptu Lien – zároveň s cibulkou osmahnu i na malé kostičky nakrájený špek nebo slaninu, dá to šťávě pak výbornou chuť. Česneku se nebojím, dávám i tři stroužky, nakrájené na kostičky, přihazuji až na závěr na osmahnutá játra. Já teda i ty kuřecí okrajuji, čistím a krájím na menší kousky.
My s manželem si pošmáknem, ale děti moc ne 🙂
Jinak dneska máme mleté maso, osmahnuté na cibulce, přidala jsem mražené dušené houby, chvilku podusila a zahustila smetanou, je to mňamka, s rýží, olizuji se ještě teď.
Zbyde ještě na zítra 🙂
Já bych se přiklonila k tomu železu…
Uvařila jsem rajskou a vrtulky, polívka vývar ze srdíček se zeleninou.
A jupíííí, udělala jsem paštiku!!!!
A světe div se, povedla se výborně. Jak jsem už psala, játra moc nemusíme, jen snad asi jako zavářka do polívky, jinak se u nás vnitřnosti celkově moc nedělají, tak ani paštiky moc nemusíme, právě kvůli chuti jater. To si hodně vybíráme, když už paštiku 🙂
Ale tak nějak jsemdostala chuť to vyzkoušet uvařit a fakt je to dost dobré!!! A rychlé, to mě překvapilo, trpěla jsem asi nějakými mýty o výrobě paštik 🙂 *
pajšl (ten jsme dostali za věnované vnitřnosti a maso z kozlíka) dodělám knedlajz.
Tak koukám na jídelníček kavárny, kam chodím na oběd – a dnes mají játra na cibulce s rýží.
Jestli budou (nebudou vykoupené) – beru je.
😉
nevím, já vždycky myslela, že mají železo.
Děláte mi s játry chutě.
My je doma moc neděláme, protože holky to nechtějí jíst…
I když vlastně mi tuhle hlásily, že babička dělala játra a že jedly….
Já krájím i ta kuřecí. Někdy podlévám i vínem.
Jednu dobu jsem si dávala játra úplně všude – furt jsem na ně měla chuť (no, tu cítím i teď).
Chuť na játra prý značí, že má člověk nedostatek fosforu a játra jsou jedním z mála zdrojů (doufám, že to nemotám a nepíšu úplně bludy…)
😯
jo a ještě jsem zapoměla, když restuju cibulku, dávám i česnek, vcelku, buď ho z hotových potom vyndám nebo ho manžel sní.
Ježečku, tak já je dělám úplně jednoduše, doufám, že mi někdo nenapíše, že to vůbec nejsou játra na cibulce :-P.
Orestuju cibulku klidně dotmava, přihodím játra na kousky /nedělám kuřecí, ty asi celé/, opepřím, hodně okmínuju drceným kmínem a restuju dokud nepozbydou syrové barvy, potom maličko zapráším moukou, promíchám, aby se taky trošku oprančila a zaleju trochou vody. NO a vařím doměkka. Nakonec osolím a hotovo.
Jinak mamina je dělala s hodně omáčkou, to se pak musí asi dochucovat jinak, třeba podravkou, sojovkou a nevím čím, já tam dávám vody akorát tak, aby to mělo chuť samo od sebe, takže je toho menší množství.
u nás dnes prejt s bramborama a pickles (domácí kvašená zelenina)