Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Dobrůtky
Milé kuchařinky prosím o inspiraci na pomazánky,chuťovky,roládky,a jiné sváteční delikatesky…
Za sebe dám do placu:
česneková pomazánka
-máslo,tavený sýr,franc.hořčice,česnek,sůl,pepř….
natřená na jednohubkách ze semínkového rohlíku a nahoru pokladená půlkami vlašských ořechů
Lososová-kupovaná:-) natřená na rohlíky a pokladená půlky hroznového vína
Vydlabaný hermelín-kdy prostředek smícháme s drcenými vlašskými ořechy,česnekem a drceným pepřem nebo paprikou..a nacpeme zpět do hermelínu a necháme ztuhnout a pak krájeme na plátky
Nadívaná vajíčka s kaviárem…uvaříme vajíčka,žloutky vybereme a smícháme s máslem a taveným sýrem,třeba s příchutí křenu nebo klobásy… a dáme do mikrot,sáčku a prostřihneme rožek a zdobíme bílky jako dort šlehačkou:-) nahoru pak lehce ozdobíme kaviárem-hodí se na obložené talíře
Sýrová roláda
Tvrdý sýr 250g dáme do mikrot.sáčku,dobře zavážeme a ponoříme do kastrůlku s teplou vodou..až sýr změkne vyválíme z něj válečkem placku a potřeme hořčicí,pokladem šunkou,poličanem,plátky kyselých okurek,nebo červenou paprikou… smotáme a zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice..pak krájíme plátky na veku..
No a úplně nejlepší je talíř plný různých druhů sýrů poprášených paprikou a promíchaných s olivami a pár párátek:-)))
kuře,tak tu veku asi udělám,už jsem to kdesi viděla a vypadá to super:-)))
Nakládaný hermelínek se chystám udělat:
Hermelín rozkrojím podélně a potřu lisovaným česnekem,posypu paprikou a zase slepím,pak překrojím tak aby se vlezl do sklenice.
Cibuli na tenká půlkolečka a chilli papričku,jestli najdu sušenou ve špajzce:-))
Dále přidám tymián,nové koření a černý pepř….a zalít olejem.
Teď jsem četla,že je lepší ho nechat marinovat při pokojové teplotě..tak asi to zkusím-dám ho na okno zevnitř…jinak sem ho vždycky dávala do lednice.
Ještě mám ráda
nakládané párečky se zelím..ty ale kupuju:-)) jmenuje se to party-párky…
A vaječnou tlačenku…mňam
Jarmuschko..mimochodem..věděla sem že se na tohle téma jistě chytíš:-))))) šneky vyzkouším slibuju:-))) K
Jejda, to jsou dobroty 🙂
Já zase miluju plněnou veku, co dělala vždycky mamka (a teď i já) 🙂
Veka by měla být samozřejmě vcelku a hlavně by neměla být po povrchu nějak rozpraskaná, aby vydržela. Odkrojím patky, ne moc velké, ať zbyde nějaká veka. Vydlabu vnitřek a nechám cca 1 cm okraj. V míse smíchám měkký sýr, pomazánkové máslo, nějaký měkký salám nakrájený na kostičky, papriky na kostičky (barevné, ať je krásná mozaika), vajíčko na kostičky, kys. okurky (všechno je na kostičky) :-), kdo má rád, dá si tam i cibuli a fantazii se meze nekladou a všechno se pak smíchá s tím vydlabaným vnitřkem a nacpu to do té veky 🙂 Pořádně upěchovat, ale zase ne moc, ať nepraskne kůrka a náplň nevyleze ven. Je to vynikající, já to miluju. Samozřejmě dochutit si to může každý podle sebe, co má rád.
Jenom o tom píšu a už bych plnila :-))
Hmmm, mňam Karamelko… já dělávám sýrovou roládu, jen kapku jinak než ty : Nechám v toubě na plechu lehce rozpéct plátky sýra rozložené po celém plechu, spojí se dohromady ve velký plát. Pak je pokladu plátky šunky, náplň dělám z vymíchaného taveného sýra, pomaz. másla, Ramy, podle chuti lze přidat křen, česnek…, může se posypat nakrájenou sterilovanou okurkou, kapií ap., zavineme a necháme v lednici ztuhnout. Pomazánky dělám klasické – pomaz. máslo, kousek tav. sýra nebo majolku na zjemnění a česnek, křen, niva… Taky jsme dělávali nakládaný hermelín – na trojúhelníčky, naložit do nálevu z oleje, bob.listu, nového koření, papriky, může být i feferonka, kdo má rád ostřejší a tak týden nechat uležet – sýr krásně zkřehne a natáhne všechny ty vůně, k vínu nebo pivu super.
Tak my šneky pečeme také, akorát že listové těsto posypu grilovacím kořením nebo bylinkovou solí, pokladu salámem – jakýmkoliv a posypu nakrájenou zelenou petrželkou – celkem hodně, někdy přidám i sýr, ale ten už nemusí být. Čerstvé jsou nejlepší:-)
A po čem se ještě vždycky rychle zapráší, to jsou kostky eidamu (dělám tak 1x1cm) obalené v různém koření (mletý kmín, paprika, grilovací…) – dávám na malé mističky a nestíhám doplňovat.
A Kami – do sýrové rolády dělám různé pomazánky – tvarohovou s paprikou, z taveného sýra, z lučiny s nastrouhaným salámkem…. – pokaždé je jiná…
Já peču (asi už všeobecně známé) šneky z listového těsta:
listové těsto rozválet na tenko, poklást kolečky vysočiny (ale paprikáš je ještě lepší), posypat strouhanou nivou, smotat, nakrájet cca 1 cm silná kolečka, poklást na plech, potřít vajíčkem a upéct.
Ochutnala jsem už i variantu se šunkou a eidemem, ale není to ono (teda pro naše mlsné jazýčky).
A ještě máme rádi:
tvrdý sýr nakrájet na přiměřeně velké kostky, křemžskou hořčicí nahoru přilepit vlašský ořech – mňamózní.
Milé kuchařinky prosím o inspiraci na pomazánky,chuťovky,roládky,a jiné sváteční delikatesky…
Za sebe dám do placu:
česneková pomazánka
-máslo,tavený sýr,franc.hořčice,česnek,sůl,pepř….
natřená na jednohubkách ze semínkového rohlíku a nahoru pokladená půlkami vlašských ořechů
Lososová-kupovaná:-) natřená na rohlíky a pokladená půlky hroznového vína
Vydlabaný hermelín-kdy prostředek smícháme s drcenými vlašskými ořechy,česnekem a drceným pepřem nebo paprikou..a nacpeme zpět do hermelínu a necháme ztuhnout a pak krájeme na plátky
Nadívaná vajíčka s kaviárem…uvaříme vajíčka,žloutky vybereme a smícháme s máslem a taveným sýrem,třeba s příchutí křenu nebo klobásy… a dáme do mikrot,sáčku a prostřihneme rožek a zdobíme bílky jako dort šlehačkou:-) nahoru pak lehce ozdobíme kaviárem-hodí se na obložené talíře
Sýrová roláda
Tvrdý sýr 250g dáme do mikrot.sáčku,dobře zavážeme a ponoříme do kastrůlku s teplou vodou..až sýr změkne vyválíme z něj válečkem placku a potřeme hořčicí,pokladem šunkou,poličanem,plátky kyselých okurek,nebo červenou paprikou… smotáme a zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout do lednice..pak krájíme plátky na veku..
No a úplně nejlepší je talíř plný různých druhů sýrů poprášených paprikou a promíchaných s olivami a pár párátek:-)))