Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
na mateřské - ze závodních jídelen jídlo pro dítě???
nedá mi to a ráda bych znala názor víc maminek, před chvílí jsem se dočetla jak maminka odbírá obědy pro své malé děti ze závodní jídelny, nějak jsem asi staromódní či co, já jsem na mateřské vařila sama přece jenom jsem věděla co do toho dávám a domácí je domácí, nějak k tomu nemám důvěru, také si zajdem na večeři nebo obídek,ale občas a dítě se tím nekrmí každý den….ale chápu, že s dobou se to mění a tak by mě zajímal váš názor a jakou s tím máte zikušenost vy maminky…..
Mně vaření nebaví, takže bych možnost obědů z nějaké jídelny uvítala. Pro obědy jsem si chodila, když jsem měla první miminko, které nebylo příliš spací a prostě jsem měla pocit, že těch dvacet minut, co spí, nemusím plýtvat na vaření. Navíc jsem měla restauraci pět minut od domu.
Pak jsme se přestěhovali, jídelna po ruce žádná nebyla, navíc dítě mělo intoleranci laktózy, tak jsem vaření provozovat začala.
U dvou dětí je to zase jinak, jsem zkušenější co se organizace času týče, takže když jsou obě děti doma, vařím, ale pro malou používám skleničky, nebo aspoň kupovanou mrkvičkovou první lžičku jako základ a přihodím k tomu maso, bramboru a pod.
No, já to upřímně nechápu. Byla jsem odchovaná školní a závodní jídelnou a upřímně mohu říct, že nikde mi moc nechutnalo. Představa, že takové jídlo dávám malému dítěti se mi příčí. Ostatně u nás ani děti velké do školní jídelny nechodí, protože doma stejně vařím, tak nebudu platit obědy, o kterých tuším, jak by asi dopadly. Pokud mají delší vyučování, dostanou větší svačinu a vydrží. Doma jednak vím, co do jídla dávám, a taky myslím, že vařím celkem zdravě, určitě zdravěji, než školní jídelny. Asi mám výhodu, že mě vaření upřímně baví, vařím denně už 15 let a pořád je to pro mě relaxace. I s malými dětmi jsem to obvykle celkem zvládla. Pokud mám něco v plánu, vždycky si můžu uvařit den předem a pak ohřát. A cenově je to u nás tak kolem 40-50 Kč za oběd, takže žádná láce.P.
Já jsem byla minulý týden Fildovi pro oběd do kastrůlku ve školní jídelně a překvapilo mě, co tam bylo maminek s dětmi a důchodců. Vůbec jsem nevěděla, že prodávají obědy mimo školu. Mě by tedy ani nenapadlo, když jsem byla na MD, že bych si chodila někam pro jídlo. Prostě jsem to nějak zvládala uvařit. Tím ale nikoho neodsuzuji, určitě to je pohodička, mít každý den navaříno a nevymýšlet, co se bude vařit. Zjistila jsem, že oběd stojí 45,- Kč. Děti si jídlo u nás v jídelně chválí, vaří jen jedno jídlo, když je sladké, tak ještě jedno navíc.
No nevím, jeden čas jsme také chodili do školní jídelny (domácí “stejnorodá“ strava se nám začala zajídat) a po pár měsících jsme zas začali vařit, jelikož se to občas skoro nedalo jíst. Překvapilo mě, že ve školní jídelně dělali bramborovou kaši z prášku (fakt nepoživatelné) a údajně pak za účelem ušetření (že jsou některá jídla dražší) nám přestali dávat sýr k rizotu či špagetám. Cena byla 42,-, takže také žádná levná záležitost :-(. Navíc nám třeba dali 2 x do měsíce sušenku a 3 – 4 x nějaké ovoce (mandarinka, kiwi, jablko, banán,…), ale na sýr k hlavnímu jídlu jsme nárok neměli – prostě uhozené na hlavu.
Tak já taky přidám svoji zkušenost.Když byla ta starší,Míša(12),malá,byla jsem já a manžel zaměstnanci jednoho podniku,který pro zaměstnance taky vařil.My tenkrát měli obědy za 18Kč pro jednoho,takže se to opravdu vyplatilo,za tu cenu bych ani tekrát neuvařila,jídlo bylo dobré,když jsem věděla,že bylo pro malou něco nestravitelného,uvařila jsem jí zvlášt.Byla polívka(té dávali hodně,druhé,salát,někdy zákusek či ovoce.Nejvíc jsem ocenovala,že nemusím vařit,hlavně přes léto,to jsme vzali kočár a šly procházkou pro obídek.
Když dorostla Martinka,ta má ted 5,5,už jsem obědy nebrala.Cena byla a je už neunosná,alespon pro mě.Musela bych brát jeden oběd pro manžela a jeden pro nás(a nám s Martinkou pak už jeden oběd nestačil),takže vlastně tři.No a cena jednoho takového oběda se pohybuje okolo 45Kč,ted už možná i víc.Takže za cenu 3*45Kč(135Kč) mám doma uvařeno na dva dny.Nehledě na to,že některý den se dá uvařit i levnější jídlo.
U nás chodí maminky hlavně do školní jídelny,přece jen se tam vaří pro děti,tak snad by to mělo být i stravitelnější.
Radka

Holky, v naší (městské) červené jídelně byste si fakt pochutnaly.
Nevím, kolik stojí jídlo pro děti a pro zaměstnance a pro celoměsíční předplatitele.
Já si brávala jídla na týden dopředu.
Při platbě “cash“ 45 Kč za porci (ale to teda byla porce).
Běžně se tu meníčka pohybují v ceně 60 Kč, ale to je jen hlavní jídlo, někde s pidiporcí polívky. Tady polívka, hlavní chod, k tomu salát či kompot, a ještě moučník či ovoce, plus nápoj.
A na výběr ze dvou až tří jídel denně.
Ale zažila jsem to fakt až jako pracující – s holkama na RD bych letěla přes celé město, navíc je jídelna v prvním patře, kočár by nebyl kam dát, a když holky ještě ani nechodily…
Ale věřila bych, že někde se to nedá…. Když si vzpomenu na svá žákovská a studentská léta… (v menze jako bezmasé jídlo – těstoviny plněné masem, sypané perníkem – radši jsem začala chodit do drahé, vegetariánské jídelny…)
Já jsem o tom nikdy neuvažovala, po pravdě, ani bych neměla možnost si někde obědy vyzvedávat, ale moc se mi to nelíbí. Maminka s malými dětmi si v poledne může uvařit i pro partnera na večer, stejně většinou něco připravuje, chápu tenhle postup u důchodců, tam se asi opravdu nevyplatí vařit jednu porci – zvlášť osamělý muž. Tam to beru jako pozitivum, jinak jsou chlapi schopní jíst saláty z papíru s rohlíkem, brrrrr…
Osobně jsem zastáncem toho, že když jsem doma, vařím pro sebe, děti i manžela – vím, co jím, vím, co jim chutná a ta chvilka se s třemi dětmi taky na vaření najde.

jsem ráda, že aspon malinko spřízněné duše, už jesm si říkala , že patřím do klubu důchodců s těmahle názorama a že jesm vylezla od někud z jeskyně :-))
Mno… upřímně, já to taky moc nechápu…
…ale je to každého věc.
Já mám zkušenost ze dvou školních jídelen – když kluci marodili, byla jsem pro oběd – a “jídelnová“ strava se moc s domácí srovnat nedá, opravdu ne. Zdravotně bude určitě OK, vaří pro děti a musí splňovat nějaké normy… ale jednak domácí strava je jistě chutnější a jednak já vařím pro 6 lidí, takže ta cena jde s každou porcí dolů. Jsem zvyklá vařit, přijde mi to normální… takže za sebe ne. Ale někomu to tak vyhovuje – proč ne 🙂
Akorát bych se přiklonila k Piškotce, maminek, které permanentně cpou dětem i manželovi rychlovky, hotovky nebo hospodskou stravu je bohužel docela dost a je to spíš o lenosti… ale to už je jiná diskuse 🙂
Asi to bude i z finančních důvodů a je to asi pohodlnější. Já taky trochu zastávám názor, že bych vařila doma, ale každý má tu situaci trochu jinou, třeba nevychází čas, netuším, to je těžko… Ale vím, že bych to od rodiny měla na talíři, že oni vařili a čas si udělali vždycky! Je fakt (a bez urážky), že dnešní některé maminky neuvaří ani chlapovi doma, dítěti dají každý den skleničku, a ještě si věčně stěžují, že nic nestíhají… Opravdu takové znám a není jich málo. Já vařila 6 dní v týdnu, když malé bylo 0-3 let. Ale nikomu to nezazlívám, je to každého věc a opravdu se o druhé nestarám.