Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Tajné tipy kuchařinek
Aneb Všechno, co jste chtěli vědět o vaření, a neměli jste se koho zeptat 🙂
Zakládám tuto diskuzi pro všechny, které uvítají nějaké ty tipy, které ale v žádné kuchařce nenajdete. Tipy nebo osvědčené postupy, ověřené generacemi, jako třeba “Přidej do bílku špetku soli, lépe se pak ušlehá“. Prostě taková moderní Magdalena Dobromila Rettigová. Takže, kdo znáte nějaké takové moudro a chcete se o něj podělit, pište sem.
Kukačko, to je super téma – doufám, že se tady sejde spousta vychytávek!
Rajskou děláme asi všichni stejně – já taky bez masa a když přijde dětská návštěva, tak dělám ještě vedle na pánvi kuličky z mletého masa (které stejně nakonec všechny zbydou mně 🙂 ).
Jinak vychytávky – nevím, asi je to všeobecně známé, ale pro jistotu připíšu to, co mě teď v rychlosti napadlo:
– při obalování řízků přidávám do vajíčka trochu mléka
– při válení těsta používám igelitový pytík (těsto se nelepí na váleček)
– při naklepávání kuřecího masa používám opět igelitový pytlík (maso není potrhané a nedělá to bordel v kuchyni)
tak kuchyřské mě zrovna nenapadají, třeba časem… ale o víkendu jsem dělala
- otřít listy pokojových kytek tamponkem namočeným v mléce – krásně se lesknou, a nemají žádné kapičky po zaschnutí
– při praní montérek k prášku přidávám jar
– na smrad z ponožek mi tady bylo porazeno namáčet do octové vody – zabírá to
Že se vracím k té rajské… 🙂 U nás se dělá také bez masa a s těstovinama. Když už někdo musí mít maso, tak vařená slepice a z vývaru polévka, nebo, a to raději, než vařené maso, tak uděláme plněnou papriku.
Jinak tipy mě absolutně nenapadjí. Spoustu věcí beru jako samozřejmost, takže mi nepříjde, že by to pro někoho mohl být tip 🙂 Třeba špetka soli do bílků 🙂
Spíše asi cílené otázky a pak se sejde tipů a rad tolik, kolik je domácností 😉 *
kukačko, k rajské dávám buď kuličky z mletého masa ala karbenátek (když zbydou) nebo hovězí vařené (když dělám masový vývar), jinak taky rajskou dělám obvykle bez masa, máme to tak nejraději a táta nám rajskou stejně nejí, takže kvůli němu maso dělat k omáčce nemusím 😉
a rovnou přidám tip .. když se blíží ty vánoce tak na vanilkové rohlíčky – do těsta přidávám 2 lžičky šťávy z citrónu, rohlíčky jsou pak křehčí a také mleté ořechy (teda spíš strouhané) přesívám přes síto a používám jen tu jemnou část, rohlíčky se pak v puse jen rozplývají a jsou jemnější
My hovězí až tak moc nemusíme, dělám občas do rajské omáčky kuličky z mletého masa. Nebo udělám ztracené vejce, maso nám tam nechybí.
Já k rajské dělám hovězí v papiňáku…
Hmm, že bych měla oběd na zítra 😀
A jak mě to napadlo? 🙂 Předevčírem jsem vařila rajskou omáčku, kterou už umím docela obstojně, ovšem bez masa. Mně a dětem to vždycky stačilo jen s knedlíkem, ale teď jsem začala přemýšlet: Vždyť já bych ani nevěděla, JAKÉ maso tam dát, a vaří se to nebo peče?
A hned potom mě napadlo, že možná nejsem sama… A někdo by zase třeba ocenil něco, co znám já.
Aneb Všechno, co jste chtěli vědět o vaření, a neměli jste se koho zeptat 🙂
Zakládám tuto diskuzi pro všechny, které uvítají nějaké ty tipy, které ale v žádné kuchařce nenajdete. Tipy nebo osvědčené postupy, ověřené generacemi, jako třeba “Přidej do bílku špetku soli, lépe se pak ušlehá“. Prostě taková moderní Magdalena Dobromila Rettigová. Takže, kdo znáte nějaké takové moudro a chcete se o něj podělit, pište sem.