Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
bezový sirup
Jsem naštvaná. Chtěla jsem udělat domácí sirup, teprve podruhé v životě (tj. zkušeností minimum). Poprvé se podařil. V receptu bylo, že se to má nechat stát ve vodě s citronem přes noc. Teď na to koukám a celý povrch je pokrytý plísní!!! 🙁
Jdu se proto s vámi poradit – jak děláte bezový sirup? A už se vám to taky stalo, že by vám to přes noc zplesnivělo?
A poslední dotaz, jestli se vám to taky stalo. Při prvním sirupu v receptu bylo, že není třeba konzervovat, že stačí citron/kyselina citronová a cukr, a případně na vrch dát kapku alkoholu. Jenže když jsem skleničku otevřela a nechala ji stát (v ledničce), na dně se objevili jakési cucky. A nepodařilo se mi zjistit, jestli je to normální, nebo je to špatně a znamená to, že se sirup kazí…
Budu ráda za nějaký fungující recept i za vysvětlení a rady, jak to udělat, aby se povedlo. Díky.
kekunko, já ho dělala loni poprvé.
Jinak, jak píšou holky, jsi si jistá, že to opravdu byla plíseň? A ty cucky, možná byly jenom z toho bezu. Stačilo by to přecedit.
tak bez jsem dělala v neděli ….
20květů
2litry převařené vody nechat vychladnout a pak tím ty květy zalít…..když to zaleješ teplou tak ti to zhnědne!!!
…..nechat 24 hodin odležet
pak zcedit přidat 2kg cukru a 7dkg kyseliny citronové….převařit po vyhladnutí plnit sklenice….
zatím se mi pokaždé povedl a nikdy nic se nestalo a to ani nemám plně ponořené květy…na fotce vidíš….
a přitom jsem to měla v kuchyni přes noc….vůbec mě nenapadá čím by to mohlo být to co se ti stalo…zkus naložit znovu pořád kvete
Kekunko, ten chuchvalec na dně je normální. Někdy se může udělat šum, jsou to extrakty z bezu. To samé i na výluhu. Plíseň si myslím, že to nebyla, řece jen potřebuje čas a to za 12 hodin nestihne.
Já jsem dělala před dvěma dny. Na litr vody 25 květů a 1 kg cukru. Převařím vodu, rozpustímv ní cukr, nechám vychladnout. V druhém hrnci převařím litr vody, do ní dám veškerý bez (podle vody) a nechám louhovat +-24 hod. Pak scedím přes plátno (plínku) a smíchám s cukrovou vodou a přidám jen kyselinu citronovou podle chuti. Dělám to tak již několik let. Šťávy mívám 15-20 litrů, takže na dlouhou výdrž a uskladnění a problém jsem neměla. Snad jen, že skladuju v temnu (zabalím do klasických novin) a nechávám stát na betoně ve špajzce.
CO jsi s tím udělala Vylila nebo nějak zpracovala? *
Kekunko, recept mám přibližně stejný jako nuninka. Nikdy se mi nestalo, že by mi to zplesnivělo, a to bydlím v paneláku a není jednoduché najít chladnou místnost.
Ten kal je normální, to není známka zkažení.
Jo, a já nenalívám do lahví, ale steriluju v zavařovacích sklenicích, tudíž nepoužívám už žádné jiné konzervanty (jak psala nuninka). Sklenici pak otevřu jako kompot, přeliju do lahve, uskladním v lednici a za pár dní zjistím, že už není. Máme ji všichni rádi, a to já jiné šťávy nepiju.
A byla to plíseň?? To se mi nezdá, že by přes noc měla být na povrchu plíseň, to se mi nikdy nestalo…Max. se udělá šum, pokud je moc teplo.
Já dělám: 2l vody svařit, vychladit, dát do vody 25 – 30květů, 2 citrony, 5 dkg kys. citronové. Přes noc luhovat, druhý den scedit a přidat 2,5kg cukru a kyselinu sorbovou.
Kyselinu sorbovou dávám proto, že chci, aby mi sirup vydržel a nezkazil se.
“Hustý šum“ v láhvi (buď špunt nebo chuchvalec na dně) není znak, že se sirup kazí, jen se více koncentruje pyl a cukr. Jen jednou se stalo, že jsem musela láhev vylít a to bylo proto, že měl díravé víčko a já si toho včas nevšimla :(.
Do láhví plním co nejvíc k okraji, čím méně vzduchu, tím méně prostoru ke zkáze 😉
ABA
PS: na bez jdeme s Míšou za chvíli 😉
Peti, díky za podělení se o pěkný zážitek.
nuninko, díky za napsání. Ty poměry – na netu je spousta receptů s nejrůznějšími poměry, čert aby se v tom vyznal. To, co jsi popsala, to je Tvůj vyzkoušený recept? Zaráží mě, že se to má louhovat 4 dny – já to nechala odstát sotva 24 hodin a už to zplesnivělo. 🙁 Měla bych strach nechat to stát tak dlouho.
A netušíš, co s těmi cucky, jestli je to normální?
Jinak v podstatě jsem to dělala správně – suché, čisté místo, slunný den, mšice byly problém, takže jsme si s dcerou zahrály na Popelku a přebíraly jsme, nechaly na novinách den odležet, aby hmyzáčci odcestovali, prostě měly jsme dobrý základ. Jen to zplesnivělo. 🙁
V hrnci svaříme jeden litr vody s cukrem a přidáme vymačkanou citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou (poměr je asi padesát gramů na kilo cukru). Teplou tekutinou zalijeme bezové květy, promícháme, přikryjeme a odstavíme na nějaké chladnější místo, kde vše necháme louhovat přibližně čtyři dny. Průběžně vznikající bezinkový sirup chodíme jednou denně promíchávat. Na konec ho už jen přecedíme přes gázu, uvedeme do varu a vroucí přelijeme do sterilně čistých lahví. Uložíme ve spíži. Po otevření bychom ho měli přechovávat v lednici.
Tohle jsem našla k bezu:
Na jednu dávku si budeme muset připravit dvacet plně rozvinutých květů, jeden kilogram cukru a jeden až dva citrony (podle velikosti a kvality). Při sběru květů je důležité vybrat nějaké čisté, pokud možno minimálně prašné, místo a hezký, slunečný den. Také se pokusíme najít takový bez, který není ze všech stran ožíraný mšicemi. Květenství (odstřižené či odříznuté tak, aby nám zůstalo minimální množství stonků) ukládáme co nejopatrněji, abychom z nich nesetřásli vzácný pyl, který je základem chuti a účinků sirupu. Po příchodu domů je dobré bez ještě rozložit na pár hodin na papír či noviny, aby ho opustili případní nevítaní podnájemníci z hmyzí říše.
kekunko, bohužel neporadím, já bez nee, prostě mi to smrdí. Ale plíseň takhle přes noc mě teda překvapila. No a hlavně jsi mi připomněla naši rodinnou historku s bezovou limonádou – mamka se kdysi rozhodla, že to vyzkouší. Nám s bráchou to nechutnalo, tak nabídla dvě nebo tři lahve sousedce. Bylo zrovna vedro, takže jsme spávali s rozvaleným oknem a ten večer jsme se s bráchou královsky bavili – sousedka pozvala ještě nějaké dvě kamarádky, popíjely tu bezovou limču a nakonec z toho byl u nich pěknej mejdan (ukázalo se, že ta limonáda nějak zkvasila, do toho ty bublinky…).
Jsem naštvaná. Chtěla jsem udělat domácí sirup, teprve podruhé v životě (tj. zkušeností minimum). Poprvé se podařil. V receptu bylo, že se to má nechat stát ve vodě s citronem přes noc. Teď na to koukám a celý povrch je pokrytý plísní!!! 🙁
Jdu se proto s vámi poradit – jak děláte bezový sirup? A už se vám to taky stalo, že by vám to přes noc zplesnivělo?
A poslední dotaz, jestli se vám to taky stalo. Při prvním sirupu v receptu bylo, že není třeba konzervovat, že stačí citron/kyselina citronová a cukr, a případně na vrch dát kapku alkoholu. Jenže když jsem skleničku otevřela a nechala ji stát (v ledničce), na dně se objevili jakési cucky. A nepodařilo se mi zjistit, jestli je to normální, nebo je to špatně a znamená to, že se sirup kazí…
Budu ráda za nějaký fungující recept i za vysvětlení a rady, jak to udělat, aby se povedlo. Díky.