Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kolik jste ochotni zaplatit za med?
Protože letos s manželem hodně tuto otázku řešíme kvůli loňskému roku, kdy náklady překročily příjmy za med a také motivována tímto článkem http://ekonomika.idnes.cz/ceske-vcelare-trapi-levny-med-dj4-/ekonomika.aspx?c=A130522_162109_eko-doprava_fih, bych se ráda zeptala na vaše názory. Kolik jste ochotné zaplatit za med vašemu včelaři a za kolik už by jste se šli raději poptat jinam?
My už totiž i uvažujeme, že než včelám dávat cukr a prodávat med pod cenu, že jim ho budeme krmit zpátky a je fakt, že lidé loni rozhodně nebyli ochotni dát přes 100 Kč, možná je loňský rok, kdy bylo medu málo trošku vytrestá, ale i tak bych ráda znala vaši hranici.
Loni jsem koupila 2sklenice od spolužáka, nechával nám je myslím za 100kč jednu sklenici. Ale on to spíš bral jako pozornost, ne na výdělek. Letos si u něj chci objednat aspon 4-6sklenic, pokud bude mít a zaplatím co si řekne. Počítám, že víc jak 150kč za kus chtít nebude.
kupujeme od včelaře,za sklenici 120,- a používáme hlavně v zimě,máme spotřebu 4-5 sklenic na sezónu.V obchodě jsem ještě nekupovala,nějak nemám důvěru.Jednou jsem zkusila jiný zdroj a zdál se mi nějak sladší,ale byla jsem uklidněna,že je opravdu přírodní nedoslazovaný cukrem a byl dobrý 🙂
Lien, my med kupujeme zásadně domácí (rodina přes koleno, když nebyl tak včelařská prodejna tady….).
Nemáme velkou spotřebu, nejíme na pečivo, jen používáme od čaje přes zimu a když jsme nemocní… Takže asi 3-4 sklenice ročně…. Cenu si přesně nepamatuju, kolik sjem platila. Tuším 100Kč. Cena 120-130Kč mi přijde pořád normální… Kdyby si řekli o 150Kč, dala bych to taky (raději, než z hyper), ale tahle cena by mi přišla už dost.
Marinado,
možná kdybys ochutnala opravdový med a ne umělý v umělé krabičce, zachutnal by Vám 🙂
Jinak u nás se prodává i menší balení – je to taková větší sklenice od marmelády, řekla bych tak půl kila, víc ne a ten je za 80,-. Podle mě ideální fakt pro někoho jako je Marinada – jednou za uherský rok si chce koupit dobrý med.
Lien,
tady u nás byl med za stovku někdy před 5 lety.
Kupuju vynikající osvědčený od místního včelaře za 130,- (když mu přinesu sklenici, jinak chce 140,-).
řekla bych, že za rok spotřebujeme tak 5 možná 7 kilo.
Já být Vámi,tak bych klidně zdražila, nemůžete si přece dovolit dotovat cenu ze svého, to je nesmysl.
Já žádný strop nemám, jo samozřejmě kdyby stál 200,-,tak spotřebu omezím, ale medu bych se nevzdala.
Určitě si to dovedete spočítat, že jste měli např. 100 kg medu a prodali ho během 3 měsíců po stovce, takže jste vydělali 10 000,-. Když ho dáte za 120,-, vyděláte 12 000,- takže vám to aspoň pokryje náklady a nevěřím, že ho neprodáte, jen místo třeba 3 měsíců to bude trvat pět.
Jinak, do supermarketu bych pro med v životě nešla. Nemám problém tam koupit vajíčka nebo cokoli jiného, ale když tak o tom přemýšlím, tak med je snad jediná potravina, co jsem ochotná koupit pouze přímo u zdroje.
A ještě k tomu zdražení, pokud si u vás někdo koupí ročně 5 kilo medu, tak když zdražíte na 120,-, bude ho to stát o stovku víc a pokud ji nebude mít, tak koupí 4 kila a bude to.
Rozhodně bych se zdražení nebála!
Danniello, to jsem nevěděla – já barbar totiž kupuju (jednou za dva roky) takového plastového medvídka s medem v Bille 🙂
Marinado, ono by asi nešlo prodávat menší obsah přímo lidem, je jaksi zaběhaným zvykem, že se med prodává po klasických velkých šroubovacích zavařovačkách. Osobně bych dala spíš pár korun navíc, kdyby mi nějaký včelař nabízel menší sklenice, přišlo by mi to divné. Pokud by to teda nebyla nějaká dražší specialitka.
Jeden kamarád mi i říkal, že je na to nějaká norma. Oni tedy mají známku Český med, tak nevím, jestli to nesouvisí přímo s tímhle.
Ale pokud jste, Lien, prodávali max. za 100, zdražení na 120 by mi přišlo v pohodě. Nemám ovšem představu, nakolik se to i za tuhle cenu vyplatí.
U nás je velká spotřeba do čaje, já sladím akorát právě v zimě medem, a to pak letí jedna sklenice za pár dní, když jsme na ni tři.
A pak dělám medové sušenky.
Spotřebujeme asi 15-20 kg za rok.
Taky používám med nejčastěji na pečení a v zimě do čaje. Na chlebu ho teda nemusím.
My kupujeme za 100 – 120 Kč sklenici. A náš včelař určitě zdražovat nebude – sám říkal, že by to už nikdo nekoupil. Tato cena je u nás běžná. *
Nuninko 🙂
Všechny děti mám “medásky“, asi to máme v genech…
Je fakt, že teď, když jsme na tom tak bledě, už odpadlo kupování jogurtů a jiných svačinek, nakoupí se jen plátkový sýr, máslo, upeče se chleba, buchta a když mají chuť na sladkou svačinku, tak pečivo s marmeládou nebo medem to jistí… A navíc, během roku peču dost perníčků na různé příležitosti a tam ten med jen letí…