Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kupujete kvalitní potraviny?
V dnešní době je těžké koupit něco opravdu kvalitního.Šunku, která je opravdu jako šunka a není přesolená a další potraviny které nejsou podřadné kvality.
Když chceme opravdu kvalitu, musíme si za ní také zaplatit a přesto toho moc na výběr není. V dnešní době, kdy obracíme každou korunu je to opravdu těžké.
Jak je to u vás?
- Kupujete hlavně potraviny v akci?
– Máte možnost zakoupení např. bio potravin?
– Raději si připlatíte za kvalitu nebo nakupujete podle toho co co stojí?
kšando tak to mi to zas myslelo…tak jen práskni sumu co propapáte, snad to není až tak závratné oproti nám?? 😀
lussy založ diskuzi…tohle bych také uvítala rizotko také tak dělám….omáčku klidně z půl kilča masa také na dva dny…to kluci z omáčky moc nemusí je to opatlané 😀 ale šetřit se prostě musí…jen tak mísu s řízkama na stůl a berte si dosytosti jsem nedala ani nepamatuju
Jé Lussy, tohle s výpekem taky dělám – vždycky je rizoto, když peču :-).
ksando,
poslední zhruba 3/4 rok sedím u netu nebo nad kuchařkama a bádám 🙂
Malému jak se postupně objevují další a další potravinové alergie, tak jsem nejdřív upadala do depresí, že asi umře hlady.pak jsem se zmátořila a začla koukat po potravinách, které jsem dosud nekupovala, natož abych s nima vařila. No a pak to byl pokus – omyl.
Třeba s jáhlama jsem si nevěděla rady, všude píšou kaši, ale to malý nejí. Tak mě napadlo, když jsou takový dožluta, že se ztratí v bramborové kaši, malý jí stejně nejí, ale nám chutná a manžel nemá ani tušení, že tam nejsou jen brambory a mlíko :-).
Nebo jsem se naučila od mé mámy (přitom jsem to jako dítě nenáviděla a odmítala jíst 🙂 ), dělat francouzské brambory nebo rizoto z výpeku.
Třeba když upeču kuře, tak pak orestuju zeleninu co doma najdu, popráším paprikou, přidám eventuálně zbytky masa, uvařím rýži a zamíchám s tím výpekem. I když tam někdy není maso, tak to masově chutná :-).
A když jsme u té rýže – když se nekupuje ta ve varných sáčcích, ale normálně sypaná, tak vyjde taky podstatně levnějš.
Lussy, tohle to bych přesně potřebovala – nastavit to něčím levnějším, při tom výživným a ještě zdravým – obohatit tak náš jídelníček a ještě ušetřit… to by bylo super. Kam na to chodíš? Guláš také neumím uvařit z mála masa a při tom je pak manžel akorát přecpaný neb já maso nemusím vůbec a děti sní “povinné“ množství…
ksando,
no vidíš, já si zase říkám, že bych mohla takový kurz pořádat :-). Né, to zdaleka ne, ještě neumím vařit jako moje babičky, vyrůstající za války – jak se říká – udělat z prdu kuličku :-).
Já se třeba bavila se sestřenicí, která má 2 letou holku a 8 letýho kluka, manžela a žije s nima ještě její táta. Ta nakupuje jen ty největší hnusy, uzené maso z Kauflandu, které kolem masa neletělo atd. A přitom utratí za jídlo víc než my. No když mi řekla, že dělá guláš z 1,5 kg masa a mají ho 1 den, tak jsem šla do mdlob a ani jsem si jí netroufla říct, že já dělám z poloviny masa a máme ho na 2 dny.
Nebo jsem se naučila rozporcovávat kuře. Koupím 2 kuřata, pokud možno v akci :-), takže za 100,- mám 4 stehna, 4 prsa a 4 porce masa na polívku. To kdybych koupila všechno extra, tak to vyjde min. jednou tak víc.
Než koupit odpornou Májku za 10,- která se sní jako nic, tak radši koupím kousek libovýho bůčku a kousek jater, upeču, rozmixuju,ochutím a je toho plná miska, chuť nesrovnatelná.
Do karbanátků přidávám nastrouhaný sýr, ovesné vločky nebo pohanku, z půl kila mletého masa mám 12 karbanátků :-).
Do bramborové kaše dávám jáhly atd.
Snažím se dělat různé pomazánky, péct domácí sladké, protože podle mě se nejvíc utratí za takový ty “ptákoviny“ – oplatky, salámy, sýry. Přitom to člověk strčí do pusy a za minutu má stejně hlad.
Ale to jsem nějak odbočila od tématu:-)
Lussy, pochopila si to úplně přesně:-). Však já vím… Zrovna nedávno jsem si tak říkala (nehodí se to sem tématicky), jak jsme na tom museli být asi špatně, když jsem přemýšlela, jestli koupit nebo nekoupit… Ale mě to štve, že utratíme za jídlo tolik peněz. Říkám si vždycky – jak by se nám ten domeček rychleji dostavoval, kdybychom toho tolik “neprožrali“ – a to znovu opakuji, že nemám pocit, že bychom se přejídali, jedli “luxusní“ věci… Považuju to za svojí chybu – neumím vařit levnější jídla, resp. umím omáčky… nicméně tím děti nechci pořád cpát (neříkám, že je nejíme vůbec), ale ráda bych levnější zdravá (nebo alespoň né nezdravá) jídla. Nebo svačiny – fakt nevím, co bychom svačili, kdybychom měli na jídlo na týden 1500 Kč. Fakt to obdivuju a kdyby byl nějaký kurz – “levného a výživného vaření“ budu první, kdo se přihlásí.
bamisko,
já ksandu pochopila tak, že projedí asi mnohem víc než tu všechny píšeme a tudíž by jí manžel vyměnil za nějakou z nás 🙂
Ksando, ono je to hodně o penězích, pokud člověk nemusím vyloženě počítat každou korunu, tak se prostě utratí víc.
Ani nemám odvahu vyhrabat moji skoro 3 roky starou diskuzi o tom jak nevycházíme s penězma. Od té doby si já nepřivydělávám k mateřský, manžel bere stejně, ale přibylo nám dítě, navíc s potravinovýma alergiema a dalšíma potížema. A pořád žijeme a nějak vycházíme 🙂
kšando …nějak ti nerozumím?? to víš večer mozek unavenej…
Holky, tak to vás teda obdivuju. Asi by vás chtěl mít manžel doma:-)
Já biopotraviny nekupuju,snad jen výjimečně, když je výhodná cena, ale zase nekupuju ty nejlevnější a nemám ráda ty výrobky, které nesou značku řetězců, jako třeba Euroshopper, nebo tak nějak.
Švagr nám dodává kozí sýry a jogurty z vlastní farmy.
Uzeninu a sýry kupuji raději v menších obchodech, kde si vyberu a přede mnou mi to nakrájí. Nemám ráda ty přednakrájené hory salámu, hozené do igelitového pytlíku.
Je pravda že za uzeninu a sýry mi není zatěžko si připlatit.