Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Kupujete kvalitní potraviny?
V dnešní době je těžké koupit něco opravdu kvalitního.Šunku, která je opravdu jako šunka a není přesolená a další potraviny které nejsou podřadné kvality.
Když chceme opravdu kvalitu, musíme si za ní také zaplatit a přesto toho moc na výběr není. V dnešní době, kdy obracíme každou korunu je to opravdu těžké.
Jak je to u vás?
- Kupujete hlavně potraviny v akci?
– Máte možnost zakoupení např. bio potravin?
– Raději si připlatíte za kvalitu nebo nakupujete podle toho co co stojí?
Holky, já vařím kuřecí vývar, ale ze stehna – které má odkrojenou jakoby tu spodní nožičku… No, prostě se mi nelíbí představa vyvářet ten skelet… Vím, že je to prašť jak uhoď, ale…:-). Ani bych nechtěla vařit vývar z kostí – no, já totiž třeba nesním ani stehno z kuřete – prostě vidím v tom to zvíře…, takže to, že jsem schopná hodit tu “nožičku“ do vody je fakt pro mě úspěch – a dělám to fakt jen kvůli dětem.
Jak tak čtu Lussy, tak vaříme hodně podobně :-).
Hanzlici, v knize píší zhruba toto:
Sníte-li vajíčko z venkova, vystavujete se většímu riziku, než když sníte vajíčko od slepice, která vyrostla v malé kleci velkochovu (nyní tolik kritizované EU). Problémem jsou průmyslové barvy za minulého režimu, kterými lidé natírali ploty, střechy atd..Tj. dneska je kontaminace půdy např. polychlorovanými bifenyly značná.
Údajně někde vyšla i nějaká studia, kde testovali domácí a z velkochovu a v tom domácím byl snad i hliník, nebo olovo – ale vážně to už nevím přesně.
Dle mého bude určitě záležet na lokalitě. No a na druhou stranu, vážně to nemůžeme tak přehánět, protože jíst něco prostě musíme.
Peťko, dá se v kostce říct, co v Době jedové píšou o domácím vajíčku??
Ksando, já to nemyslela tak, že jíte kaviár 🙂
A ty teda vůbec nevaříš polévku z kuřecího masa?
Já mám raději také hovězí nebo z oháňky, ale kuřecí dělám taky.
ksando,
a co ti je proti srsti na kuřecím vývaru?
Zrovna dneska jsem ho dělala :-). Schválně někdy zkus, vylít do záchodu ho můžeš vždycky.
Já ho dělám tak, že dám do papiňáku kus masa, třeba tu kostru, velký kus pórku (ten zelený vršek), jednu celou oloupanou cibuli, 2 větší mrkve celé, 1 petržel celou, občas pár růžiček kapusty nebo co dům dá. Osolím a vařím doměka.
Pak všechno vyndám, přidám nějakou zavářku, nakrájený pórek (tu spodní část), povařím, přidám na kousky nakrájené obrané maso, mrkev a petržel rozmačkám vidličkou a nakonec něco zelenýho (třeba pažitku z mrazáku teď v zimě). Někdy přidám kupovanou mraženou zeleninu, ale není třeba.
A čočkovou polívku dělám tak, že prostě uvařím doměka čočku ve větším množstí vody, někdy do ní nastouhám na hrubo mrkev, osolím, přidám česnek a majoránku a zahustím, žádný masový vývar tam nedávám. Takže to je opravdu polívka za 10,-.
Peťko, souhlasím. Nuninko – mezi olmíkem a kostíkem nevidím žádný rozdíl. A co vařím? Já tím nemyslela, že jíme kaviár… Vaříme normální jídla, ale jak tu bylo třeba zmiňováno – guláš prostě z půl kila uvařit neumím (tak aby chutnal), vývar ze skeletu bych taky neuvařila – nějak mi to přijde proti srsti, neumím vařit luštěniny (což je dle mě kvalitní a levné jídlo) – vařím jen čočkovou a hráškovou polévku a ani ty neuvařím za 50 Kč – vývar z hovězího masa… Když dělám sekanou, tak pouze z mleté kýty… Máme strašně chudý jídelníček – pořád to samé dokola.
Ono stačí si přečíst knížku Doba jedová. Já teda četla jen dvojku, ale stačí.
Když mi v knize sebrali i poslední iluzi, o tom, že domácí vajíčka jsou v horší kvalitě než z chovu v klecích, pak už vážně nevím co jíst. 🙁
A to jsem byla ráda za každé domácí vajíčko!
Člověk to už vážně nemůže tak přísně sledovat, protože by nemohl jíst nic!
lussy, vařím, peču, smažím v jednou kuse 🙂
Jenomže jde o to, že mi to prostě musí vyjít 🙁 Drogerka mě vyjde měsíčně kolem 700-1000,- ještě, že jsou v DM slevové kupony.
Je pravda, že sladké stojí hodně a levněji vyjde udělat si to doma sama 🙂
Ivčo, koupit levné značky typu tesco, kaufland atd, to by mě muž hnal 🙂
Ksando, tak by mě zajímalo co vaříš? Protože když napíšeš “neumím vařit levná jídla“ si neumím představit co teda vaříš :-). Jogurty muller mix mám taky ráda.
Ctiradko, musím přiznat, že bych kostíky dětem nekoupila, ale nedělám si iluze o tom, že ostatní jogurty jsou bez hnusu. Dětem nejčastěji kupuji olmíky a hollandia.
Hanzlici, já nakupuji tak, že si v duchu počítám co kolik stojí. A když si nejsem jistá jestli to bylo 650,- nebo 680,- zaokrouhlím to raději na 700,- Díky tomu pak vím, jestli si můžu dovolit vzít dětem také něco dobrého.
Dneska jsem se snažila nakoupit kvalitnějí než obvykle a samoobslužná pokladna po mě chtěla víc peněz než jsem měla. Kruci. Ještě že jsem nebyla u klasické pokladny 😀 A to jsem si ještě ve svých výpočtech myslela, že budu mít tak dvě stovky rezervu!