Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Domácí nebo z obchodu?
Ještě nedávno jsem doslova záviděla známé, která dostává domácí vajíčka od babičky. Vajíčka jsou krásně žlutá, na obloženém chlebu vypadala náramně a ještě skvěle chutnala!
Pak se mi dostal do ruky článek, kde se píše, že sníme-li vajíčko z venkova od babičky, vystavujeme se většímu riziku, než když sníme vajíčko od slepice, která vyrostla v malé kleci velkochovu.
Důvod? Vysoká kontaminace půdy. 🙁
Vysvětlení? Za úděsný stav půdy mohou mj. průmyslové barvy z minulého režimu, kterými se natírali ploty, střechy…
Nějak mám poslední dobou pocit, že ať dělám co dělám, lepší stravu prostě neseženu! Ryby jsou kontaminované, ovoce je stříkané, bio zase samá plíseň, potraviny plné umělých sladidel a dalších konzervantů a barviv…a mohla bych pokračovat….
Co si o tom myslíte vy? Kdybyste měli možnost, dali byste přednost vajíčku z venkova, nebo raději koupíte kontrolované z obchodu? A co mléko? Nebojíte se koupit mléko přímo od chovatele?
No, já právě raději sladkovodní (mořské mi ani nechutnají) – ze sladkovodních jíme candáta a pstruha. Asi v tomhle neumím být úplně objektivní – informace si nikde nevyhledávám, ale myslím, že mořské ryby jsou více méně “marktetingový tah“. Asi obsahují o něco více jódu, ale… Vím, kde ta ryba opravdu vyrůstala, co se s ní dělo při převozu…?
Kšando, mě to nějak vadí poslední dobou hodně. Protože i když člověk chce, stejně nemá šanci.
Na BIO zeleninu jsem četla nějaký test, sice nebyla chemicky ošetřená, ale plná plísní a to rozhodně jíst nehodlám.
Ráda bych jedla dobré a kvalitní mořské ryby, ale to bych se musela nejspíš odstěhovat a nalovit si někde na severu. 🙂
Peťko, tak já mám úplně stejné pocity. Jsem z toho jídla opravdu někdy dost zoufalá:-(. Za mě teda – vajíčka raději z chovu – už proto, že vidím, co tchýně slepicím vše nahází – což je pak samozřejmě v těch vajíčkách. Mléko… a podobné také raději z obchodu. Zeleninu a ovoce neřeším – když dostanu – jíme tu a když není koupím v obchodě. S čím má problém je květák, brokolice… nějak jsem už dlouho nenarazila na nějaký(kou hezkou, kde by nebylo ani kousíček plísně… Nejraději kupuju zmraženou neb to nám říkal i dr., že pokud nechci kupovat skleničky, tak vařit raději z mražené než z čerstvé (mražená je více hlídaná). Bio produkty mám také strach kupovat – několikrát jsem se spálila. Ryby máme od mého tatínka, který ví, v čem žijou a nikdy by nám nic špatného nedal.
Já bych teda dala taky raději přednost domácímu.
Upřímně bych se ale bála domácího mléka, od někoho, koho neznám přímo.
Lien, to kolostrum mě zaujalo. Já si myslím, že to je naprosto unikátní “tekutina“, neobyčejná, životadárná a nenahraditelná, ovšem pro toho, komu je určena.
Kolostrum od maminky přímo pro své miminko, od krávy pro své tele. Nemyslím si, že kolostrum od jiného zvířete by mělo nějaký přínos pro člověka.
Člověk je jediný savec, který pije cizí mléko. U toho kolostra mi to pocitově nějak nesedí, ale fakta neznám, píšu jen, jak to cítím.
Já jsem panelákovka,ale pokud bych měla možnost domácích vajíček,neváhala bych.Ještě je mám živě v paměti,když byla babička 🙂
No tak já mám na tohle dost vyhraněný názor, je pravda, že všechny potraviny i domácí jsou zatížené, protože prostředí, ve kterém rostou není zdravé, ale průmyslově zpracovávané mají navíc dalších x zatížení, nejen v hmotné podobě, takže pro mě vítězí domácí.
Vajíčka máme svoje. Mléko kozí také máme naše a kravské kupuji od “sousedky“, nepřevařujeme, pijeme ho tak jak je včetně malé 18m dcery, starší si, když se zadaří, po narození kůzlat cucne přímo od struku kolostra a nikdy nebyl problém. Zato mladší nedávno ochutnala koupenou šlehačku (maličko) a vyzvracela jí, takže my prostě máme jasno.
Ještě nedávno jsem doslova záviděla známé, která dostává domácí vajíčka od babičky. Vajíčka jsou krásně žlutá, na obloženém chlebu vypadala náramně a ještě skvěle chutnala!
Pak se mi dostal do ruky článek, kde se píše, že sníme-li vajíčko z venkova od babičky, vystavujeme se většímu riziku, než když sníme vajíčko od slepice, která vyrostla v malé kleci velkochovu.
Důvod? Vysoká kontaminace půdy. 🙁
Vysvětlení? Za úděsný stav půdy mohou mj. průmyslové barvy z minulého režimu, kterými se natírali ploty, střechy…
Nějak mám poslední dobou pocit, že ať dělám co dělám, lepší stravu prostě neseženu! Ryby jsou kontaminované, ovoce je stříkané, bio zase samá plíseň, potraviny plné umělých sladidel a dalších konzervantů a barviv…a mohla bych pokračovat….
Co si o tom myslíte vy? Kdybyste měli možnost, dali byste přednost vajíčku z venkova, nebo raději koupíte kontrolované z obchodu? A co mléko? Nebojíte se koupit mléko přímo od chovatele?