Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Je to sladké, modré a (skoro) kulaté, co je to?
Ano máte pravdu, jsou to švestky 🙂 Máme sezónu švestek, všude jich je teď plno a naštěstí i cena je opravdu dobrá.
- Máte rádi švestky?
– A jak nejraději – v tekutém stavu nebo na jídlo?
– Co všechno ze švestek děláte?
Švestky obsahují vitamin B,H, E
Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod. Také pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky obsahuje spoustu minerálů – draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku. Švestky působí také jako spolehlivé projímadlo.
Kraaasne tema 😀
svestky miluji,nejvice primo,cerstve 🙂
Muzu jich snist hodne,ale zadny stredni problemy nemam :- D
Miluji je od dectvi,hlavne ty kradeny,ze stromu 😀
Moc mam rada povidla!! A svest.kynuty kolac,v kombinaci s makem! 🙂
Nebo kynute knedliky,posypat makem,polit maslem..svestky+ mak,to je supr dvojka!! 🙂
Nebo z bram.testa knedliky…
Sakrajda,ted mam chute :- D
Svesticky zde nejsou moc bezny ovoce 🙁 🙂
Meggi
nuninko-krásný téma 🙂
Já mám ráda švestky hlavně v koláčích,pak mám ráda povidla,švestkový knedlíky,jen tekutý nééééé(smrdí mi :-D)
Tak švestky miluju v jakékoliv podobě – syrové (jako projímadlo u mě tedy nefungují – naštěstí, protože jich sním fakt dost), dělám z nich knedlíky – nejčastěji v tvarohovém těstě. Milujeme kynutý koláč s drobenkou. Letos, protože jich je hodně, tak je i suším – mám prastarou sušičku ovoce. A udělám pečený čaj, zkusím to tentokrát úplně bez cukru, jak tu někdo psal. A výbornou slivovičku mi vozí slečna od mého syna – domácí. Používám jako lék.
nejlepší jsou jen tak “syrové“ nejlépe rovnou ze stromu 😉
a že jsou spolehlivé projímadlo bych netvrdila – na mne nepůsobí v žádné úpravě projímavě 😉
Já dělám klasické povidla:
švestky
cukr
skořice
mletý badyán
hřebíček
Umýt a vypeckovat švestky, nakrájím na čtvrtky. Dám do velkého hrnce, podliji vodou a nechám rozvařit na kaši.Podle potřeby vodu přidávám. Přidám cukr (na kg švestek 100g cukru) a koření.
Ještě přidávám rum 🙂 Cukr podle chuti, když jsou švestky kyselejší dávám více.
Povařím a plním do sklenic.
upřímně v tekutém stavu je nesnáším….já jsem na sladké bumbání
ze švestek jsem kdysi dělala povidla podle babičky a bohužel nemůžu najít recept….
a pak knedlíky v bramborovém těstě posypané mákem, jinak dělám buchtu
-kynutá placka
– posypu mákem
– nandám švestky
– posypu drobenkou
nezavářím, to dělávala babička
Ano máte pravdu, jsou to švestky 🙂 Máme sezónu švestek, všude jich je teď plno a naštěstí i cena je opravdu dobrá.
- Máte rádi švestky?
– A jak nejraději – v tekutém stavu nebo na jídlo?
– Co všechno ze švestek děláte?
Švestky obsahují vitamin B,H, E
Je prevencí některých druhů rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice a pod. Také pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi.
Švestky obsahuje spoustu minerálů – draslík (srdce, nervy, svaly), fosfor (látková přeměna, zuby, kosti), železo (krvetvorba, okysličování buněk), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (kosti, zuby, nervy) a menší množství síry a zinku. Švestky působí také jako spolehlivé projímadlo.