Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Co bude dnes na oběd?
Když vaříme malým dětem je důležité dbát na výběr kvalitních surovin. Kupujeme pokud to jenom jde vše čerstvé a na konzervy rovnou zapomeňte, ty nejsou pro děti vůbec vhodné. K tomu abychom uvařily něco dobrého nepotřebujeme přece spoustu surovin.
- Vaříte každý den?
– Vyhrajete si s jídlem, nebo chystáte rychlovky?
– Jak moc dodržujete co můžou a nemůžou jíst malé děti?
– Vaříte z čerstvých surovin?
– Jak moc dbáte na kvalitu surovin, nebo je vám to jedno?
– Jaké je vaše oblíbené jídlo?
– Máte radši polévky nebo hlavní jídlo?
Musím říct, že když jsem s malým sama doma moc se mi vařit nechce. Malému něco nachystám a sebe většinou odbudu. Nebo vytáhnu něco z mrazáku. Nebo si navařím na 2-3 dny dopředu.
Jak je to u vás?
Já vařím buď každý den, nebo se snažím udělat nějakou omáčku, aby byla na 2 dny.
Přes léto jsem polívku dělala tak 1x do týdne, ale teď s podzimem zase bude prakticky denně.
V týdnu se snažím asi jako každý o něco rychlého a časově náročnější jídla si nechávám na víkend.
Moje nejoblíbenější jídlo je to, které nemusím uvařit já a někdo mi ho přinese až pod nos 🙂
Složení hlídám hodně moc. Malému je 21 měsíců, do roka to bylo v pohodě a od té doby se na nás vykuluje zákaz jednoho jídla za druhým. Nemůže kravské mléko a žádné výrobky nebo jeho složky (tvaroh, jogurt,sýr, smetana,žervé, máslo, syrovátka, laktóza), sóju (ať žije E 322 sojový lecitin, ten je snad úplně všude- včetně šunky), med, citrusy, rajčata, jahody, švestky. Momentálně řeším podezření, že mu vadí jablka.
Co je všechno potravinová alergie, co nějaká nesnášenlivost nebo jen momentální neschopnost potravinu strávit a zpracovat nevím, to se časem uvidí.
Takže u něj jsem už nešťastná, co vařit. Vařím různé omáčky se zeleninou a masem, k tomu brambory, rýži, celozrnné těstoviny. Nebo zapečené těstoviny nebo brambory s masem, zeleninou, vajíčkem.
Nejvíc bezradná jsem se svačinama, každý den sní 2 banány, z kupovaných sladkostí může jen piškoty nebo přesnídávku (ale to teď řeším v jiné diskuzi, že to taky není jen tak). Nebo křupe ty různé dětské kukuřičné křupky a od Racia chleby -rýžový,kamutový, s amarantem, špaldový.
– každý den nevařím, pokud jsme doma s malým tak nám to stačí i na dva dny, a i pokud je třeba omáčka tak není problém ostatní si druhý den dají
– s jídlem si vyhraju podle času, ale většinou o víkendu je něco složitějšího a přes týden rychlovky
– co jedi a nejedi malé děti moc neřeším – nehlídám éčka apodobně – samozřejmě nedám nic pálivého, buček atd….spíš se řídím pocitem….
– čerstvé i mražené
– kvalitu až tak nehlídám jak u čeho
– oblíbené jidlo to co mi někdo uvaří 😀 a může to být cokoliv – mám ráda ale stará jídla couračku, kulajdu atd a to je i odpověd na následující obátzku dám jim přednost před hlavním jídlem
v papináku nevařím stále k němu mám respekt, ale už delší dobu pomýšlím nad tím že koupím….
nuninko .. znám a zdůrazňuji slovo ve tvém textu OHEŇ, zkoušela jsem to vařit na starém elektrickém a vždycky dole připálené a nahoře syrové… až budeme mít plynovou desku tak to budu určitě vařit, protože nám to i přes ten připálený spodek a to drhnutí velmi chutnalo
jinak by prý mělo stačit 5 minut od roztočení ventilku (a v podstatě to na ty spodní brambory stačilo). Taky přidám radu, nešetřete máslem 😉
Už jste zkoušeli dělat brambory v papiňáku? Jestli ne, doporučuji.
Na másle zpěňte cibulku a česnek. Přidejte brambory a podle chuti okořeňte a osolte. Párkrát promíchejte a zavřete. Když to začne syčet, ztlumte oheň a nechte 10 min.
Jsou naprosto senzační.
Tip: Včera jsem přidala maso a zelí a byla to mňamka 🙂
Já se hlásím ke stálým vyřitelkám. Doma s dětmi jsem byla 15 let a denně jsem vařila. Dokud byly děti hodně malé, tak jsem rozlišovala jídla dětská, do roku jsem vařila úplně zvlášť a bez soli. Potom jsem už postupně dávala běžnou stravu, pouze když jsem vařila něco pikantního, smaženého apod., tak jsem z části připravila dětskou verzi.
Teď vařím zase denně i když pracuju, ze stejného důvodu jako Meggi. Vím, že v naší školní jídelně většinou jídlo není moc dobré a porce jsou malé i pro sedmiletého nejmladšího natož pro gymplačky. Takže každý večer máme teplé jídlo, abych měla jistotu aspoň jednoho pořádného jídla denně. Většinou jsou to v týdnu rychlovky a o víkendu se vyřádím.
Tento týden mám dovolenou, tak pro inspiraci přidávám dnešní oběd, měli jsme květákovou polévku s ovesnými vločkami a švestkové knedlíky s mákem. A určitě vyzkouším čočku od Matildy, ale až příští týden, zítra jedeme totiž s manželem na naši jedinou soukromou dovolenou bez dětí za celý rok. To je můj jediný každoroční “hřích“, čtyři dny bez dětí.P.
a deti miluji spagety,i sekanou,kupuji zde kvalitni anglicke hovezi,je z farem 🙂
A taky smaz.kvetak,n.brambory a salaty..
dnes varime s holkou ,hovezi maso,zampiony,udelam hnedou omacku a k tomu vrtulky 🙂
To miluje mala ..
Jime vse,nastesti 🙂
A to nahore jsem take ja,Meggi..omlouvam se.. 🙂
Nejdrive vsem ahoj..jsem doma z nemocnice,pisla jsem to do improv.plkalny.jen jsem
popletla dny,vcera jsem mela zato,ze je patek..no ale pochopitelny …
a ted k tomu,uzasnemu,tematu,Nuninko 🙂
Ja varim kazdy den 🙂 Ikdyz jsem,nebo nejsem v praci,vzdy to nejak udelam,chci,aby
jsme meli alespon jedno teple jidlo denne 🙂 protoze tady je normalni,ze cesky obed,je nejdrive nejaky toust,sandwich..a teply obed je pozdeji 🙂
takze ted je pro mne aktualni i tvuj plan na svacinky a dekuji ti za nej! 🙂
Ikdyz ve skole mame moznost zdarma teple obedy,dcerce nechutnaji,oni se s tim anglani semtam neparaji a o zdrave strave se neda moc mluvit,ikdyz nesilim,ze vzdy musi byt 🙂
No a stejne varim i pro velmy deti a pro sebe :-)Navic me kuchteni bavi,jsem u toho
rychla,vymyslim i recepty,knizku s recepty nevlastnim 🙂
Ja myslim,ze v nasem veku okolo 40l.,uz snad ma zkusennosti s varenim,kazda zena a ze by to mela i umet 🙂 Nekdy vari nejstarsi,ale ma malo casu.No a vecnou pomocnici,
hlavne u slehani,peceni..je nejmensi..Prostredni syn umi bezva minutky.. 🙂
Jime vselico,nekdy planuji,nekdy ne 🙂
Jsme hlavne masovozravci :-), hlavne griluji,potom ryby hojne,morsky potvurky,zeleninu,testoviny,cinsky nudle s kurecim masem,
vikendy jsou hojnejsi,vzdy i pecu 🙂
Casto varim kureci polivcicku,vzdy z kurete dam do mrazamu takove ty nevyuzite casti
a pak je skvela polivka..dam tam hodne zeleniny,zadny magi a podobne..nakonec
da am slovensky husky,ci s krupicky udelam noky 🙂
Varim anglickymasa..ale casteji cesky,knedliky domaci,osvedceny v nasi rodine 🙂
Umim i bajecnou svickovou,rajskou… 🙂
Hodne delam kure,ruzne 🙂
Hojne pouzivam bylinky,sul jen morskou,oliv.olej,sadlo vubec 🙁
Smazim malo…A kdyz ano,nejradeji mame- kureci neklepu,jen rozkrajim na rizecky,osolim a na noc namocim do bileho jogurtu,druhy den smazim,budto jen obaleny v mouce,nebo ve strouhance,masicko je krehky,paradni 🙂
Spenat miluje mala,ale snedej ho vsichni..dokonce jsem naucila i velke odpurce spenatu,ho jist 🙂
– Spenat,ne ta zmrazena sr… 🙂 ,ale cerstvej,nebo ho koupim zmrazeny,ale listovej,kusy!
osolim,opeprim,trosku vody,dusim,sup trosku pomixuji ponornym,hojne cesneku
,mleko,( nebo smetanu)zahustim jiskou,a nakonec zakvedlam 1-2 surova vejce a vypnu..k tomu
vareny bramb.a vajicka na tvrdo..
Ach jo, vaření… Vařím celkem nerada, ale ostatní tvrdí, že dobře. Nejlepší jídlo pro mě je to, které mi uvaří někdo jiný 🙂
U nás se vaří pořád. Denně pro 5 lidí, na dva dny. Většinou v 8 litrovém hrnci. Pořádné porce omáček a dušených mas a na zelenině, hlavně ať je toho hodně. Můj manžel byl vychován na klasické vesnické stravě, takže se u nás vaří hodně knedlíků a těstovin s omáčkami a šťávami. O nějaké dobré minutce si můžu nechat leda zdát 🙂
Většinou už mi to opravdu leze ušima. Tak si pak aspoň pro chuť osmahnu rybí filé na másle s česnekem. Ale protože manžel musí mít všechno s kupou šťávy, aby mu příloha správně “plavala“, tak i jemu musím tu rybičku udělat s nějakou zeleninovou přílohou – většinou na ten výpek z másla přihodím nakrájená rajčátka, okořením tymiánem a oregánem, trochu podliju vodou, a pak dle potřeby mírně zahustím.
Jinak, u nás se nuninko opravdu vaří podle financí, na základě nějakého pokud možno kompromisu. Protože i když jsme finančně hodně na dně, tak odmítáme jíst “blafy“. Pokud už koupíme uzeniny, tak jedině dražší – Globus – bezlepkové. Nebo z naší oblíbené udírny, kde je ještě zachován vysoký podíl masa bez separátů. Vaříme na sádle, na oleji a na másle, nekupujeme margaríny.
A špenát dělám nejraději takto:
Pokud možno špenát sekaný – ne špenátový protlak – podusím na másle a na cibulce, přidám česnek a trochu smetany a zahustím. Na pánvi usmažím vaječnou omeletku, kterou neobracím, dělám jen z jedné strany, takže z vrchu zůstává krásně vláčná. Dám na talíř, na ni dám špenát, který hodně posypu sýrem, přikryju druhou polovinou omelety, podáváme s opečeným bramborem a je to opravdu velká mňamka 🙂
A dneska bude boloňská omáčka z mletého masa se špagetami, zítra pro obměnu s rýží.
A včera jsme měli čočku – ne na kyselo, ale s rajčaty a paprikami – máme dost velkou úrodu ze zahrádky 🙂 Takže – uvařím čočku do měkka, přidám nakrájenou zeleninu a česnek, na pánvi si osmahnu cibulku s kouskem na kostičky nakrájené uzeniny a zamíchám dohromady. Děti to mají rády s opečenými tousty, manžel s čerstvým chlebem.
A taky často vaříme “Kačení Jídlo“ 🙂
Uvařím kilo těstovin. Na pánvi si na cibulce připravím buď mleté maso s kouskem anglické slaniny – to jen pro vůni, nebo přímo opeču kousek uzeniny, opečené vmíchám do uvařených nudlí, přidám syrové okapané kysané zelí, spoustu prolisovaného česneku, pořádně promíchám a přesypu do zapékací mísy. Zaleju rozšlehaným vejcem a dám zapéct, těsně před dopečením pořádně zasypat strouhaným sýrem. Je to dobrota 🙂
denně nevařím .. jednak nejsem nadšenec pro vaření a druhak neumím vařit 1,5 porce 😉
vařím spíš o víkendu složitější věci (králíka, pečené kuře, guláš, kuře na smetaně, i špenát s hovězím na česneku, ptáčky…) a do zásoby do mrazáku a v týdnu pak vytahujeme. Přes týden, pokud už musím vařit, vařím rychlovky všeho druhu: rajská, kuřecí nudličky se smetanovou omáčkou, “česká čína“, nebo i řízky – obvykle je mám totiž předbalené v mrazáku a pak usmažím akorát pár kousků pro nás dva. Nebo v týdnu uvařím jen hustou polívku – gulášovka, kyselo, čočkovka…
že bych nějak zvlášť dbala na to, co děti mají a nemají jíst to teda nedělám, říkám, že trocha od všeho neuškodí, navíc, na čem jsme asi tak vyrostli my, že 😉
Jinak tím špenátem , nuninko, bys nás neuctila – nemáme rádí ani se smetanou ani s vajíčkem 😉
a zrovna dneska máme zbytek z pondělka – špagety s bolognou 😉
A hned se s vámi podělím o nejčastěji vařená jídla přes týdne jídla u nás:
Špenát
Já vím, myslíte si “obyčejný špenát“. Ale ze špenátu se toho dá připravit tolik – polévka, špenát na smetaně, špenátový nákyp, špenátové placičky, špenátové palačinky……..
Špenát jak ho dělám já
špenát
smetana
česnek
sůl
muškátový oříšek
strouhaný sýr
těstoviny
kousek másla
vajíčko
Na másle si orestujeme česnek, přidáme špenát a promícháme. Necháme podusit. Přimícháme rozšlehané a osolené vajíčko a zase promícháme. Nastrouháme trochu muškátového oříšku. Mezitím si připravíme hl. mouku s mlékem. Musíme vše dobře rozmíchat, nesmíme mít hrudky. Do špenátu nalijeme smetanu a když nám to začne vařit přidáme jíšku. Mícháme do zhoustnutí.
Těstoviny si uvaříme podle návodu. Scedíme a promícháme s olivovým olejem. Na talíř dáme těstoviny, přelijeme špenátem a hustě posypeme sýrem.
Tip: Dospělí si můžou místo těstovin udělat hrníčkový knedlík a osmažit masíčko 🙂
Trochu jiná jíška – Do změklého másla dobře rozmíchejte hl. mouku. Pak už jen podle potřeby přidejte do jídla na zahuštění.
Zelenina s bramborem
brambor
cukina
mrkev (tu si nastrouháme na jemno)
tavený sýr
máslo nebo olej
Zeleninu si očistíme a nakrájíme na malé kousíčky. Nejprve dáme orestovat brambory, pak cukinu. Podlijeme trochou vody nebo vývarem a necháme dusit do měkka. Podle potřeby podléváme. Před konce přidáme nastrouhanou mrkev a tavený sýr.
Uvidíte, že to budou jít také větší děti 🙂
Kuřecí se zeleninou a kuskusem
kuře
zelenina – brambor, mrkev
kuskus
fazolky
máslo nebo olej
Maso si orestujeme na másle a podlijeme vodou. Necháme vařit do změknutí. Během vaření odstraňujeme vzniklou pěnu. Brambory a mrkev si očistíme a nakrájíme na kousky. Fazolky opláchneme a také nakrájíme.
Uvařené maso vytáhneme a přendáme si ho na talíř. Do hrnce přidáme brambory, mrkev a fazolky. Vaříme do měkka. Vychladlé maso si nakrájíme na kousky a přidáme k měkké zelenině. Odstavíme a přidáme kuskus.
Rýže s masem a zeleninou
rýže
kuře
zelenina – květák, brokolice, mrkev
Zeleninu obereme na malé růžičku, opláchneme a dáme jí vařit na páře asi tak 10 min. Odstávíme a necháme vychladnout. Podle návodu si přichystáme rýži. Kuře orestujeme na másle a pak dusíme do měkka ( můžeme lehce opéct)
K hotové rýži přidáme nakrájené ještě teplé maso a zeleninu. Promícháme a podáváme na talíř.
Těstovinový talíř
dětské těstoviny ( dají se už koupit v každém obchodě)
květák
kuře
cukinu
mrkev
okurek
Kuře si opečeme nebo podusíme do měkka, přidáme nakrájenou cukinu a mrkev. Květák očistíme a dáme vařit na páře. Mezitím si uvaříme těstoviny. Do mísy dáme nakrájený vychladlý květák, okurek a maso s cukinou a mrkví. Přidáme uvařené a pokrájené těstoviny. Promícháme a podáváme teplé nebo studené.
Jak vidíte jde o jednoduchá a hlavně rychlá jídla, které můžete připravit jak pro malé děti tak pro sebe 🙂 Ideální vaření během týdne. Přes víkend se k plotně hlásí muž a ten si s přípravou dost vyhraje. Přes týden vařím rychle a jednoduše a o víkendu zase něco složitějšího, tak je to u nás 🙂