Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Sušíme ovoce a zeleninu
Zavařeno už máme 🙂 a co nasušeno?
- Sušíte ovoce nebo zeleninu?
– Jak sušíte? ( venku, v troubě, v sušičce)
– Myslíte si, že se sušení vyplatí?
– Máte rádi sušené ovoce a zeleninu?
– Co všechno sušíte
Musím říct, že letos hodně suším zeleninu. Už mám nasušenou cukinu, rajčata, mrkev, bylinky se mi suší na šňůrce….
Dneska budu sušit další dávku cukiny a už se těším na jablíčka 🙂
Jak je to u vás?
Ahoj nuni,
susime,susime :- D vsemozny bylinky
a hlavne krizalky( jablicka), protoze muj stredoskolak je miluje od malinka 😀
,obcas i koupime,ja miluji suseny merunky( jsem anemicka), i suseny svestky,ananas,banany i papaju!!! 😀
Suseny rajcata tady docela dost kupuji,varim hojne primorskou kuchyni 🙂
Kdyz jsem byla mala,susili jsme hodne houby..tady to neni..
a kdysi jsem sudila i lipu na cajik..
docela jsi me navnadila,s tou susickou,holka :-). uz mam kdejaky pristroje,co ulehcuji praci..
dekujiiii,Meggi
Téma je zajímavé, my moc nesušíme, mám nějaké špatné zkušenosti – moli nebo co to bylo v houbách, plesnivé švestky, akorát jablíka se povedla, sušila jsem je na okně navlečené jako korálky.
Teď mám troubu, kde je nějaká funkce na rozmraˇžování, tak by se asi dalo i sušit, dost by mě zajímala rajčata, jenže sušička se mi kupovat nechce a mám strach právě z toho, že se nám vše zkazí :-/.
Ale jinak sušené ovoce miluju, i rajčata mi chutnají, o sušení cukety jsem ještě neslyšela, ale tchán suší nastrouhanou polévkovou zeleninu a krásně to voní.
Holky copak nikdo nesuší? Já už mám nasušené rajčata, cukinu, mrkev, chystám se sušit švestky, pokud budou hřiby a další zeleninu. Do polévky to bude super.
Sušička je v provozu 24hod denně 🙂
Pavlinkav a jaký olej jsi použila? Já nalila olivový a myslím si že ani přesušení když to dáš pak do oleje by nemělo vadit. Rajčata jsem sušila skoro 24 hodin. A nezdají se mi přesušené 🙂
Co všechno se dá sušit?
švestky, meruňky, broskve, banány, višně, jablka, hrušky, třešně, borůvky, bezinky a šípky.
Banány jsou moc dobré 🙂
Sušení v troubě
Troubu necháme nepatrně otevřenou, aby pára z ovoce mohla unikat. Nejprve sušíme při nízké teplotě při 20°C. Když je ovoce polosušené, teplotu zvýšíme na 50 až 70°C a před koncem teplotu zase snížíme. Během sušení ovoce otáčíme. Sušíme na pečícím papíře.
Sušené ovoce je trvanlivé, můžeme je dobře uchovávat a zároveň skýtá širokou paletu využití. Správným sušením ovoce nepřijde o žádné vitamíny. Pouze poklesne obsah vody v sušeném plodu.
My teda sušíme hlavně švestky a jablíčka. Máme sušičku.
Skladujeme je v zavřené zavařovačce, ale ono většinou ani nezbývá moc na to uskladnění, člověk má pocit, že mu to mizí pod rukama 😉
Loni jsme se pokoušeli sušit rajčata, že je naložíme do oliv. oleje, ale nějak se nám nezadařilo – asi jsme vysušili moc, bylo to jak šutr. Letos je rajčat zas hrozně moc, ale nevím, jestli se odhodláme k dalším pokusům 😉
A vlastně jsme na sušičce sušili i hříbky.
Ahoj, já nesuším, ale chtěla bych to zkusit, jen se obávám uskladnění sušeného. Kam s tím? Aby nebyla plíseň apod.
já teda sušim jenom bylinky, ale takové ty luční… jinak mě vždycky zajímalo, jak sušit papriku a jestli a jak z toho pak udělat to koření, které kupuju v krámě v pytlíčku. Super téma, budu ho sledovat 🙂
Zavařeno už máme 🙂 a co nasušeno?
- Sušíte ovoce nebo zeleninu?
– Jak sušíte? ( venku, v troubě, v sušičce)
– Myslíte si, že se sušení vyplatí?
– Máte rádi sušené ovoce a zeleninu?
– Co všechno sušíte
Musím říct, že letos hodně suším zeleninu. Už mám nasušenou cukinu, rajčata, mrkev, bylinky se mi suší na šňůrce….
Dneska budu sušit další dávku cukiny a už se těším na jablíčka 🙂
Jak je to u vás?