Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Sušíme ovoce a zeleninu
Zavařeno už máme 🙂 a co nasušeno?
- Sušíte ovoce nebo zeleninu?
– Jak sušíte? ( venku, v troubě, v sušičce)
– Myslíte si, že se sušení vyplatí?
– Máte rádi sušené ovoce a zeleninu?
– Co všechno sušíte
Musím říct, že letos hodně suším zeleninu. Už mám nasušenou cukinu, rajčata, mrkev, bylinky se mi suší na šňůrce….
Dneska budu sušit další dávku cukiny a už se těším na jablíčka 🙂
Jak je to u vás?
Hanni, bohužel, neupsala jsem se. Čas sušení hodně závisí na tom jak je šťavnaté ovoce/zelenina a na jak silné plátky krájíš.
Já jsem rajčata sušila v sušičce celý den a přes noc. Průběžně vytahuji ty co už jsou usušené.
A použití jako houby. Přidáš rovnou k masu nebo do čeho je budeš dávat 🙂 také je můžeš naložit do oleje.
Ježečku, maso jsem teda ještě nezkoušela. Jaké to je?
Sušené ovoce milujeme, ale nesušíme. Nikdy nemám tolik množství, abych mohla sušit. Kupujeme jen na okamžitou spotřebu a i tak hodně málo… 🙁
A taky se docela vyhýbám všem spotřebičům na elektřinu, které jsou na víc od těch základních. Nepoužívám žádné mixery a hnětače, kráječe… vše si dělám ručně.
Ale kdysi, když jsme měli prachy a neměli děti (teď to máme obráceně), tak jsem zkoušeli sušit maso. Jen trochu grilovacího koření se solí a sušili jsme ho v sušičce asi 15 hod. Ale bylo to moooc dobré. *
to se Nuni upsala 🙂 Tipnu,že to byly minuty 😀
To se zkusí…ale co pak s těma sušinkama? Má to použití jako houby? Namočím a použiji????
NOrmálně to moc teda neřeším, ale kolik člověk tak může dát za elektriku na jeden plech rajčat, pokud trouba běží 15 hodin? Nejsou náhodou ta rajčata pak jak zlatá?
Hani,
Nakrájená rajčata na plátky dej na plech vyložený pečícím papírem, nebo ještě lépe na rošt či mřížku. Sušíme na 60°C. Dvířka nechej trochu pootevřené. Dej do boku třeba vařečku.
Sušení trvá zhruba 12 až 15 hodin. Záleží hodně na tom jak hrubě nebo tence je nakrájíš.
Jakmile rajčata vychladnou, ulož je do pevně uzavíratelné nádoby. Také je pak můžeš zalít olivovým olejem.
dobrý…takže zahrada plná rajských.Mě se už o nich i zdá :-).
Takže radu sem.Rajský mám na plátky nakrájet a šup usušit do trouby? Na kolik stupňů? Jak dlouho? Jak uložit? A způsob jejich využití?
Já zatím nakrájela na drobno rajský na kostky,papriky a šup mrazák.Bohužel moc se nevešlo a rajský “dojíždí“ a mě už lezou ušima 🙂
Dobrý nápad křížaličky ty můžu a jabka ještě na stromě.
Mám nevýhodu,že nemám kde sklenice a zásoby uskladňovat :-(.Panelák a garsonka jak víte….
Nuninko moc díky ,zkusím to ,je to dobrý nápad… 🙂
Pavčo31 já si zeleninu očistím a škrabkou na brambory nastrouhám nebo nakrájím na kolečka. Suším v sušičce ale můžeš i v troubě. Níže jsem psala postup na sušení v troubě 🙂
Holky taky jsem o tom přemýšlela,suším jen houby..
Ale po té vaší debatě začnu asi taky sušit ,jen nemám sušičku ,,tak budu v troubě.
Dá se sušit i zelenina na polévku?Sušíte ji některá a jakým způsobem ..?
Meggi, sušička je bezvadná věc. Sušené ovoce u nás dlouho nevydrží. Kolikrát ho nestačím dát ani do nějaké nádoby a uskladnění 🙂
Hlavně takové banány a jablíčka. Chci zkusit nasušit žlutý meloun. Tak jsem zvědavá :-)Papayu jsem ještě nezkoušela. Hřibky mi muž sní dříve než je pak stačím použít na vaření.