Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete ovoce a zeleninu?
Zdravím všechny příznivce vaření. Všem moc děkuji za váš zájem o mé články a protože je Petra šikulka, máme pro vás překvapení.
Články už sice nebudou vycházet tak jak jste byly zvyklé, ale pro velký zájem budeme pokračovat tady v diskutárně. Takže se i nadále máte každý týden na co těšit 🙂
A čím začneme dneska? Něčím co je pro mnohé z nás aktuální ZAVAŘOVÁNÍ
- Zavařujete ovoce a zeleninu?
– Máte nějaký osvědčený recept?
– Koupíte si raději v obchodě již hotovou zavařeninu?
– Myslíte si, že se zavařování v dnešní době vyplatí?
Abych to tady hned ze začátku nezaplnila recepty (zavařuji každý rok spoustu ovoce i zeleniny a zkouším i různě experimentovat), napište mi, o co byste měli zájem.
Protože sezona některých druhů ovoce už skončila, nemá cenu teď psát např. jahodové, borůvkové…… recepty. Ale určitě se toho najde ještě spousta. Už jste třeba zkoušeli melounovou marmeládu?
Já ji dělám každý rok a děti ji mají moc rádi. Takže se už můžete na recept těšit.
- Jak jste na tom s ovocem a zeleninou letos?
U nás to je letos velká bída. Letos poprvé toho budu mít zavařené hodně málo. Na zahradě u nás i u babičky všechno pomrzlo 🙁 .
Už se těším také na vaše recepty a nápady o co byste měli zájem 🙂
Delam ji,co mam deti,recept mam od kamaradky..
PIKANTNI CERVENA REPA S KRENEM- DIETNI:-)
2KG repy
2,5 l.vody
1 balicek kys.citronove(Dr.Oetker)
6 polev.lzic nastrouh.krenu
500ml vody
400ml vinneho octa
4polev.lzice sorbitu
2kav.lzicky soli
3hrebicky
1kav.lzicka ml.pepre
2kav.lzicky kminu
2 na male kousky salotky,ci cibule
1balicek Pomucky na konzervovani Dr.Oetker.
Postup: repu umyt,uvarit ve 2,5 l.vody+ rozpustit kys.citronovou,varit 35 minut..kdyz
je repa mala,i o 5 min.mene..
nechat vychladnout ,oloupat,nastrouhat,ci nakrajet na libovolne kostky( ja krajim kostky..)
pridat strouhany kren a promichat!
Vodu+ vinny ocet+ sorbit+ sul+ hrebicek+ pepr+ kmin+ cibuli 5 min.povarit.
Vmichat Pomucku na konzervovani.
Lak nalit na repu,promichat a plnit do sroubovacich sklenic,uzavrit,sterilizovat v troube,
pri 95st.,na plechu,3 cm vody,40-50 minutek!
Nam to tak chutna, i navstevam,kdo ma vlastni repu,muze si suroviny 2nasobit,ci 3 nasobit..ja
ted nemam moznost domaci,takze kupuji repu a tohle mnozstvi staci-)
já jabka na štrůdl nakonec dávám nastrouhaný na mrazák. ale dřív jsem taky dělala. nějak není čas:-(
teď zkouším hořčici z cukety, ale přepískla jsem feferony. pálé mě i nehty:-) ale jinak dobrá:-)
nuni ano s kávou a hlavně rumem 😀 😀
radko vyzkouším děkuju mám přehršli a nevím co s tím…
jé jablka jsem kdysi také tak dělala a nějak přestala asi opráším a znovu udělám…
Skuste nikdo hodiť recept na ozaj dobrú zavarovanú repu sladko kyslú a pikantnú mám viac receptov ale nie je to ono.Ďakujem
Je už i obdobie sliviek a jablk.Rád pečiem jablkové štrúdle a keď že bývam v činžiaku tak je problém skladovať jablká.Preto teraz ich zaváram tak aby sa dali v zime použiť na koláč i štrúdlu.Tu je návod.Jablká duď ošúpané alebo nie kdo ako chce nastrúham ako na štrúdlu/závin/ naplním poháre završkujem podotýkam bez cukru,vody alebo akého koľvek nálevu/sirupu/dám do pare na 80stupňov asi 15 až 20 min podla zrelosti aby dobre chitili vršky a uložím va zimu.Jablkám sa nič nestane a v zime vyklopím na koláč a sú ako nastrúhané z čerstvích.Slivky tak isto umyjem dám do pohárov bez všetkého a v zime používam ako čerstvé.
jasně, a je fakt výborná.
kilo paprik, kilo rajčat (zralých). 1-2 paličky česneku, 13dkg cukru, 8dkg soli, 1 PL ml. pepře, 1dcl ocet, 2,5 dcl olej, 1-3 feferonky (jak chcete ostrou).vše pokrájet, zamíchat a cca 1,5 hodiny vařit. pak přidat jeden kelímek plnotuč. hořčice, chvíli ještě povařit. pomixovat, nalít do sklenic a 25 min. při 85 sterilovat. to je recept od kamošky, já dělám dvě várky – jednu míň ostrou pro děcka (míň česneku a feferonku jen jednu) a do druhé ještě prdnu chili.
Semelko, už jsem o tom četla, ale ještě nezkoušela a musím přiznat, že ani zkoušet nebudu. Přijde mi to divné. Sice jsem četla, že si to někteří lidi chválí, ale tak nějak si to nedovedu představit.
Dneska jsem někde četla, že zavařovat se dá i v mikrovlnné troubě.
Radko2 a přidáš recept na domácí hořčici? Já si dělám majonézu, hořčici jsem zatím ještě nezkoušela.
zavařuji vše, čeho je přebytek. takže letos cukety – čatní, hořčice. výbornou hořčici dělám z rajčat a paprik. klasicky marmelády, okurky, řepu, čalamády, papriky… ovoce nám moc nejede, takže jen marmošku z jahod, meruněk, rybízu a malin. no a letos poprvé zkusím ačokču, budeme jí mít asi půl zahrady:-)
domácí zavařeniny mají výhodu, že vím, co v nich je. většinou děláme dle své chutě (např. řepa kupovaná mi přijde mdlá, dáváme hodně křenu, do okurek taky + víc česneku…)o marmeládách nemluvím – domácí je prostě jen z ovoce, kupovaná ne. no nic, jdu otrhat rajčata a papriky a jdu na pikantní hořčici:-)
já přidám dotaz…. zavařovali jste už někdo v myčce?
Hanzlíci, ja na recept narazila náhodou v nějakém časopise a to jsem musela vyzkoušet 🙂
A i když je meloun vodnatý, tak nakonec z toho bude hustá marmeláda.
Tak recept na melounovou marmeládu je tento:
2 kg dužiny z melounu
2 kg želírovacího cukru,
6 citronů (budeme potřebovat štávu a kůru)
Meloun si odpeckujeme a nakrájíme na kousíčky. Dáme ho do hrnce a přidáme žel.cukr,kůru a štávu z citronů.
Takto necháme 4 hodiny proslazovat.
Pak uvedeme do varu a za stálého míchání vaříme 4 minuty. Horké plníme do sklenic. Uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Já si díky dom. pekárně ulehčuji práci tím, že vše dám do pekárny na program marmeláda.
Musím říct, že je to zajímavá chuť. Ne každému teda chutná, ale děti ji mají rádi.
Pavli, poděl se s námi o recept.
Bami a jak děláš bezinkový likér, dáváš tam kávu?