Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete ovoce a zeleninu?
Zdravím všechny příznivce vaření. Všem moc děkuji za váš zájem o mé články a protože je Petra šikulka, máme pro vás překvapení.
Články už sice nebudou vycházet tak jak jste byly zvyklé, ale pro velký zájem budeme pokračovat tady v diskutárně. Takže se i nadále máte každý týden na co těšit 🙂
A čím začneme dneska? Něčím co je pro mnohé z nás aktuální ZAVAŘOVÁNÍ
- Zavařujete ovoce a zeleninu?
– Máte nějaký osvědčený recept?
– Koupíte si raději v obchodě již hotovou zavařeninu?
– Myslíte si, že se zavařování v dnešní době vyplatí?
Abych to tady hned ze začátku nezaplnila recepty (zavařuji každý rok spoustu ovoce i zeleniny a zkouším i různě experimentovat), napište mi, o co byste měli zájem.
Protože sezona některých druhů ovoce už skončila, nemá cenu teď psát např. jahodové, borůvkové…… recepty. Ale určitě se toho najde ještě spousta. Už jste třeba zkoušeli melounovou marmeládu?
Já ji dělám každý rok a děti ji mají moc rádi. Takže se už můžete na recept těšit.
- Jak jste na tom s ovocem a zeleninou letos?
U nás to je letos velká bída. Letos poprvé toho budu mít zavařené hodně málo. Na zahradě u nás i u babičky všechno pomrzlo 🙁 .
Už se těším také na vaše recepty a nápady o co byste měli zájem 🙂
NUNINKO- neni zac,urcite repa zachutna..ja mam repu moc rada a ze jsem anemicka,
jim ji hodne a tahle je moc dobroucka-)
Kdyz tak ctu tvuj recept na kecup,jak tam vidim ty jablicka,papriku,horciici.. koreni..myslim,ze
podobne ho varila maminka..sama jsem zvedava,jaky recept zaesemeskuje-), ten kecup z dectvi,byl totiz mnamka-)Husty,vonavy…jiny,nez z obchodu..Sice jsme pomahaly vsechny holky a byla to prace naramna.. jedna umyla sklenice ze sklepa prinesene,druha krajela,treti varila..bylo veselo..ale s cim prace neni,vidte,kdyz chceme neco domaciho-)Hodne vuni mam v pameti,ikdyz jsem ted starsi..
Meggi
Tak já už jsem letos udělala marmeládu z třešní, josty a tento týden z broskví. Také jsem se poprvé pustila do kečupu, kvuli dětem. Hledala jsem nějaký jednoduchý a vhodný pro děti. Kečup je jemný, sladký.
Domácí kečup
2kg rajčat
18,5 dkg cukru (stačí i míň)
1/4 l ocet (i méně, raději dochutit na konci,já jsem nedávala)
4 kuličky nového koření
2ks bobkového listu
5ks hřebíček
9ks kuliček pepře
4ks velké cibule
3 lžičky soli
1 lžíce mleté sladké papriky
2 ks pálivé papriky (nemusí být, já dala sladkou asi 5ks)
Vařit 2 hodiny, občas míchat, (vyndala jsem koření- pepř, bob. list, nové koření, hřebíček) přemixovat, přepasírovat, do skleniček sterilizovat – stačí přejít varem.
Radko2 díky za recept, myslím že letos zkusím udělat i hořčici.
Bedomedo60taky tak zavařuji jablíčka, sice je s tím dost práce, ale pak stačí otevřít sklenici a dát třeba na závin 🙂
Meggi a Pavlinkav, díku ze recepty na řepu, vypadají zajímavě.
Lien a máš opravdu dobře uzavřené sklenice? Zeptám se babičky, ona dělá dia marmelády 🙂
Pro ty kdo mají zájem o kečup, já dělám tento :
Kečup
3kg rajčat
4 velké cibule
4 velké jablka
5 stroužků česneku
2 lžíce soli
150 cukru
10ks cukerínu
2 lžíce plnotučné hořčice
2 dcl octu
1/2 lžičky pepře
1/2 lžičky kari
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
6 hřebíčků
1 a 1/2 lžíce nového koření
Rajčata nakrájíme, jablka oloupeme a zbavíme jadřinců a nakrájíme, cibuli oloupeme a nakrájíme. Vše dáme do velkého vysokého hrnce (já používám přetlakáč), přidáme vše ostatní a vaříme 2hodiny pod pokličkou na mírném ohni. Během vaření mícháme, takže pokud děláte v přetlakáčí, položte na to jinou pokličku. Pak pořádně rozmixujeme a propasírujeme přes sítko.
Plníme do lahví nebo sklenic a hned uzavřeme.
RADKO2-,mamka recept na ten kecup,pisne zitra,pohleda starozitny recept,dnes byla v Centru
bolesti,tak uz je unavena,ale jak ho pisne,dam ti ho sem,jo?!-)
jinak zkus(te), ten “ muj“ recept na repu,je opravdu mnam.. a vyzkouseny…( a i u nas vede moravsky zelicko,bez mouky..)
Dobrou noc,Meggi
Nuninko zlatá :-).
Úplně snad čteš mé myšlenky.Zrovna dneska nad plantáží rajských,červené řepy jsem pomyslela zda tu u nás najdu co s tím :-D.
Jinak aby jste věděly jsme již tři dni zahrádkáři a koupila se zahrádka před koncem úrody a přiznávám poprvé v životě je na mě co s tím :-).
Takže JÁ Vám předem děkuji za Vaše rady,recepty a jdu študovat / 4 stránky to bude fuška :-)/.
pavlinko mě by tam chyběl ten křen, ona je pak fakt jak z obchodu, ale pro děti super.já řepu bez křenu a bez anýzu nebo fenyklu ani rána:-) ale ono fakt záleží na chuti. jen si vemte moravský a český zelí ke knedlu vepřu. každý úplně jiný. a každej má rád jiný (i když moravský vede:-))
Já dělám řepu i okurky na sklenice, aby mi nezbýval nebo nechyběl nálev.
Takže do řepy dávám na klasickou ??asi skoro litrovou?? sklenicijen fenykl, hřebíček, křen, 6 – 8 cukrů, půl deci octa, lžičku soli a to je asi všechno, zaliju převařenou vodou a hotovo.
Do okurek patří víc octa a navíc ještě koření atd.
Fakt jako do marmelády dáš místo cukru med a ono se to chová stejně?
To by bylo fajn.
Kořalku neumím, ale někomu jsme to loni nesli, bylo toho přes kýbl třešní, tak aspoň vím, na co to chtěl :-).
Tak jsem tu s tou naší červenou řepou.
Nevím, nakolik je to pochvala, ale starší dcera říkala, že je tak výborná jako z obchodu 😉 (Vždycky jsem kupovala dětskou červenou řepu – nejsou v ní sladidla, ale cukr, nesnáším, jak všude cpou umělé sladidla, hnus, to raděj ten cukr.)
Takže řepu jsem uvařila jako brambory ve slupce, nakrájela na kostičky.
Do každé sklenice jsem šupla tři hřebíčky, trošku fenyklu na dno.
Pak nálev:
3,75 l vody
1,25 l octu
150 g soli
400 g cukru
Nevařit, jen rozmíchat, až se vše rozpustí. Bylo toho nálevu fakt hodně, vůbec netuším, kolik jsem měla řepy, ale nálevu zbylo a řepy byl největší hrnec, který doma máme. Ale budu zavařovat ještě zbytek, co máme ještě v poli v zemi, takže jsem si ho dala do zadního sklepa, použiju ho příští týden.
Den nebo dva jsem to nechala odležet a pak jsme zkusily otevřít sklínku a fakt nám všem moc chutnala.
bami – kilo cukety (já dávám i se slupkou, ta má nejvíc minerálů a vitamínů), půl paličky česneku, 2pl octu, 320ml oleje, 130 g cukru, 2pl soli, 1čl pepře a buď feferonku nebo lžičku či víc chili. povařím dlouho, 1,5 hoďky, pak přidám plnot. hořčici, povařím 10 minut, pomixuju, naplním a steriluju 25 min na 85. mě se zdálo málo pepře, česneku i chili, tak jsem přidala. je to super pálivá, myslím, že stačí dle receptu.