Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete ovoce a zeleninu?
Zdravím všechny příznivce vaření. Všem moc děkuji za váš zájem o mé články a protože je Petra šikulka, máme pro vás překvapení.
Články už sice nebudou vycházet tak jak jste byly zvyklé, ale pro velký zájem budeme pokračovat tady v diskutárně. Takže se i nadále máte každý týden na co těšit 🙂
A čím začneme dneska? Něčím co je pro mnohé z nás aktuální ZAVAŘOVÁNÍ
- Zavařujete ovoce a zeleninu?
– Máte nějaký osvědčený recept?
– Koupíte si raději v obchodě již hotovou zavařeninu?
– Myslíte si, že se zavařování v dnešní době vyplatí?
Abych to tady hned ze začátku nezaplnila recepty (zavařuji každý rok spoustu ovoce i zeleniny a zkouším i různě experimentovat), napište mi, o co byste měli zájem.
Protože sezona některých druhů ovoce už skončila, nemá cenu teď psát např. jahodové, borůvkové…… recepty. Ale určitě se toho najde ještě spousta. Už jste třeba zkoušeli melounovou marmeládu?
Já ji dělám každý rok a děti ji mají moc rádi. Takže se už můžete na recept těšit.
- Jak jste na tom s ovocem a zeleninou letos?
U nás to je letos velká bída. Letos poprvé toho budu mít zavařené hodně málo. Na zahradě u nás i u babičky všechno pomrzlo 🙁 .
Už se těším také na vaše recepty a nápady o co byste měli zájem 🙂
Hezký večer. Letos jsem zaváření omezila jen na to co se opravdu sní. Takže okurky, rybíz, třešně, jahody a marmelády broskvovou, třešňovou, jahodovou a rybízovou. Z rybízu máme rádi šťávu. Dnes jsem “zadělala“ na dýňový džus. Ještě nikdy jsem ho nedělala, takže jsem hrozně zvědavá jak to dopadne. Zbytek dýně šel na dýňovou polévku, kompoty z dýně se u nás moc nemusí.Doufám, že se to bude dát pít :-/ Dělám také kečup a to s cuketou. Čekám na švestky a budou povidla. Celý léto s tím takhle blbnu a pak to rozdám:-) Hodně kompotů taky použiju na pečený čaj, který máme v zimě moc rádi. Kromě okurek zavařuji v troubě. Okurky dorůstají postupně, takže ty zavářím v hrnci. Šárka
Jelikož se letos urodilo dost rajčat, tak po x letech se dnes moje mamka vrhla na mišmaš (rajčata, paprika, cibule, pečené maso,..) na topinky.
Lien agar se dá koupit třeba zde http://www.prodejbylin.cz/agar_rasa_mlet a/index.html nebo se zeptej v cukrářských potřebách. A ještě by ho měli mít v prodejně se zdravou výživou.
Danasi, příště budu vědět na koho se obrátit 🙂
Hanzlici, tak to mě mrzí, mě zatím ztuhla vždycky.
Bamisko, holka já již 2 hodiny hledám recept. Jo nejlepší je se stěhovat a chodit do práce, pak vyhořet a ve výsledku nevýš kde co máš.
Jen si vzpomínám, že potřebuješ nestříkané pomeranče, což je problém. Mě je manžel vozí trhané přímo ze stromu ze Španělska, tak to řešit nemusím.
Krájeli se i slupky z několika pomerančů, potom se mačkala šťáva z ostatních, dužina se dávala do plátýnka, asi bych použila gázu. To vše se dalo sladit , proležet, i s vodou. Poměr z hlavy nevím. Pak se to plátýnko vytáhlo vymačkala se šťáva, dalo se to vařit, do zhoustnutí a plnilo do sklenic.
To si pamatuji jak jsme ji ve Španělsku vařili u známých. Nejsem si jistá, zda tam přidávali i citron. Jistě jsme se u toho hodně nasmály, neb nejsem tak znalá jazyka a domlouvali jsme se česko-španělsko-anglicky. A hlavně rukama nohama. A popíjela se Sangria, ale ta pravá Španělská s ginem a ovocem chlazená z lednice.
Jisté je, že budu muset pohledat, a když nenajdu budu psát známým do Španěl.
ze zeleniny jsem dělala lečo už je ve špajsce, zelí nenakládám, ted už né kdysi ano….a dělám jen papriky na chlebíčky….dřív jsem dělala čalamády a ostatní to nejedí…
danasi ty jsi teda přímo ukázková…co ten receptík na pomerančovou marmeládu?? naši ji přivezli kdysi z řecka a byla mnam…
Lečo se u babičky dělá, když přebývají rajčata. Jinak dělají každý rok okurky – máme rádi pikantní a kyselé, většina kupovaných jsou na nás sladké (dokonce ani okurky od tchýně mi nechutnají, protože jsou sladké a to jsou prý “pravé znojemské“ 😀 ). No a zelí mamka s babičkou nakládaly každý rok, letos poprvé ne, protože jsou ho stále zásoby a nikdo je nelikviduje… Dělaly ho vždy moc, mají takový ten obrovský 30tilitrový kameninový hrnec na kvašení, smrděl tím vždy celý byt ale výsledek byl vždy luxusní 😉
Jinak se občas naloží třeba paprika na chlebíčky. Ale už to není jako dřív, kdy se u babičky konzervovalo snad úplně všechno ze zahrádky 😀
jsem zvědavá jak dopadneme my, letos musíme připravit půdu na záhony, vyměnit půdu ve skleníku a příští rok to začne … už si začínám schovávat zavařovačky 😀
Ahoj, nuninko
Zaprvé, příště volej, já rozdávám na všechny možné i nemožné strany a spousta toho šupajdila i na kompost.
Mě vůbec nenapadlo, že ti to pomrzlo.
Chceš něco? Třeba broskve, těch mám spoustu zavařených. Rebarboru mám i ve sklenkách na zimu na koláč a taky ji rozdávám, jedině malin jsem měla málo, chtěla jsem udělat domácí šťávu. Ale náše fenka miluje ovoce také a maliny ji chutnají i jako rostlina. Postupně mi je od zadu vyškubala a snědla. Jahody také musím hlídat. Protože, když je objeví první jsou její.
Kromě okurek, ty jsem letos neměla zasazené, mám zavařené skoro vše.
Marmelády z třešní, jahod, špendlíků, rynglí, rybýzu. A povidla ze švestek.
Kompoty z třešní, meruněk, broskví, angreštů, švestek a rynglý. Ještě mě čekají jablka a hrušky.
A také se chystám na přesnídávky, domácí jsou určitě bez chemie.
Kopr mám jak sušený, tak naložený, lečo, kečup, čalamáda.
Dále mám nasušené bylinky jako majoránku, oregano, mátu, lípu atd.
Třešňovice je již vypálená, mošt se stáčí a jabkovice pěkně kvasí.
Bezinkový sirup jsme již spotřebovali, škoda.
Právě jsem říkala mé drahé polovičce, aby dovezl melouny ze světa. Vyzkoušíme tu tvou marmeládu a v zimě ještě zkusím pomerančovou. Mám recept od známých ze Španělska.
Sousedovic děti chodí mlsně, kolem oken, když začnu vařit a čekají s hrnečkem, jestli mi zbyla trocha nějaké marmelády, která se nevešla do sklenic. No posledně to byl ale soused, který ulovil zrovna marmeládu ze špendlíků. Sousedka si pak stěžovala, že ji nedal ani ochutnat.
Ta melounová nám vůbec neztuhla 🙁 S tím agarem to vyzkoušíme, díky za tip 🙂
Teda nuninko díky, ještě někde sehnat agar a vyzkouším to.
Jak jsem slíbila, dříve jsem nestíhala, tak teprve dneska 🙂
Marmelády bez cukru
2 kg ovoce,
1 lžička soli
lžíce agaru
Ovoce očistíme, vypeckujeme a umeleme v mlýnku na kaši. Osolíme, promícháme a takto vaříme asi 2 hodiny v hrnci bez poklice. Často mícháme, jinak se marmeláda bude ke dnu hrnce připalovat. Ke konci přidáme agar rozmíchaný v troše vody a ještě chviličku provaříme. Hotové a ještě horké plníme do sklenic. Zavíčkujeme a zavařujeme 30 min na 80°C ve vodní lázni.
Kompoty
Ovoce
sůl
Ovoce očistíme a nakrájíme dle potřeby. Na dno sklenice dáme trochu soli. Ovoce plníme do čistých skleniček a zalijeme vodou. Zavíčkujeme a zavaříme 30min na 80°C.
Sůl se kdysi běžně používala místo cukru, protože sůl sladkost z ovoce vytáhne.
- Zavařujete zeleninu?
– Děláte třeba lečo?
– Nakládáte zelí?