Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařujete ovoce a zeleninu?
Zdravím všechny příznivce vaření. Všem moc děkuji za váš zájem o mé články a protože je Petra šikulka, máme pro vás překvapení.
Články už sice nebudou vycházet tak jak jste byly zvyklé, ale pro velký zájem budeme pokračovat tady v diskutárně. Takže se i nadále máte každý týden na co těšit 🙂
A čím začneme dneska? Něčím co je pro mnohé z nás aktuální ZAVAŘOVÁNÍ
- Zavařujete ovoce a zeleninu?
– Máte nějaký osvědčený recept?
– Koupíte si raději v obchodě již hotovou zavařeninu?
– Myslíte si, že se zavařování v dnešní době vyplatí?
Abych to tady hned ze začátku nezaplnila recepty (zavařuji každý rok spoustu ovoce i zeleniny a zkouším i různě experimentovat), napište mi, o co byste měli zájem.
Protože sezona některých druhů ovoce už skončila, nemá cenu teď psát např. jahodové, borůvkové…… recepty. Ale určitě se toho najde ještě spousta. Už jste třeba zkoušeli melounovou marmeládu?
Já ji dělám každý rok a děti ji mají moc rádi. Takže se už můžete na recept těšit.
- Jak jste na tom s ovocem a zeleninou letos?
U nás to je letos velká bída. Letos poprvé toho budu mít zavařené hodně málo. Na zahradě u nás i u babičky všechno pomrzlo 🙁 .
Už se těším také na vaše recepty a nápady o co byste měli zájem 🙂
Sary,to nevadi,holky uz poradily :- D …ja stejne muzu ovoce “ jen “ kupovat,ziji v Uk,sice
mame dum,ale zahradku teprve zvelebuji a ovoce tam nemam,sotva stiham kyticky,nastesti,tady je i ovoce velmi levne,celorocne 😀 😀
stejne jsi vcelivka :- D
Diky,Meggi
Zdravím. Ono toho opravdu zas tolik není. Zavářím po max 10 sklenicích. Mimochodem dýňový džus se svěle povedl.
Meggi, omlouvám se, že jsem nereagovala, ale byla jsem mimo net. Do toho pečeného čaje můžeš dát jakékoliv ovoce a také i ten zázvor (jak čerstvý, tak mletý). Je v něm výborný. Já používám co zrovna dům resp. zahrada dá. Takže jablka, hrušky, kompotovaný rybíz (červený, černý), třešně (nevypeckovávám), angrešt, borůvky a v zimě i citrusy. Je skvělé, že je pokaždé jiný. Na ochucení používám koření na jablečný závin. Je to směs skořice a dalšího koření. Tuším, že je v něm i badyán… Krásně voní.
Bamisko, zavářím v troubě taky několik let. Vezmu hluboký pekáč,dám do něj teplou vodu, postavím do něj sklenice víčkem nahoru, aby se nedotýkaly. Zavářím na 200°C veškeré ovoce podle tvrdosti na 15 – 20 min.,okurky na 25 min. (teď je dělám v hrnci po pár sklenkách, dřív jsem je měla najednou trhané od soukromníka).Nastavím troubu na pečení zvrchu i zespodu. Šárka
Bami, v troubě zavařuji už několik let. a víceméně jako Danasi, ovoce na 80°C mezi 35-45 min. Zeleninu podobně.
Když dobře zavíčkuješ sklenice, není co zkazit 🙂
tak mám na zkoušku 3 sklenice okurek z vlastní zahrádky .-).
No a přidám trošku do mlýna.Recept na džem z rajských,který jsem nikdy nevyzkoušela,takže nevím.Prej má to být falešná meruňková.
-3kg rajčat vařit,rozmixovat,propasírovat.
Přidat 1 a 1/2kg cukru,1 vanilkový cukr.Vařit hodinu.Přidat 3x pektogel /je to z roku 1982-83,takže ani nevím zda se vyrábí :-D/,2lžíce kyseliny citronové,1 a 1/2 dcl rumu.
Horké lít do slenic.Zabalit do deky a nechat vychladnout.
No rajčata tu mám a ještě plno dojíždí na záhonech,takže zkusím.Horší je,že sklenice se zlikvidovaly,takže nejdřív musím pár jich schrastit.
Jinak díky za recepty.Budu alchymista zkoušet co to dá :-).
Bamisko, zavařovala jsem v troubě. Např.: ovoce na 80˚C, po dobu 45 minut. Předehřeju troubu na požadované stupně. Do velkého pekáče naskládám sklenice, na dno vodu a zavařuji po danou dobu.
nuninko dekujii za recept na peceny cajik :- D…!!!
ja miluji zazvorovej,naucila jsem se ho pit tady,pridam ciron,med..pri nachlazeni,
pocitu zimy,i na boleni briska..a taky vsemozny zeleny cajiky,i bylinky..mam i caj na sladky
spanek 😀 ..a miluji jasminovy a angicky snidanovy caj.. a medunku,ten zase posila mamka,edice cajiku od babicky Ruzenky-medunka s pomerancem( doporucuji!!).taky hodne posilam
caje do ceska ,hlavne kvalitni sypany,kamaradka zde,ma kavarnicku:-)… v zime slupky od jablicek,zalit vric.vodou,rum,med,citron..prominte,
odbocuju 😀 😀
Meggi
šárko teda ty toho děláš mooooc….
ted jdu zkusit zavářet do trouby, tak jsem zvědavá jestli mi chytnou víčka…..nedá někdo osvědčené jak zavařuje v troubě??
udělala jsem tousty a kečup 😀
zapečený čaj také dělám, teda loni jsem dělala prvně 😀
jaké ovoce se vám osvědčilo a chutná v čaji nejvíce??
Meggi, čajík je moc dobrý určitě ho zkus udělat 🙂
Pečený čaj
2 kg ovoce
1kg cukru
štáva z jednoho citronu
rum
skořice
4 hřebíčky
Ovoce očistit a nakrájet na kousky. Dát do pekáče, přidat cukr a dobře promíchat. Přilít rum, zasypat skořicí a přidat hřebíčky.
Péct v troubě, občas promíchat na (100°C asi 1 hodinu).
Horké plnit do sklenice a hned zavíčkovat 🙂
Rum podle chuti, cukr můžeš dát i třtinový 🙂 přeji dobrou chuť.
Jste mě tady navnadili recepty, úplně valím oči, hlavně nad zavařováním v myčce 🙂
Jinak okurky bych nikdy v pračce neprala, no nevím, ale na stěnách pračky určitě ulpívají kousky prášků a ta aviváž, no ne, to je radši drbkám ručně kartáčkem 🙂
Já letos zavařila hodně moc okurku, u nás máme rádi sladkokyselé, včera jsem otevřela jednu sklenici na zkoušku, tak spíše pikantnější a pěkně křupkají, mám už roky napsaný nálev na určitý počet sklenic 🙂
Naskytla se mi možnost nakoupit meruňky, takže mám i ty zavařené, zkoušela jsem z těch měkkých udělat poprvé marmeládu, hihi, mi neztuhla, ale je z toho spíš takové pyré, ale vyzkoušela jsme tím polít moučník a super chuť i konzistence 🙂
Zvládla jsem i lečo, to u nás letí fofrem pryč, ale tak já to cpu pod maso a všude možně 🙂
Tak mě zajímá, chtěla jsem vyzkoušet lečo přímo s uzeninou a nevím, zda by tak dlouho vydržela ve sklenici, nemá někdo recept na takový druh leča??? i ten rajský protlak bych tam ráda prdla, chtěla bych takové, které prodávají přímo v obchodě 🙂
Dělala jsem i višňový sirup, taky se mi poévedl 🙂
Chci ještě udělat nějakou mlsku se zelím, jako čalamádu, mám pořád v hlavě, zelí, mrkev nastrouhat, zalít nálevem 🙂
Jinak milujeme opalované papriky na plotýnce, opálí se ta slupka po jedné, pěkně pracné, pak se stáhne a naloží do sklenic s olejem, lahůdka k alkoholu, pěkně ten olej promastí cesty a játra 😀
Dělávala jsem i zeleninu do polévky, mrkev nastrouhat, hrášek, květák, petrželka, brokolice, zalít nálevem a taky mňam, ale tchýně už pár let všechno cpe do mražáku, takže s takovým zavařováním mám smůlu 🙂
Jo a zavařovala jsme minulej rok hrušky, ale dala jsme do sklenice asi moc hřebíčku, tak jsme je vyhodila, byly hořké 🙂
SARKA-; ty jsi teda vcelicka,prej jen to,co snime 😀 sikula!… taky jsme vzdy tak zavarovaly s mamkou..i tu stavu atd..a povidla miluji,nastesti je maji i tady 🙂
MUZU POPROSIT,JAK DELAS TED PECENY CAJ? znam ho,pila jsem ho,tak proc ho neudelat
domaci,chutnal moc 😀 ..dekujiiiii,Meggi