Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
staré, levné téměř zapomenuté recepty??
Tak na založení tohohle tématu mě přivedla dnešní manželova večeře. Uděla mlíkovou polívku a já si tak pochutnala. Zároveň se musím přiznat, že ty dobrůtky co vařila babička jsem se nestihla naučit….. a mamka je ani nedělala, tak jsem si říkala jestli by jsta nevytáhli jednoduché, levné receptíky ať už jako inspiraci nebo vzpomínku na babičky, maminky….
Nemusí to být jen od babiček, ale tak nějak člověk neví co by vařil aby to pořád nemuselo být maso, v dnešní době kdy peněz není nazbyt bych docela ráda uvítala prokládat to levnými receptíky ale také se mi nechce stále točit, koprovka, zapečené brambory, zelňačka….
Tak to je dobrý téma, určitě si z toho něco vyberu a vyzkouším. Nedávno jsem dělala kulajdu a dcera na to koukala a pak do ní jen lítala. Také je dobré kyselo, ale to je spíš jen oblastní jídlo a nemusí chutnat každému.
Kyselo
Dám vařit vodu se sušenými houbami a kmínem, dám vařit brambory, osmahnu cibulku a tu přídám do té vody, sleji vodu z brambor také do základu polévky, rozmixuji nebo rozvrtím kvas a při stálém míchání vleju do polévky, zaleju hodně mlékem a je hotovo, podle chuti přisolit. Na talíř se dávají pak smažená vajíčka a brambory a zeleje polévkou.
lien děkuju za receptík na škubánky babička je také dělávala a u placek když jsi o nich psala mi plesalo srdce…vyzkouším a uvidíme jaké to bude, u nás se to jedlo s mákem
mrkvové buchty znějí zajímavě…já znám akorát mrkvovou bábovku…ale on tady každý receptík zní fakt dobře děkuju za připsání
no a ostatní doufám že najdou chviličku a něco připíšou 😀
pako, mrkvové buchtičky mě zaujaly, určitě vyzkouším
babofko škubánky taky miluju, já je dělám tak, že uvařím brambory bez kmínu, vodu si sliju ale nevyliju, udělám vařečkou díry do brambor, nasypu mouku, pro první pokusy radím hrubou, ale z 1/2hrubé jsou lepší, z hladké jsem si ještě netroufla ani nevím, zda je možno. Naliju zpátky vodu, přiklopím a nechám 20minut propařit mouku. tuto fázi dělat co nejrychleji, aby se mouka mohla propařit, ne ležet na vlahých bramborách, musí být vařící, babička stavěla na celou dobu na “kraj plotny“. Potom sliju přebytek vody
(většinou ale není třeba), osolím, přidám kus másla a rozštouchám na hustou hmotu a hotovo. Co se na ně dá potom už je na uvážení každého, jdou nasladko – mák, strouhanka, tvaroh, ořechy…., naslano – škvarky, sýr, jen máslo, s podmáslím, zelím i jako příloha k masu, výborné.
Když zbydou, druhý den z nich vytvaruju silné placky a opékám na másle, taky mňamka.
Jen chci ještě napsat, že první pokusy nemusí vyjít, protože odhad množství mouky je skutečně na zkušenostech kuchařky.
Bami, to je hezké téma 😉
Babička dělávala kedlubnové zelí. Ale mně nikdy nechutnalo (já raději kedluben čerstvý a ne tepelně upravený), takže ani receptem neposloužím.
Babička dělávala taky zelné placky, ty jsem se naučila taky dělat, je to mňamka. Kyselé zelí uhňácat s hladkou moukou a sádlem (pro zdravuše místo sádla olej). Těstíčko tak akorát uválet na placky asi 0,5 cm silné a upéct (spíš sušit) v troubě.
A škubánky. Receptem neposloužím, neumím, vlastně co babička zemřela, nikdy jsem je už nejedla 🙁
A ke škubánkům dělávala “omáčku ze šťávy“. Tedy ze šťávy z kyselého zelí. Byla to lahoda. Taky jsem už od té doby nejedla. Kdo jste holky z Chodska a recepty znáte, moc prosím!!!!! 😉
A pak ještě “šlejšky“. Tedy bramborové šišky obalené ve smažené strouhance nebo zapečené s vejci. Lahoda neskutečná! 😉
A děda vždycky miloval nudle s mákem, jednoduché a levné, ty občas taky dělávám a nebo brambory s tvarohem. To taky můžu, ale málokterému chlapovi to chutná 🙂 Obvykle se zeptá: “a kde je maso???“ 🙂
děkuju za další příšpěvky vyzkouším
pako tak až bude chvilka připiš další…
já dnes dělala prvně cibulačku a manža si mlaskal…
Staré recepty, to je moje. Napadá mě Grenadýrmarš, u nás velice oblíbený. Na sádle nebo oleji zpěníme velkou cibuli na kostičky, přídáme kousek uzeniny taky na kostičky, úplně stačí obyč. točeňák apod. Po osmahnutí vše zapšíme sladkou paprikou, můžeme i trošku pálivé, a vmícháme na kostky nakrájené vařené brambory a uvařené těstoviny, nejlepší jsou fleky nebo nudle. Množství těst. a brambor tak půl na půl. Vše společně prohřejeme osolíme a podáváme s okurkou. Je to vynikající.
Pak mě napadá jídlo nevím jestli je to správný název Kantorské sejkory. Z bramborového těsta se vyválí placka, rádýlkem nakrájíme menší čtverečky a na plechu vymazaném sádlem upečeme z obou stran do zlatova. Upečené promícháme s dušeným kyselým zelím a smaženou cibulkou. Taky mňamka.
Ty nudle se zelím, jak píše Lien taky někdy dělám, akorát zelí dusím na sádle.
A místo buchet s klasickou nádivkou zkuste někdy mrkvance. Vyrobíme si klasicky kynuté těsto a než vykyne, připravíme nádivku. Asi půl kila mrkve a dvě menší jablka nastrouháme na jemno. Osmahneme na kousku másla, podlejeme asi 1dl mléka, podle chuti osladíme, můžeme i vanilk. cukrem, přidáme trošku skořice a citrónovou kůru i šťávu. Podusíme doměka a necháme vychladnout. Pak tvoříme buchtičky, dáváme na pečicí papír ne na těsno, ale jako koláčky, potřeme máslem a upečeme. Ještě horké znovu potřeme máslem a pocukrujeme. Dobrou chuť.P.
Moje babička dělala “pekařskou bídu“… Vysvětlovala to tak, že v rodině u pekaře vždycky bylo hodně pečiva, které se dalo spotřebovat, v každé rodině byl tvaroh a mák….takže…
Starší rohlíky na větší kousky, nebo kolečka, smíchat s tvarohem a cukrem a rozpuštěným máslem… Případně maková varianta…
Babička udělal vždycky dvě velké mísy (jedna tvarohová, eejdna maková) a my jsme se mohli “utlouct“, jak nám to chutnalo…. 🙂
ctiradka
bami to je v podstatě jako ta uhlířina ale bez klobásy s cibulkou a poodává se to i jako příloha, když nechceš dělat noky, můžeš místo nich dát těstoviny.
děkuju za příspěvky vyzkouším neznám z toho nic
holky nevím jak se to dělalo, ale byla to kaš a snad se tomu říkalo přes bidlo????? kaše, noky, na to cibulka???? poradíte jak na to
jo kedluben si od babičky taky pamatuji mnamka, bohužel nikdo už takový neumí
a u nás uhlířina,
papriková klobása (vyplatí se nešerřit), noky, brambory,
klobásu na kousky jen poválet na másle (hodně) přidat vařené brambory celé nebo půlky a noky – hotovo.
Noky: hrubá mouka, kvasnice, mléko, sůl, nepříliš tuhé těsto, nechat zkynout, lžící házet do vařící vody (klidně k bramborům) asi deset minut vařit, hned po vyndání roztrhnout napůl, rády se zdrcávají.
Maminka někdy dělala když zbyly houskové knedlíky místo noků, ale není to ono.
Flíčky se zelím
fleky raději domácí, uvařit
hlávku zelí nakrájet na MÁSLO a dusit dozlatova, sůl, pepř trochu kmínu, smíchat s fleky a hotovo. Taky mi dost chutná.