Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Pomooooc...jak na marcipán???
Ahojky cukrářky:o)
Už celý týden si říkám, že Vás musím poprosit o radu jak na marcipán. A zase to dělám na poslední chvíli 🙁 …budu ho tvořit sice až zítra, ale…jsem fakt nepoučitelná!!!
Prosím o nějaký obzkoušený dobrý receptík na marcipán a hlavně…budu ráda, když mi prosím poradíte jak na něho…nějaké ty fíglíky.
Děkuji mooooc a pěkný den 🙂
😀 koukám, že úpůvodní recept je od Nuninky, ale já ho mám od Bamisky 😀 *
Mám info od kámošky, že ta hmota, co je tady v příspěvku jako link na webu, tak je úžasná. Taky mi dávala recept. Ještě jsem ji nezkoušela. Zkoušela jsem od Bamisky (mléko,salko aroma) a dobře se s ní pracovalo. Na to, že jsem potahovala a vyráběla poprvé… Jsem spokojená 😀
Já mám spíše problém sehnat ty gelové barvy 🙁 Dá se rozpustit prášková a malovat s ní štětcem??? Nebo ji musím jen zapracovat do hmoty? Díky!!! *
Jééé, chtěla jsem vám poslat fotku dortu, co jsem dělala, ale nevím, jak se to posílá 🙁 Jsem tele! :-/
Bamiska už receptík napsala :-))
Suodal, buhužel na marcipánovou hmotu je potřeba sušené mléko 🙁
Ještě se dají udělat hmoty bez suš. mléka viz. recepty níže, ale musím říct, že nejlepší je recept který tady už dala bamiska. Tyhle nejsou špatné, ale není to úplně to pravé ořechové. A pokud budeš chtít udělat nějaké figurky, tak je ale nedoporučuji. Ty jsou akorát na potáhnutí dortu.
Takže pokud budeš chtít, tak vyzkoušej 🙂
Mandlový marcipán
(není třeba suš. mléko) ale nevím jaký je, ještě jsem nezkoušela.
100g mandlí,100g cukru moučka+ na dosypávání,1 malý bílek
mandle spařit,oloupat a nechat dobře proschnout,pak pomeleme na kaši (já mlela na mlýnku z mixi vacsy),pak přidáme do mandlí bílek a cukr a hněteme,já musela přidat mnohem víc cukru,protože mandle byly ještě dost vlhké a taky záleží na množství bílku,dělala jsem to poprvé.Potom jsem si těstíčko obarvila barvami,mám jen obyčejné sypké.
nebo ještě
Marshmallow hmota (pozor bývá sladší)
marshmallow bombony, 2 lžičky větší vody, 4 lžičky větší pšeničného sirupu, citr. šťáva a barvy gel.
mám vyzkoušené, že jde udělat i z gumových bonbonu.
před rozehřátím marshmalownů pokapat citronem a přidat dvě lžičky vody, čtyři pšeničného sirupu a samozřejmě barvu a nakonec po rozehřátí samozřejmě jak se dává moučkový cukr, můžu říct, že to byla bezva plastelína a dobře se s ní dělalo.
Nedoporučuji dělat den dopředu.
Bamísku, děkujííí za info 🙂
Jen se obávám, že u nás nebudou mít to sušený mlíko 🙁 No, uvidím…letím do obchodu zjistit situaci. A cestovat do města 30 km tam a zas zpátky, dnes bohužel nestíhám.
Ale další dortík budu dělat cca do 10 dnů, pak znovu za cca týden a koncem května má narozky Honzík. A v půlce června má přítelův tatínek 70 let, tak chystáme oslavu. No a nevím jestli taky něco neupeču. Se teda “udortuju“.
Návod si hned uložííím 🙂
Marcipánová hmota
Od: nuninka
Přijato: 10.02.2011 14:02
1.Krásně tvárná marcipánová hmota
1 krabice sušeného polotučné mléka Laktino, 1 plechovka SALKA, 1/2 dcl vody, 1 lžička mandlového aroma (já dala hořkou příchuť), potravinářské barvy (já měla jen sypké, gelové by byly asi lepší), Solamyl
Jednoduché a rychlé, nechá se vyválet do tenka a nepraská, dají se z ní modelovat různé ozdůbky, kytičky a zvířátka
Do misky prosyjeme sušené méko, přidáme Salko, vodou jsem propláchla plechovku od Salka, přidáme mandlové aroma a hmotu zpracujeme. Pokud by se vám hmota lepila na ruce, zkuste si je natřít olejem. pokud je hmota řídká, přidejte suš. mléko, nebo podsypte moučkovým (prosátým) cukrem. Je – li tuhá namočte si ruce vodou a zapracujte, nebo postupně přidávejte po troškách vodu, až do požadované konzistence. Hmotu jsem si připravila den předem a před zpracováním jsem ji nahřála asi 20 sekund v mikrovlnce. Vyválela jsem placku (podsypala jsem si Solamylem), kterou jsem přenesla na dortík pomocí válečku. Aby mi držely ozdůbky, podmázla jsem je štětečkem namočeným ve vodě a chvilku přidržela.
Hmota vydrží dobře zabalená v lednici podle doby spotřeby sušeného mléka
2.hmota z marshmallow
marshmallow bonbóny, moučkový cukr, sušené mléko, mandlové aroma, čokoláda, olej
-do misky vymazané olejem nasypeme bonbóny, na dort o průměru formy 23cm jsem dala trošku víc, než půl sáčku. Přidáme cca dvě lžíce vody.
-zahříváme v mikrovlnce na plný výkon asi 20 sekund, v průběhu můžeme promíchat lžící potřenou olejem (to aby se na ni hmota nelepila)
-teď bod, který nemusíte udělat, přisypeme trochu čokoládové polevy nebo čokolády a vmícháme do hmoty, znovu zahříváme, dokud není vše tekuté a spojené (v této fázi přidáme barvivo, v tekutém se dobře rozpouští, používám práškové i gelové)
-přisypeme půl napůl moučkový cukr a sušené mléko a nakapeme esenci, smícháme. většinou vždy přisypávám po troškách. Ve chvíli, kdy už lžící hmotu těžko míchat, vyklopím ji na pracovní plochu posypanou moučkovým cukrem a prodělám, dokud nepřestane lepit.
-vyválíme na Solamylu. Může se stát, že je hmota moc tuhá, pak ji dáme na pár sekund do mikrovlnky (záleží podle velikosti, ale raději méně než více, přidat můžete vždycky). dneska jsem měla hmotu dokonce takovou, že jsem při vyvalování nemusela téměř podsypávat, ale zato jsem se více nadřela při rozvalování, byla tužší. Díky tomu ale zase gumovější, netrhá se, je taková pružná…
-Dort, který je slabě pomazaný a důkladně vychlazený
Na něj přeneseme dostatečně velkou vyválenou placku hmoty na potahování a nahrubo hřbetem ruky marcipán na bocích srazíme dolů.
A ještě se můžeš zkusit podívat na tento recept-
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094
tohle mi psala nuninka když jsem pekla já….jen jsem nepodsypávala solamylem ale moučkou a byl sladkej a dobrej…at se dílo daří a čekám pak fotečku
Ahojky cukrářky:o)
Už celý týden si říkám, že Vás musím poprosit o radu jak na marcipán. A zase to dělám na poslední chvíli 🙁 …budu ho tvořit sice až zítra, ale…jsem fakt nepoučitelná!!!
Prosím o nějaký obzkoušený dobrý receptík na marcipán a hlavně…budu ráda, když mi prosím poradíte jak na něho…nějaké ty fíglíky.
Děkuji mooooc a pěkný den 🙂