Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Bylinková \"zahrádka\" na okně 😉
Ahoj holky, kuchařinky,
podělte se o zkušenosti, jaké bylinky pěstujete s úspěchem (!) na okně. Baví mě mít i pro oko, i pro použití, nějakou tu petrželku, pažitku, bazalku, mátu, apod. Ale nějak se mi opakovaně nedaří udržet je. Koupím v supermarketu vypěstované bylinky v květináči a zhruba do 14 dní žloutnou, sesychají a nepřišla jsem na to, jestli chtějí zalévat méně (dávám jim snad obden, protože mi připadá, že furt chřadnou, slábnou, prostě uvadají) nebo více nebo co vlastně chtějí?
Jak to děláte vy? Kupujete vypěstované bylinky? Nebo si pěstujete své?
Předem díky všem za zkušenosti a názory 😉
babofko,
já bych řekla, že to pěstují za nějakých super podmínek a pak to nastrkají do těch kelímků, nikdo to nezalívá a člověku to doma chcípne.
Jinak já jsem kozel zahradníkem, takže ani nevím, která bylinka je trvalka a která letnička:-). Takže co nepřežije zimu, to kupuju na jaře nový. Pažitka a petrželka v pohodě vyroste z kupovaných semínek a majoránku a bazalku kupuju v zahradnictví v květináčku a přesadím.
No holky, to mi teda řekněte, co s tím v těch marketech dělají, že jim jdou tak nádherně!!! Na druhou stranu jsem ráda, že nejsem mizerný pěstitel sama :-)))
Ivčo, jako cílená jednorázovka mi přijdou zas docela drahé 🙂 Třeba petržel se dá koupit taky čerstvá řezaná a je jí mnohem víc než v květníku…
Lussy, o truhlíku jsm taky uvažovala, ale spíš dovnitř, na zimu. A dáváš tam vypěstované ze semínka nebo přesadíš nějaké koupené?
Babofko, taky mám špatné zkušenosti s kupovanými bylinkami z marketů. Ty jsou tak dobré jako “jednorázovka“, tedy ne na pěstování a udržování, ale na použití hnedka a pak květináč vyhodit:-(
Já jsem vypěstovala za oknem (okno na jih, takže hodně sluníčka) bazalku, nádhernou, hustou, ze semínek, co jsem koupila v Hornbachu.
Pažitka se mi nedařila, bylo jí sice hodně, ale byla děsně hubeňoučká, slaboučká. Mamka jí má venku na zahradě, super tlustou, takže pažitku už nepěstuju, asi chce venkovní prostor:-)Taky petrželka byla nic moc, sice hodně, ale taky slabá:-(
Vcelku s úspěchem se mi podařilo vypěstovat ze semínek majoránku a tymián.
babofko,
já pěstování doma za oknem vzdala, kupované mi odešly jako tobě a když jsem zasadila svoje, byla to bída.
Takže pěstuju venku v truhlíkách (na záhoně by mi je psi zlikvidovali) pažitku, kadeřavou petržel, majoránku a bazalku. No a na zimu to řeším tak, že jsem je ostříhala a nacpala do mističek do mrazáku a v případě potřeby přihodím do jídla. Je to lepší než tam dávat sušený bylinky i když čerstvý by byly samozřejmě nejlepší:-)
danasi, díky za tip, mrknu na to, to mě nenapadlo dát do ledničky 🙂 Jednou jsem ji ostříhala a je fakt, že zase krásně pustila, ale sotva z poloviny co byla dřív.
Jarmu, já zatím venkovní záhonek nemám, ale bude a nemůžu se dočkat. Babička pěstovala na zahrádce spousty bylinek a šly jí skvěle. Dokonce i tebou zmiňovaná bazalka byla taaak silná a košatá, že já ji na okně nikdy takovou nevypěstovala. A byly to stejně velké “ségry“, pár jich šlo ke mně na okno a zbývající holky na zahrásku k babičce. Já ji na okně měla vysokou, štíhlou, přestože jsem ji prostřihávala… 🙁
A jaké “antibiotikum“ manža donesl? Já si koupila aloe, že vyzkouším v případě potřeby jeho léčivé účinky. Zatím (ťuk, ťuk, ťuk) zůstala nevyužitá 😉
Třeba pažitka ze záhonku se má do hrnku na okno dávat až po prvním omrznutím. Tak to možná platí i pro ty ostatní.
Jinak teda konstatuji, že bylinky ze supermarketu jsme se párkrát snažili zasadit do venkovního záhonku, ale nevydržely… Buď zežloutly a uschly, nebo je sezobaly kosáci (či ožrali slimáci). Extrém byl koriandr – ten v tom květináčku ani neměl nějaký kořenový bal – přišlo mi to, jako by to jen ustřihli a do hrnku “naaranžovali“…
Doma na okně máme celoročně rozmarýnu a bazalku – ta nám venku dýl jak den dva nevydrží (kvůli havěti).
A teď manža donesl nějakou rostlinu “antibiotikum“…
http://www.ceskatelevize.cz/porady/10302107148-hodinovy-manzel/410236100181008/video/
To by měl být díl s bylinkami, je to skoro na konci. Jako poslední.
Na ČT1 je pořad hodinový manžel. Tam to pěkně vysvětlili. I to, že je máš ostříhat, dát na měsíc do ledničky. Rostlinky si pak myslí, že už byla zima, a pak je znova zasadit a ony se ti pěkně odmění, novou překrásnou úrodou.
Ahoj holky, kuchařinky,
podělte se o zkušenosti, jaké bylinky pěstujete s úspěchem (!) na okně. Baví mě mít i pro oko, i pro použití, nějakou tu petrželku, pažitku, bazalku, mátu, apod. Ale nějak se mi opakovaně nedaří udržet je. Koupím v supermarketu vypěstované bylinky v květináči a zhruba do 14 dní žloutnou, sesychají a nepřišla jsem na to, jestli chtějí zalévat méně (dávám jim snad obden, protože mi připadá, že furt chřadnou, slábnou, prostě uvadají) nebo více nebo co vlastně chtějí?
Jak to děláte vy? Kupujete vypěstované bylinky? Nebo si pěstujete své?
Předem díky všem za zkušenosti a názory 😉