Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
zdravé pečivo
Dobrý den,
můžete mi prosím napsat váš názor na pečivo? Začala jsem kupovat slunečnicové, šestizrnné bagety, myslíte, že je vážně tak zdravé, jak se píše? Hledala jsem na internetu nějaké informace ohledně pečiva, že bílé pečivo je jen prázdná kalorie, to vím, ale chtěla bych zhubnout, proto jsem se zaměřila na pečivo zdravé. Co myslíte? Je samozřejmě drahé než klasický rohlík. Jakému pečivu holdujete vy? Může zdravé pečivo jíst i má dvouletá dcera? Děkuji za vaše názory. Hanka
O přibarvování “celozrnného pečiva“ vím. Nicméně na některých je to vidět krásně a jiné bych řekla, že mohou být bez karamelu. Mluvilo se o tom hodně a mluvilo se, že jen podezřele tmavé pečivo je barveno. To říkali mimo jiné i proto, že si lidé myslí, že čím tmavší je pečivo, tím zdravější. A ono je to i poznat na chuti. Troufám si říct, že vím, kde je pečivo obarveno a které není. Třeba sójové rohlíky, které se u nás dělají, podle mě barvené nejsou, a jsou fantastické!!! A Hani, tobě na hubnutí bych poradila asi grahamové pečivo, tam podle mě o dobarvení nemůže být řeč a je rozhodně zdravější než bílá lepenina, kterou přezdívám “bílému rohlíku!. Mě teda po bílém pečivu ihned začíná pálet žáha, ale masivně! Čili tělo je překyseleno, jak se ostatně o bílé mouce píše..
Jenomže po vědomostech se maminky musí pídit, a to nedělají úplně všechny.
Když byli kluci malí, byla informace o raném věku a nevhodnosti celozrnného pečiva v každé Betynce a Mamince, narážela jsem na to opakovaně, a taky mi to říkala pediatrička…
Naštěstí většina toho “lepšího“ pečiva opravdu celozrnná není, tak to dětem nic nedělá. Lepší z nevědomosti celozrnné pečivo, než denně párek nebo limonáda a cukrátka.
Spíš jsem to připsala pro maminky – domácí pekařky, protože tam je opravdu celozrnné a dětem domácí chutná, tak aby to aspoň do takových tří let nebylo každodenní pečivo…
Virenko, taky díky.. Já věděla, že “malým dětem“ se celozrnné nedoporučuje, ale nvěděla jsem, “jak moc malým“… takže díky za to….
Ale právě často vidím maminky s dětma v kočárku, jak dítěti dávají nějaké to “lepší pečivo“ a zase mě štve, že opět vliv reklamy, mámy to dělají samozřejmě s tím, že chtějí dítku dopřát jen to zdravéjší….
no tak to jsem vůbec netušila tak jsem ráda také za získání informací
Hanko, z čistě zdravotního pohledu by dítě do asi 5 let nemělo dostávat příliš celozrnného pečiva – zažívací trakt ještě neumí otruby dobře zpracovávat a je tím přetěžován. Proto malé děti spíše bílé pečivo. Semínka být můžou, pokud dítě nemá alergii. Osobně bych dítěti nedávala určitě celozrnné denně, ale občas. Zbytek je už v diskuzi výše – všechno tmavé a vícezrnné není celozrnné …
Hanko, já nakupuju v Kauflandu nebo Tescu a tam je pečivo označené.. Teda myslím.. Na těch štítkách, kde je uvedená cena, je malým napsáno třeba “pšenično žitné pečivo“, nebo “celozrnné pečivo“, nebo “vícezrnné pečivo“, nebo prostě “tmavé pečivo“…. Ale není to všude, to je fakt. JInak jednoduchá rada, že to, co je hnědé, takové tmavé..to prostě není celozrnné, celozrnné nemá tmavou barvu.Jak jsem říkala, celozrnná mouka hůře kyne, tak to často bývají spíše chleby, jsou spíše menší (né tak nadýchané) a tím, jak jsou malé, jsou těžší…
A na tom, že chceš zdravěji jíst, není vůbec nic špatného, ani na tom, že si zjišťuješ informace… Já u druhého těhu mělanamšřenou těhotenskou cukrovku (teda malinko nad limit…), nicméně jsem se ocitla na diabetologii, dostala jsem glukometr a musela sjem si měřit hladiny cukru v krvi. M§j poznatek byl, že jsem měla hodnoty v normě, jedině dvakrát sjem si naměřila vyšší hodnotu, enž byl limit a to bylo právě po takovémhle pečivo, o kterém jsem si dříve myslela, že je “celozrnné“.. a až jsem se začala pídit, proč po “celozrnném pečivu“ má vysokou hladinu cukru v krvi, tak sjem zjistila, jak to je s tou celozrnností a barvením…. 🙂
bamisce a ctiradce děkuji za názory. O barvení karamelem jsem četla, jenže když nakupuji v supermarketu, kde je pečivo volně v regále bez označení, nepoznám to. Mojí dcerce dávám jak bílé rohlíky, tak sem tam celozrnné, ale nebyla jsem si jistá, zda to dítěti něco přinese.
Je mi jasné že co je drahé, musí být kvalitní, lidi se balamutí všude. Hubnutí po porodu jde velmi pomalu, proto jsem se rozhodla zdarvěji jíst. Hezký den. Hanka
Ještě k tomu hubnutí… spíše omezit pečivo co nejvíc, jedna porce je jenom krajíc chleba, ne dva krajíce..apod…
Přidat zeleninu, ubrat přílohy, více pít, nějak více se hýbat…. Ale rohlíky bílé, nebo slunečnicové, to si myslím enní tak důležité…
No, já si myslím, že to není tak “zdravé“– Je to složitá otázka… Zdravější jsou celozrnné pečiva, nicméně většina pečiva v obchodech se jenom jako celozrnné tváří, ael ve skutečnosti jimi nejsou. Většina pečiva je jenom z kalsické hladké mouky a aby vypadalo lépe, tak jsou obarveny karamelem na hnědo – takže obsahují díky karamelu ještě více sacharidů, než běžný rohlík. Pokud je něco z bílé mouky a má to jenom navíc slunečnici, tak to taky není nic výrazně lepšího, než kalsický rohlík….
takže za mě, zdravější je jistě celozrnné pečivo, což ale povětšinou nebývají bagety, spíše chleba. Není dobré kupovat podle barvy, ale podle popisků u pečiva, které by obchody měly být. POkdu to je celozrné pečivo, musí to tam být napsáno. Musí tam být napsáno přímo celozrnné pečivo. POkud tam je napsáno “tmavé pečivo“, s celozrrným to nemá nic společného, je to jenom obarvené. POkud ej tam napsáno vícezrnné pečivo, není to nic říkajícího o tom, že by to bylo celozrnné, není to celozrnné, spíše jde o to, že obsahuje více typů zrn, nicméně pořád je z bílé mouky.
Navíc kdo má doma pekárnu, tka ví, že celozrnné pečivo špatně kyne, takže i tak se nepeče jen z celozrnné mouky, ale vždy se mus dát díl bílé mouky…
Celozrnné pečivo je hůře ztravitelné, nedoporučuje se proto malým dětem, naopak malým dětem se doporučuje obyčejný chleba a klasický rohlík. Nicméně dvouleté dcerce bych klidně i nějaký celozrnný rohlík už občas dala, ale nebrala bych to tak, že obyč rohlík je špatný a tak jí budu kupovat jenom “drahé“.— Opravdu “drahé“ neznamená zdravější. Zase je to jenom trik, jak vydělat co nejvíce na lidech a pře reklamu je donutit, aby kupovali něco dražšího…
Za mě, já kupuju obyčejný pšeničnožitný chleba, někdy obyčejné bílé rohlíky… a máme pekárnu, celozrnné chleby si peču sama doma, někdy taky ten pšeničnožitný, rpostě podle chuti.-…
Hani bude to jen názor můj, ne tedy odborníka, ale já si myslím že “zdravé“ pečivo může dcerka jíst … ono já nevím také nic o kaloriich to tuším vyjde na stejno, ale dostaeš do těla to co je potřeba kvůli lepšímu trávení si myslím…osobně je mám také ráda tak to prokládám, protože jak pšíčeš je drahé a celá rodina na něm být denně nemůže…kvůli hubnutí občas jím i křoupavé chleby, nevím ono to nic moc není, ale mě i dětem c hutnaj, tak si občas chřoupnou se mnou….tak jsem ti asi moc nepomohla vid