Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Bylinky
Ráda bych si založila bylinkovou zahrádku, teda spíš záhonek.
Jak začít? Dají se jen přesadit bylinky, které už se prodávají nahrnkované (ale to jsou jen některé základní – třeba saturejku jsem tak neviděla, ani některé další)? Nebo je třeba je vypěstovat od semínka?
Kdo máte jaké zkušenosti – sem s nimi!
Sposta druhů se prodává v OBI,Baumaxu atd. v takových platíčkách,kde je směska různých bylin.Stejně se prodávají i balkónovky.Jsou to takové ty platíčka s více květníčky v celku(nevím jak to popsat).Nevzpomenu si co tam bylo všechno za druhy,ale vždy to bylo asi po 4,6 či 10 namíchaných rostlinkách na platu.
Kopr se vysévá přímo na stanoviště,sice je jednoletý ale sám se vysemeňuje,takže se udrží na i několik let.Neměl by se pěstovat blízko Fenyklu,protože se vzájemně opylují a kazí se tím aroma.V knihách píšou že by se měl dát pěstovat dokonce i v bytě.
O zmíněném Kerblíku jsem se dočetla že je nejlepší ho vysít každý měsíc trochu aby se sklízeli rostlinky také postupně,a nejlépe do stínu protože má pak lepší aroma.A nesmí se přesazovat!Listy se sklízejí před rozkvětem,při velikosti rostliny asi 10cm.Má prý „petrželovou chuť s míšenou se stopou čechřice“.
Fenykl se vysévá přímo na stanoviště.Je to dokonce jedna z nejdéle pěstovaných rostlin.
Dá se koupit rostlinka Yzopu lékařského,jeho květy se používají do salátů a listy jen v malém množství obzvlášť do tučných jídel protože napomáhají trávení.
Libeček lékařský se vysévá koncem léta nebo se na podzim množí kořenovými řízky.Má prý ostrou pikantní vůni a má se používat opatrně.
Určitě se dají koupit různé druhy máty a jinak se vysévá na jaře,nebo se množí řízky bylinnými i kořenovými a starší rostliny se množí i dělěním trsů.Květy se mají odstřihávat!
Melissa – Meduňka lékařská,taky se dá běžně koupit nebo výsev na jaře(klíčí pomalu).Také se sklízí před rozkvětem.Používá se do salátů a k omáčkám k rybě,do majonéz,k drůbeži i vepřovému.
Nepeta-Šanta kočičí,také se prodávají rostlinky nebo výsev na jaře.Bylinka používaná k masům pro zvláštní příchuť.Čerstvé výhony se používají do salátů.
Bazalku myslím mají všude.Jen poznámka že listy by se neměli řezat,ale jen trhat.Do jídle se přidává až na poslední chvíly.Trhají se mladé listy.Pokud se zamrazují,mají se nejdříve z obou stran potřít olivovým olejem.
Majoránka a oregáno se také běžně prodávají nebo se vysévají na jaře(zdlouhavě klíčí).Sbírají se mladé listy,pokud se konzervují tak sbírat před otevřením květů.
Rozmarýna lékařská je také běžně k dostání anebo výsev do tepla na jaře či ven v létě.Sklízí se celý rok,ale nejlépe těsně před rozkvětem.Sušší se celé snítky a před uskladněním se listy jen zdrhnou,Aby se zachovala vůně drtí se až před použitím.
Šalvěj se také prodává jako hotová rostlinka v různých kultivarech.Vysévá se dobře jen původní druh šalvěje.Listy se také sbírají před rozkvětem a sušší se pomalu aby si uchovaly vůni.
Satujerku jsem také viděla jako rostlinky,jinak se vysévá časně na podzim nebo pozdě na jaře.Listy se trhají když se objeví květy.Kvetoucí vrcholky se trhají v pozdním létě.
Mateřídoušky se také objevují v různých kultivarech jako hotové rostlinky,nebo se vysévají na jaře.Listy se odtrhávají v létě,nejlépe v době kdy mateřídouška kvete.
Nevím jaké,obzvlášť ty méně obvyklé ještě vypsat,ale když budete chtít ještě o nějaké něco vědět tak jí sem připište.
Jééé, tak to nevím, Jarmuschko. Libeček poznám bezpečně, kerblík jen podle názvu, ani nevím, jak voní. Snad poradí někdo chytřejší 🙂

Bylinky jsem už taky obhlížela, ale už jsem neměla čas nakupovat – letěla jsem pro holky do školky.
Chtěla jsem se zeptat – jaký je rozdíl mezi libečkem a kerblíkem?
Já už mám levanduli, bazalku (ty si předpěstuju), kopr normálně na záhon a petrželku…a semena zeleniny už mám skoro všechny, letos chci vyzkoušet i okrasné tykvičky, nejen ty giganty na konzum :))) jéééé, už ať je jaro… 🙂

Vyrazila jsem včera do obchůdku a zakoupila první dva balíčky semínek:
rajčátka balkonová
kopr truhlíkový – prý letošní novinka
Tak uvidíme, jsem na to strašně zvědavá, jak mi to poroste.

Tak to nehrozí, na mrkev se nechystám. ;o)
Ale už i tak se těším na plody své práce (rozmachu ruky). ;o)
Jo jo ,je to dobrůtka 🙂 Jarmuschko, kopru se opravdu neboj, roste sice, i když přemrzne, ale normálně jsem ho vysela v dubnu na záhon, pak o dva měsíce později sklidila, znovu vysela, vyrostl i uprostřed léta – bez problémů 🙂 A můžeš ho klidně vysít třeba mezi mrkev…

No já právě k tomu kopru někde četla, že „musí přejít mrazem“, aby dobře rostl. Ale když ty z vlastní zkušenosti říkáš, že stačí v dubnu… A musím najít nějaké místo, kde nebude vadit. Koprovou omáčku sice manža miluje, ale zahrádku zarostlou koprem by přece jenom asi těžce nesl…
Libeček si pamatuju od babičky.
A taky z podnikové rekreační chaty (taky přes babičku), tam rostl za chatou, na záhonku mezi hortenziemi. To byl v polívce a na bramborách furt.
Kopr je malý nezmar, klidně ho vysej tak v dubnu na záhon a poroste i tam, kam jsi ho nesela :))) Ten seju i sklízím dvakrát ročně, roste celkem rychle, takže by to zvládnul i třikrát. Se saturejkou zkušenosti nemám… A pažitka – tu jsem taky sela ze semínek, první rok byla taková hubeňoučká, ale druhý rok už byla nádherná, silná a výýýýborná… a taky se docela rozrostla. A libeček, ten jsem dostala taky od sousedky, první rok chvíli trvalo než zakořenil, ale vloni už ho bylo třikrát tolik… mám ho plný mražák 🙂 Ten je skvělý do polívky, pod maso… Uritě se toho neboj.

A co kopr?
Jestli na něj už není pozdě…
Ten nám moc chybí.
I když teď už bud mít příležitost si i koupit v zelenině…
Jinak k těm kupovaným v květináčku – dá se určitě koupit bazalka, petrželka, pažitka, a myslím, že ještě estragon.
Na další holt se budu muset vypravit do nějakého obchůdku, na semínka.
Jo, ještě saturejka by se nám moc hodila – přidávám do luštěnin. A jako sušené koření to není moc vidět.
Jarmuschko, já pěstovala majoránku a bazalku – zatím – první rok mi vylezly krásně, vloni mi je sežrali slimáci a podryl krtek. Je lepší, když si třeba bazalku předpěstuješ doma a na záhon pak přesadíš už vzrostlejší bylinku, zrovna tak by neměl být problém s těmi, které si koupíš. A třeba tymián – ten mi loni dala p. sousedka s tím, že je to trvalka, takže čekám, jestli se na jaře znovu zazelená… Zrovna tak levandule, ta by měla taky vyrůst každý rok, máme i mátu – taky trvalka, meduňka… Na pytlíčku by měla být uvedená doba výsadby, takže bych se asi řídila tím – odolnější rovnou na záhon (např. petrželka, pažitka – ta je uváděna jako dvouletka, ale určitě roste několik let, libeček), citlivější předpěstovat doma a přesadit tak v půlce května. Přeji zdar! 🙂